KONUŞMA VE YAZMA 03.07.2019

KONUŞMA VE YAZMA

KONUŞMA VE YAZMA 03.07.2019
Admin
Admin
04 Ağustos 2019 Pazar 11:16

KONUŞMA VE YAZMA USLUBU

KONUŞMA VE YAZMA USLUBU

Düşündüğünü sözcüklere döküp konuşabilme ve kelimelere döküp yazabilme yeteneği başka canlılara değil sadece biz insanlara yaratıcımız tarafından lütfedilen çok kıymetli bir vasıftır.

Bu kıymet, bu vasfı nasıl ve niçin kullandığımızla önem ve değer kazanır. Hiçbir şey kuralsız ve uslubsuz olmaz ; ondandır ki bu konuda "uslub-i beyan aynıyla insan" demiştir eskiler. Yani, bir insanın ahlaki seviyesini, karakterindeki kalitesini, edep ve nezaketini, saygınlığını tercih ettiği konuşma dilinden ve kullandığı uslubdan anlayabilirsiniz demektir.

Gerçekçi olmak gerekirse, şahsi olarak benim şahit olduğum gözlemim de toplumumuzun çoğunluğu bu konuda sınıfta kalıyor! Çok afedersiniz ama toplumumuz konuşurken sinkaf lı edep dışı ifadeleri nokta ve virgül yerine kullanmayı olağan ve normal görür haldedir.

Yazma uslubumuzun biraz daha iyi olması beklenirken maalesefki o alanda içler acısı ; yazarken düşünme payının geniş olması fazla bir şey değiştirmiyor! Sosyal medyanın hepimizin yazma pratiğine olumlu katkıları olduğu aşikardır ; insanımıza özel gün ve olaylar hakkında yorum yapma ve beyanat verme gibi toplumsal duyarlılık bilinci kazandırmıştır.

Ancaak bu alan ham insanların istilasına uğramış olup ona buna çemkirmeyi, kendi fikrinden, kendi partisinden, kendi cemaatinden olmayanı kısacası kendinden farklı düşüneni aşağılama ve hakaret etmede bir beis görmeyen insanlarla dolup taşmıştır.

Oysaki insan, özellikle de mü'min ve müslüman edep ve haya timsali olmalı, büyüğüne saygı küçüğüne sevgi ile muamele etmelidir. Bunu bizden rabbimiz istemektedir.

Söylenen sözün de yapılan tavrında mutlaka bir karşılığının olacağı hiçbir şeyin cezasız ve yine hiçbir güzel tavrın mükafatsız bırakılmayacağı beyan ediliyor.

İlgili ayet ve hadis den bir demet sunarak makalemizi tamamlayalım.

"Kullarıma söyle, en güzel sözü söylesinler." (İsra 53)

"İnsan hiçbir söz söylemezki yanında onu gözetleyen, yazmaya hazır bir melek bulunmasın." (Kaf 18)

"Allah ve ahiret gününe inanan ya hayır söylesin yada sussun" (Buhari)

Yazar Adnan BAHADIR


Kaynak: Kamu Saati Özel
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.