Bu belirtiler varsa karaciğer tehlikede

Karaciğer hastalıklarının ciddi belirtileri olduğu gibi hava kirliliği ve yoğun stres de karaciğeri olumsuz etkileyen faktörler arasında. Saç tellerinden vücut kırışıklıklarına kadar vücudumuzun her noktası karaciğerle ilgili sinyaller veriyor.

Bu belirtiler varsa karaciğer tehlikede
10 Mayıs 2017 Çarşamba 11:18

Beyazlayan saç telleri 

Beyazlayan saç telleri genetik olabileceği gibi karaciğer hastalıklarının da habercisi olabilir. Eğer ailenizde saç beyazlaması genetik değilse doktora görünmenizde fayda var. 

Vücuttaki kırışıklıklar 

Vücuttaki kırışıklıklar ilerleyen yaş belirtilerinin arasında. Ama genç yaşta vücutta, özellikle de alnınızda kırışıklıklar meydana gelmişse karaciğer işlevini yerine getirmiyor demektir.  

Diş etinin kanaması

Dişlerinizin dibinde bulunan diş etinin hassaslaşması, şişmesi hatta fırçalarken acı veren bir şekilde kanama olması karaciğerinizdeki iltihapların belirtisi olabilir.

Ciltte oluşan lekeler

Yazın oluşan güneş lekelerinin aksine yüzünüzdeki lekeler kışın da çoğalıyorsa karaciğer problemi olabilir. Yüzünüzün özellikle yanak kısmında ve ellerinizde tıpkı güneş lekesi gibi kahverengi lekeler fark ettiyseniz bunun da nedeni karaciğerin aşırı çalışması ya da işlevini yerine getirmemesi olabilir. 

Bunların haricinde Uzm. Dr. Sinem Evsine ve Uzm. Dr. Çetin Yücesoy bir yazısında bu konulara dikkat çekmiştir.

Belirli risk faktörleri ortaya konarak araştırmalar buna göre yapılır. Hepatit B şüphesi bunlardan biridir. Buradaki en önemli değer HBs-antijenidir. Eğer kişide bu pozitif çıkarsa kişide Hepatit B vardır demektir. Yine Hepatit C şüphesi de risk faktörleri arasındadır. Hepatit C şüphesinin olması durumunda basit bir kan testi yapılabilir. Eğer bu test sonucu negatif çıkarsa kişide muhtemelen Hepatit B yoktur. Alkol hastalığı şüphesi de risk faktöründedir. Kişinin karaciğer değerlerinin ölçülmesi, hastanın gözlemlenmesi, sorgulanması, gerekli durumda bir alkol testinin yapılması uygundur.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.