Karanfil nedir? Karanfilin faydaları ve zararları

Ağızda çiğnenmesi ile kokuyu gideren karanfil çay, yemek, tatlı ve reçel yapımında bile kullanılmaktadır. Karanfil nedir, yararları ve zararları nelerdir, karanfil çayı nasıl yapılır gibi merak edilen soruların cevabı haberimizde...

Karanfil nedir? Karanfilin faydaları ve zararları
20 Şubat 2018 Salı 18:58

Akne tedavisi, diş ağrısı, ağız kokusu gibi sorunlara deva olan karanfilin çok fazla yararı buunmaktadır. Her bitkide olduğu kadar fazla tüketimde zarara neden olabilir. Karanfil nedir, yararları ve zararları nelerdir, karanfil çayı nasıl yapılır gibi merak edilen soruların cevabını haberimizden bulabilirsiniz.

Karanfil Nedir?

Karanfilin anayurdu Endonezya’dır. Karanfil en çok Afrika kıtasının doğusunda ve Hint Okyanusundaki adalarda yetiştirilmektedir. Ülkemizde iklim şartları uygun olmadığından ancak seralarda veya evlerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Karanfil ağacı, 10-20 metreye kadar boylanabilen ve kışın yapraklarını dökmeyen bir bitkidir. Aromatik bir baharat olan karanfil, çiçek açmadan tomurcuk halinde toplanır. Güneşli açık havada kurutulur. Kurutulmuş karanfil goncasına karanfil denmektedir.

Karanfilde mikroorganizmaların gelişimini engelleyen öjenol maddesi bulunmaktadır. Karanfil hoş bir kokuya sahip olması sebebi ile parfüm ve likör yapımında da kullanılmaktadır. Karanfil tomurcukları ise, bazı reçel, yemek, tatlı ve turşu yapımında kullanılmaktadır.

Karanfil A, K, E ve B6 vitaminlerini içerisinde barındırmaktadır. Ayrıca kalsiyum, potasyum, sodyum, manganez açısından oldukça zengindir.

Karanfilin Faydaları Nelerdir?

- Diş ağrılarını giderir (Diş ağrıdığında ağza alınan karanfil ağrıyı kesmede oldukça etkilidir.) 

- Yorgunluğu giderir.

- Strese iyi gelir.

- Karanfili yağı leke ve yara izlerinin tedavi edilmesinde etkilidir.

- Vücudu zararlı mikroplardan temizler ve korur.

- Soğuk algınlığına iyi gelir.

- Karanfil ve karanfil yağı bulantı ve kusmalara karşı oldukça etkilidir. 

- Sinüzite iyi gelir.

- Şişkinliği giderir.

- Saç kökünü besleyerek saçların daha parlak ve güçlü olmasını sağlar.

- Soğuk algınlığına iyi gelir.

- Ağızdaki kötü kokuları giderir.

Karanfilin Zararları Nelerdir?

- Karanfil yağı direk ağızdan alınmamalıdır.

- Karanfile karşı alerji varsa kullanılmamalıdır. 

- İlaç kullananlar veya kronik rahatsızlıkları olanlar doktora danışarak tüketmelidir.

- Hamilelik ve emzirme döneminde bilinen bir yan etkisi yoktur. Hamiller içinde oldukça faydalı olduğu söylenmektedir. Yine de doktora danışılarak tüketilmelidir.

Karanfil çayı nasıl yapılır?

Karanfil tomurcuklarından 7-8 tane alınıp 1 bardak kaynar suda 10 dakika demlendirilerek içilebilir. Tatlı ve yemeklere tat ve koku vermek için de kullanılabilinir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.