17 Mayıs 2000 Avrupa Fatihi Galatasaray'ın UEFA zaferi

Bundan tam 16 yıl önce 17 Mayıs 2000 tarinde bir Türk takımı Avrupa'nın en büyük ikinci kupasını Türkiye'ye getirmeyi başarmıştı. 16 Yıl önce Galatasaray'ın UEFA Kupasını kazanıp, Avrupa'da tarih yazdığı günün 16. yıldönümü bugün kutlanıyor.

17 Mayıs 2000 Avrupa Fatihi Galatasaray'ın UEFA zaferi
17 Mayıs 2016 Salı 08:52

Türkiye'de her zaman ilkleri yaşatan Galatasaray, bundan tam 16 yıl önce, bir Türk takımının yakalayacağı en büyük başarılardan birisini Türk Milletine yaşattı. O zaman UEFA Kupası olarak adlandırılan ve statü olarak daha zor olan Avrupa Ligi kupasını kazanan Galatasaray, futbolda alınmış en büyük başarıyı Türkiye'ye getirdi. 



Galatasaray, 17 Mayıs 2000 tarihinde, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'taki Parken Stadyumu'nda UEFA Kupası Finali'nde İngiliz devi Arsenal ile karşılaştı. Dönemin yıldızlarının bulunduğu Arsenal takımı Galatasaray'ı maç öncesi küçük görmüş ve kupayı rahat kazanabileceklerini düşünmüştü. Ancak Fatih Terim ve öğrencileri 17 Mayıs 2000 günü oynanan karşılaşmada Arsenal'e ter döktürdü. Normal süresi 0-0 biten karşılaşma uzatmalara kaldı. Uzatmalarda da gol olmazken, UEFA Kupasını kazanacak takımı penaltılar belirleyecekti.


38 Bin 919 biletli seyircinin izlediği Kopenhag Pargen Stadyumu'nda nefesler tutulmuştu. Avrupa Fatihi Galatasaray ile İngiltere kulübü Arsenal arasında oynanan ve normal süresi 0-0 biten maçı Galatasaray, penaltı vuruşları sonucu 4-1 kazanarak kupanın sahibi oldu. Bu şampiyonlukla beraber ilk kez bir Türkiye futbol kulübü, Avrupa kupasını kazanma başarısını gösterdi. Türkiye Bayram havasına döndü.



Galatasaray'a UEFA Kupasını Kazandıran takımın 11'i şu şekilde;

Taffarel - Capone, Popescu, Bülent Korkmaz, Okan Buruk, Ümit Davala, Suat, Hagi, Arif, Hakan Şükür.

1999-2000 UEFA Şampiyonlar Ligi sezonunda H grubunda üçüncü olarak gelen Galatasaray, UEFA Kupası'nda yoluna devam etmişti. Galatasaray, sırasıyla Bologna, Borussia Dortmund, RCD Mallorca ve Leeds United takımlarını eleyerek finale kadar gelmiştir. Özellikle Leeds United takımı ile oynadığı ilk maçta, İngiliz 2 taraftarın hayatını kaybetmesi sonucu deplasman maçına Galatasaray taraftarı alınmamıştır. İlk maçında Ali Sami Yen stadında 2-0 yendiği Leeds United ile, rövanş maçında 2-2 berabere kalan Galatasaray, finale yükselmiştir.






Etiketler; #Galatasaray
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.