Kamu çalışanları için yeni bir zam yöntemi bulmalıyız

Türk Eğitim-Sen Malatya Şube'nin düzenlediği iftar programına katılan İsmail Konçuk, Toplu Sözleşmede yeni bir zam yönteminin bulunması gerektiğini ifade etti. İsmail Konçuk konuşmasında ayrıca, Ekonomik büyümeden memura, emekliye, işçiye, asgari ücretliye pay verilmidiğini belirtti.

Kamu çalışanları için yeni bir zam yöntemi bulmalıyız
10 Haziran 2017 Cumartesi 18:04

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk Türk Eğitim-Sen Malatya Şube’nin düzenlediği iftar yemeğine katıldı. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Konçuk, Toplu Sözleşme detayları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kamu Çalışanlarının toplu sözleşmede yeni bir zam yöntemi bulunması gerektiğini ifade eden Konçuk, "Kamu çalışanları için toplu sözleşmede yeni bir zam yöntemi bulmalıyız. Mevcut zam yönteminin mutlaka değişmesi lazım." dedi. 

Ekonomik büyümeden memura, emekliye, işçiye, asgari ücretliye pay verilmiyor

1 Ağustos 2017 tarihinde başlayacak Toplu Sözleşmede Kamu-Sen olarak sorunları dile getireceklerini ifade etti. Konçuk, ekonominin büyümesinde memura emekliye, işçiye pay verilmediğini dile getirdi. İsmail Konçuk'un açıklamaları şu şekilde;

 "Biz Türkiye Kamu-Sen 1 Ağustos tarihinde başlayacak olan toplu sözleşmede yine bu sorunları dile getireceğiz. Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü söylüyorlar. Bize de sadece enflasyon oranında zam yapıyorlar. Maliye Bakanı, Başbakan; ‘Memuru, emekliyi enflasyona ezdirmedik’ diyor. Ama enflasyon oranında zam, ‘sıfır zam’ demektir. Ekonomik büyümeden memura, emekliye, işçiye, asgari ücretliye pay verilmiyor. O halde ekonominin büyümesinden biz ne anlayacağız?

Mevcut zam yönteminin mutlaka değişmesi lazım

Kamu çalışanları için toplu sözleşmede yeni bir zam yöntemi bulmalıyız. Mevcut zam yönteminin mutlaka değişmesi lazım. Devletin zenginleşmesinin vatandaşların cebine yansıması için, ekonomik büyümenin vatandaşlarımıza yansıtılması gerekir. Refah payı uygulamasının yapılması gerekir. Bunlar yapılmadığı sürece, aldığımız maaş, rakamsal olarak artar ama alım gücü yerinde sayar, hatta geriye gider. 2002 yılından bu yana bu anlattığım sistem uygulanmadığı için ortalama memur maaşlarında yüzde 40’lık bir düşüş var. Yüzde 40’lık düşüş ise aylık 1.085 TL kayıp anlamına geliyor. Yani ortalama maaş alan bir memur, ekonomik büyümeden pay alınamadığı ve refah payı uygulaması olmadığı için her ay 1085 TL kaybediyor. En düşük devlet memuru maaşında da 525 TL azalma var. ”

Adam olan baskıya eyvallah eder mi?

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Konçuk, 2013’de toplu sözleşme görüşmelerinde imzalanan enflasyon maddesi değişikliğinden dolayı memurların 2015 yılı itibarıyla kayıp yaşadıklarını söyledi. Konçuk memurların aylık yüzde 1,8 kayıp yaşamaya başladığını ifade etti.

“2015 yılındaki toplu sözleşmede bir hata daha yapıldı. 2013’te imzalanan toplu sözleşmenin bir maddesi yani enflasyon farkını hesap eden maddesi 2015 yılında değiştirildi ve yetkili konfederasyon buna imza attı. Bunu bilerek ya da bilmeyerek imzaladılar. Bu madde sebebiyle 2015 yılı sonu itibariyle kamu çalışanları ve emekliler o günden bugüne her ay yüzde 1,8 kayba uğradı. Başka ülkede olsa böyle bir sendikanın genel başkanına sendikacılık yaptırmazlar. Türkiye’de yapıyorlar ve  üye sayıları da artıyor. Adam olan baskıya eyvallah eder mi? Evimizden çıktığımızda düşer ölebiliriz ya da trafik kazasında ölebiliriz. Öleceğiz diye arabaya da mı binmeyelim, evden de mi çıkmayalım? Adam gibi yaşayalım, adam gibi ölelim.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.