Dünya Sağlık Örgütü: İşlenmiş etler kanser riskini arttırıyor

Dünya Sağlık Örgütü, sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinin kanser riskini arttırdığı ile ilgili bugün uyarı yapmaya hazırlanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü: İşlenmiş etler kanser riskini arttırıyor
11 Ekim 2015 Pazar 11:12

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinin kanser riskini arttırdığı ile ilgili bugün uyarı yapmaya hazırlanıyor. 

Doç.Dr. Soley Bayraktar yaptığı açıklamada, 'İşlem görmüş etlerin içinde sodyum nitrit veya sodyum nitrat var. Biz bu etleri yediğimiz zaman sodyum nitrit ya da nitratlar nitrozaminlere dönüşüyor. Nitrozaminler de kanserojendir. Yapılan çalışmalar nitrozaminlerin kolon kanseri, lösemi ve pankreas kanseri riskini arttırdığını göstermiştir', ifadelerini söyleyerek işlem gören etlerin kanser riskini arttırdığını belirtiyor.

İşlenmiş etlerin renklendirmelerinde sodyum nitrit ve sodyum nitrat gibi malzemeler kullanılıyor. Bu malzemelerin kullanılmasının nedeni ürünlerin raf ömrümü arttırmak. Bu malzemeler sadece işlenmiş etlerde değil hazır paket gıdaların çoğunda kullanılıyor.

Doç.Dr. Soley Bayraktar, ', "Ben insanlara içerikleri dikkatlice okumalarını tavsiye ediyorum. Örneğin Amerika'da bazı yiyecek ve içeceklerin üzerinde nitrit ya da nitrat yoktur diye büyük harfle yazar. Türkiye'de de umarım yakın zamanda başlar. Mümkün olduğunca sodyum nitrit ya da nitrat içeren besinlerin az tüketilmesini tavsiye ediyorum. Bu yiyecekleri çocukluk çağından itibaren yemeye başladığımız için aslında çocukken bunları en az seviyede tüketmek lazım" uyarılarında bulundu.

İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti ise, işlenmiş ve kırmızı et tüketmekle bağırsak kanseri arasında muhtemelen bağlantı olduğuna dair uyarıda bulundu. Sitesinde yaptığı uyarıda, 'Bu tür etleri çok fazla tüketen insanların daha az tüketenlere göre bağırsak kanserine yakalanma riski daha yüksek' dedi.

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.