Felsefe grubu öğretmenlerinin MEB'e çağrısı

Felsefe grubu öğretmenlerinin atamalarla ilgili MEB'e yaptığı çağrısını "atanamayan öğretmenlere destek" amacıyla yayımlıyoruz.

Felsefe grubu öğretmenlerinin MEB'e çağrısı
02 Ocak 2016 Cumartesi 16:12

Bilindiği üzere, Felsefe Grubu öğretmenliğine yapılan atamalar üniversitelerin felsefe, sosyoloji ve felsefe grubu; açık öğretim, ikinci öğretim ve örgün öğretim mezunlarının toplamını kapsamaktadır. Bu üç alanın farklı öğretim türlerinden mezun, yaklaşık 30 bin kişi vardır. 2015 yılı ÖSYM verilerine göre, üniversitelerin Felsefe Grubu öğretmenliği (Felsefe+Sosyoloji) bölümlerine yerleşen aday sayısı 19.253'tür. Yani 19.253 kişi sadece bu yıl üniversiteye kayıt yaptırmıştır. Şu an 1-2-3 ve 4. sınıflarda okuyan öğrenci sayısı ortalama 75.000 kişidir. 2014 yılında 85,13 taban puanı ile 160 kontenjan verilen bölüm, 2015 Eylül atamasında da 209 kontenjan verilerek 85,5 taban puanı ile en yüksek kapatan bölüm olmuştur. 75 bin okuyan ve 30 bine yakın biriken mezunu ile toplamda 100 bin adaya verilen kontenjan, öğretmen atamalarında toplamda 209 kişi iken; bu bölümlerden sadece sosyoloji mezunlarının faydalanabildiği Sosyolog alımlarından da 8 kişi olmuştur.

Okullarda Felsefe dersi haricindeki felsefe grubu dersleri seçmeli olduğu için, bu alanlara olan ihtiyaç iyice azalmıştır. Talim Terbiye Kurulu tarafından Felsefe Grubu mezunlarına ayrılmış 13 ders varken, 12 yıllık zorunlu eğitimde, bu 13 derse verilen saat, sadece 11. Sınıflarda 2 saatlik Felsefe dersidir. Diğer 12 dersimiz seçmeli haldedir. Ayrıca seçmeli derslere atama yapılmadığı için de bu dersler, bizlerin yerine, atanmış öğretmenler tarafından verilmektedir. Bu dersler okullarda seçmeli iken LYS ve YGS gibi öğrencilerin hayatında önemli bir yere sahip olan bu derslerden sınavlarda öğrenciler 24 sorudan sorumlu tutulmaktadır; fakat bunların eğitimi alınmadığı için 2015 yılında bu derslerden çıkan soruların tamamını doğru cevaplayan bir tane dahi öğrenci çıkmamıştır. Bu derslerin seçmeli olması sadece atanamamış binlerce felsefe grubu mezununu değil, bu sınavlara girmek zorunda olan öğrencileri de, atandığı halde okul okul dolaşarak ders saatini tamamlamaya çalışan atanmış Felsefe Grubu öğretmenlerini de mağdur etmektedir.

Bu derslerin seçmeli olmasının gerekçesini bizce LYS’deki şu hatalı uygulama oluşturmaktadır: Adaylar Sosyoloji ya da Psikoloji gibi bölümlere gitmek istediğinde gideceği puan türü TM3’tür. Adaylar, LYS1 veLYS3 sorularından aldığı puanlarla bu bölümlere gitmektedirler. Yani, Sosyoloji veya Psikoloji sorusu çözdürmeden bu bölümlere öğrenci alınmaktadır ve bu sorun yıllardır devam etmektedir.

Bu derslerin zorunlu olmasının önemini ve yapılacak tüm önerilerimizi dosyamızda ayrıntılı olarak da yetkili kurumlara sunduk. Fakat biz kısaca, FELSEFE GRUBU DERSLERİNDEN EN AZINDAN SINAVLARDA ZORUNLU TUTULAN SOSYOLOJİ, PSİKOLOJİ VE MANTIK DERSLERİNİN, ESKİDEN OLDUĞU GİBİ, ORTAÖĞRETİMİN ANADOLU, İMAM HATİP VE ÇOK PROGRAMLI LİSELER GİBİ TÜM LİSE TÜRLERİNDE ZORUNLU YAPILMASINI VE YAKLAŞIK 10 YILDIR BİRİKEN MAĞDURİYETİMİZİN GİDERİLMESİ İÇİN 2016 ŞUBAT ATAMASINDA BÖLÜMÜZE TATMİN EDECEK BİR KONTENJANIN VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ.
Saygılarımızla,

ATANAMAYAN FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENLERİ



Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
felsefeci - 8 yıl önce
felsefe mezunlarının sorunlarını dile getirdiğiniz için teşekkür ederiz.13 yıldır çektiğimiz çile bitsin istiyoruz.
Avatar
sosyolog - 8 yıl önce
Açık uçlu sorularda yorum yapabilecek bir gençlik için felsefe grubu dersleri zorunlu olsun. Sosyal derslerde ciddi problemler var. Öğrencilerin hali vahim.
Avatar
Eren - 8 yıl önce
Teşekkurler öncelikle Felsefe tüm topluma lazım ve gereklidir diyerek herkese saygılar
Avatar
Mete Han - 8 yıl önce
Felsefe grubu öğretmenleri, hem sosyoloji hem de felsefe bölümü mezunlarının atandığı bir öğretmenlik türü ve 30.000'e yakın atama bekleyen var. Her yıl binlercesi bu sayıya ekleniyor ve yılda 100-200 atama yapılıyor ve sonuç 85.5 puanla bile atanılamıyor. Psikoloji dersleri, sosyoloji dersleri zorunlu yapılabilir liselerde, yine vatandaşlık, insan hakları, eleştirel düşünce ve benzeri dersler felsefe grubu öğretmenlerince verilebilir ve zorunlu hale gelebilir, öğrencilere mevcut müfredatta olan birçok dersten daha da yararlı olacaktır. Yine LYS, YGS sınavlarında çok sayıda sosyoloji, felsefe, psikoloji dersleri varken bu alanın zorunlu hale getirilmemesi, öğrencilere öğrenmedikleri bir alandan soru sorulması anlamına geliyor. Türkiye'nin en yüksek puanla atanıp, en az sayılarla alımı yapılan bir bölüm felsefe gibi temel bir disiplin olmamalıydı.
Avatar
83 le atanamayan felsefeci - 8 yıl önce
bizlerde artık 80 üstü puanlarla açıkta kalmak istemiyoruz. atanmak bizlerinde hakkı artık sesimizi duysun yetkililer... teşekkürler sizlere felsefe grubu öğretmenlerinin sorunlarını haber yaptığınız için ...
Avatar
yildiz - 8 yıl önce
En yuksek puanla atanamayan bölüm olarak hep magdur edildikk..simdi bize hakkimizi verinn..
Avatar
buket - 8 yıl önce
80-85 gibi yuksek puanlarLA atanamayan FELSEFECİLERİN sesinizi duyurdugunuz icin tesekkurler. #felsefeye2000atama
Avatar
felsefe - 8 yıl önce
Gayet makul istekler eğitim sisteminin acil duzeltilmesi icim ihtiyaç felsefe