ÖĞRETMENLER “BİLDİKLERİ İŞİ” YAPMALIDIR

Eğitim Bir Sen Ankara 4 Nolu Şube Başkanı Tekin Korku, öğretmenlerin beklenti içerisinde olduğu alan değişikliğine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

ÖĞRETMENLER “BİLDİKLERİ İŞİ” YAPMALIDIR
12 Şubat 2017 Pazar 19:59

Eğitim Bir Sen Ankara 4 Nolu Şube Başkanı Tekin Korku, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) alan değişikliği ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yetişmiş olduğu alandan daha farklı alanlarda görev yapıldığına değinen Korku, bu sorunun moral ve motivasyon açısından ciddi güçlüklere neden olduğunu vurguladı.

İşte Eğitim Bir Sen Ankara 4 Nolu Şube Başkanı Tekin Korku'nun açıklamaları:

"Öğretmenlerin bir kısmı üniversiteden lisans düzeyinde mezun oldukları ve atamaya esas alanları farklı olmasına rağmen, ihtiyaç, norm durumu vb nedenlerle mezuniyet alanları dışındaki branşlar da görev yapmaktadırlar. Bilindiği gibi bir meslek alanında uzman kişi yetiştirmek hem zaman hem de maliyet demektir. Gelişmiş müreffeh toplumlar arasında yerimizi almak istiyorsak, herkesin bildiği işi yapması gerekir. Kim hangi alanda yetişmişse elbette o alanda verimli çalışabilir, başarılı olabilir.  

Öğretmenlerin haklı beklentisi ‘diplomaya dayalı alan değişikliği’ mağduriyeti derhal giderilmelidir. 2014 yılından sonra uygulanmasından vazgeçilen alan değişikliği uygulamasının öğretmen açığının giderilmesi ve norm fazlası öğretmen sayılarının da azalmasına sebep olacaktır. 

Bilinmelidir ki, alanı dışında çalışan eğitimciler, moral ve motivasyon açısından ciddi güçlükler yaşamaktadırlar. Verimli olma potansiyelleri atıl bir halde beklemektedir. 

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 60. Maddesinde;

(1) Bakanlıkça uygun görülmesi hâlinde; öğrenimine uygun alanı dışında bir başka alana atanan öğretmenler, öğrenimleri birden fazla alana atanmaya kaynak olan öğretmenler ile başka bir alanda yükseköğretimi bitiren öğretmenler, adaylıklarının kaldırılmış olması ve yükseköğrenimlerinin atanacakları alana uygun olması kaydıyla, Bakanlığın kararına göre mezuniyetleri itibarıyla atanabilecekleri alanlara alanlarının değiştirilmesini isteyebilir.
 
(2) Alan değişikliği isteyen öğretmenlerin alan değişiklikleri, il içinde tercihleri de dikkate alınmak suretiyle alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumları olacak şekilde hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Hizmet puanlarının eşit olması durumunda öğretmenlikteki hizmet süresi daha fazla olana öncelik verilir.
 
(3) Alan değişikliği işlemleri Bakanlıkça belirlenecek takvim çerçevesinde yapılır.” denilmektedir.
 
Bakanlık, bu konuda somut bir adım atmalı; bir planlama dahilindealan değişikliği takvimini hazırlayarak yeni öğretim-öğretim yılı başlamadan evvel alan değişikliğinden faydalanacak öğretmenlerimizin görev yerleri belli olacak şekilde alan değişikliğini gerçekleştirmelidir. Öğretmenlerimizin daha verimli çalışabilmeleri için Bakanlık kendi personelinin bu durumuna duyarsız kalmamalı, konu hakkında adım atmalıdır."
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Zeynep - 7 yıl önce
Çok güzel bir yazı diplomaya dayalı alan değişikliğini bekliyoruz
Avatar
Cokmulazim - 7 yıl önce
Sesimizi hakliligimizi farkeden herkesten allab razi olsun.Alan degidikligi istiyoruz
Avatar
Gözüm - 7 yıl önce
Bunun dönemi olmamalı. Şartlar uygun oldukça alan değişiklikleri sürekli yapılmalı. Yüreğinize sağlık değerli başkanım.