Avukat Melih Akkurt: "Kamu ihalelerinde düşük fiyata artık herkes dikkat etmek zorunda"

Avukat Melih Akkurt: "Kamu ihalelerinde düşük fiyata artık herkes dikkat etmek zorunda"
15 Eylül 2017 Cuma 11:04

Avukat Melih Akkurt kamu alımlarında yepyeni bir sürece girildiğini ve ihalelere girecek herkesin artık aşırı düşük teklifler konusunda daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

YASA İLE YÖNETMELİK ÇELİŞİYORDU

Konuyla ilgili olarak kendilerinin uzun süren bir hukuk mücadelesi bulunduğuna dikkat çeken Melih Akkurt sürecin yasa ile yönetmelik arasında uyumsuzluk olduğunu fark etmesiyle başladığını belirtti. Kamu İhale Kanunu'nun aslında aşırı düşük tekliflerle ilgili birçok düzenleme içerdiğini ancak mal alım yönetmeliklerinde bu düzenlemelere yer verilmediğini ifade eden Akkurt, bu nedenle Danıştay'a başvuruda bulunma kararı aldığını vurguladı.

KAPSAMLI BİR DOSYA SUNDUK

Danıştay'ın başvurusunu hızla işleme koyduğunu söyleyen Akkurt, "Danıştay'a sunduğumuz dosyada Kamu İhale Yasası'nda aşırı düşük teklif ile ilgili düzenlemeler yer aldı. Bu düzenlemelere dikkat çekerek, içtihatlar çerçevesinde yönetmeliğin yasaya aykırı olamayacağı tezini dile getirdik. Mal alım yönetmeliğinin yasaya aykırı olması nedeniyle kamu zararı oluştuğuna dikkat çektik. Bunlara ilişkin kapsamlı bilgi ve belgelerimizi dava dosyasına ekledik" dedi.

SÜPRİZ YAPMADI

Hazırladıkları dosyayı inceleyen Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun da mal alımlarının aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmadan sonuçlandırılmasının mevzuata ve kamu yararına aykırı olduğu sonucuna vardığını ifade eden Akkurt, "Aslında Danıştay'ın aldığı karar beklediğimiz bir karardı. Danıştay sürpriz yapmadı ve verilmesi gereken kararı verdi" ifadelerini kullandı.

BOŞULK OLUŞMAMASI İÇİN DE ÖNLEM ALDI

Danıştay'ın kararında hem yönetmeliğin yasaya aykırı olmaması gerektiği hükmünün bulunduğunu vurgulayan Akkurt, aynı zamanda da hukuki olarak bir sıkıntı oluşmaması için idareye ek süre verilmesi hükmünün bulunduğunu kaydetti. Kamu İhale Kurumu'nun da harekete geçtiğini kaydeden Akkurt, "Beklenilen düzenleme de hayata geçirildi. Kamu İhale Kurumu, Danıştay'ın kararı doğrultusunda kendi mevzuatını güncelledi" dedi.

ARTIK YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI

Kamu İhale Kurumu'nun yaptığı çalışmalarla artık yeni bir mal alım yönetmeliğinin oluştuğunu ve yürürlüğe girdiğini kaydeden Akkurt, "Bu yönetmeliğin en temel özelliği ise, artık mal alımı yapılırken idarelere 'aşırı düşük teklif' sorgulaması yapılması yükümlülüğünün verilmesidir" ifadelerini kullandı. Böylece 2017 senesi için, idarelerin bütçelerine göre 1.073.073.525 TL veya 1.789.213 TL olan eşik değerin dört katı değerindeki veya üzerindeki alımlarda aşırı düşük teklif incelemesi ve sorgulaması yapması gerektiğini ifade eden Melih Akkurt, "Rakamlar her yıl güncellenecek. Sorgulamadan kasıt, idare 'Sen bu düşük fiyatı veriyorsun. Ancak bu alımı nasıl başarıyla tamamlayacaksın' sorusunu isteklilere yöneltecek. Eğer isteklinin açıklaması 'tatminkar' bir açıklama olursa da, ihaleyi verecek. Aksi takdirde o istekliyi ihaleden eleyecek" açıklamasında bulundu. Melih Akkurt şöyle devam etti:

30 MİLYARLIK BÜYÜMLÜKTEN BAHSEDİYORUZ

"Kamunun mal alımları, ihale pazarı içinde oldukça önemli bir büyüklüğe denk düşüyor. 2017 yılı için 30 milyar lirayı aşan bir büyüklükten bahsediyoruz. Böylesine büyük bir pazarda aşırı düşük teklif sorgulaması yapılması, aslında kamunun kendi kendini korumak için getirdiği bir önlemdir. Bu sayede kamu işi verirken, 'tamamlanacağından' emin olabilir. Karşı tarafın olmayacak rakamlarla işi alıp, sonrasında da işi yarım bırakıp gitmesini engelleyebilir. İşin yarım bırakılması demek, aslında maliyetlerin ikiye yükselmesi demektir. Yarım kalan iş için tekrar süreci başlatmak, işi tekrar bir istekliye vermek, yeni bir ihale maliyeti, zaman kaybı, bunlar hep kamunun zararına olan şeylerdir."

"TEK BİR ADIM KALDI"

Bundan sonrası için tek bir küçük adımın daha kaldığını vurgulayan Melih Akkurt, bunun için de yine Kamu İhale Kurumu'nun harekete geçmesi gerektiğini ifade etti. Kurumların aşırı düşük teklif sorgulaması konusunda net bir kılavuza ihtiyacı olduğunu kaydeden Akkurt, bu nedenle de Kamu İhale Genel Tebliği'nde düzenleme gerektiğini ifade etti. Bu düzenlemenin de hayata geçirilmesiyle aşırı düşük teklif konusunda idarelerin net bir kılavuza sahip olacağını kaydeden Melih Akkurt, "Gelinen aşamaya bakıldığında ise, oldukça yol alındığını görüyoruz. İnanıyorum ki Kamu İhale Kurumu tebliğle ilgili değişikliği de kısa süre içinde hayata geçirecek. Böylece aslında tüm vatandaşları yakından ilgilendiren bir konuda, kamu alımları konusunda, ileri seviyede bir mevzuata ve uygulamaya sahip olmuş olacağız. Bu mevzuat, şeffaf kamu alımları hedefi konusunda atılmış bir adım olacak" dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.