Genelkurmay'dan e-muhtıra açıklaması!

2007 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden 8 saat önce Genelkurmay tarafından "TSK laikliğin savunucusudur. Gerektiğinde tavrını açık ve net ortaya koyacaktır” bildirisi yayımlanmıştı. “e-muhtıra” olarak adlandırılan bildiri sonrası soruşturma başlatılmıştı.

Genelkurmay'dan e-muhtıra açıklaması!
30 Mart 2016 Çarşamba 08:43

TBMM’de Abdullah Gül’ün aday gösterildiği 27 Nisan 2007’deki Cumhurbaşkanlığı seçiminden 8 saat önce Genelkurmay’ın internet sitesinde bir bildiri yayınlanmış ve "TSK laikliğin savunucusudur. Gerektiğinde tavrını açık ve net ortaya koyacaktır” ifadelerine yer verilmişti. Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik “e-muhtıra” olarak adlandırılan bildiriye hükümet sert tepki göstermişti. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2012 yılında “e-muhtıra” soruşturmasını başlatmış ve 2015 yılının Aralık ayında dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın ifadesi alınmıştı. Savcılık, bu kapsamda Genelkurmay Adli Müşavirliği’ne bir yazı göndererek, 

“Soruşturmaya konu bildiri yayınlanmadan önce Genelkurmay’da toplantı yapıldı mı? Yapıldıysa görüşme tutanakları mevcut mu? Yapılan toplantıya kimler katıldı ve hangi konular ele alındı? Böyle bir tutanak varsa savcılığa gönderilmesi, yoksa da ‘Hayır’ cevabı verilmesi, toplantı yapılıp tutanak tutulmadıysa da ‘Evet yapıldı ancak tutanağa bağlanmadı’ şeklinde cevap verilmesi talep olunur” talebinde bulundu.

Savcılığın yazısını yanıtlayan Genelkurmay, savcılığa gönderdiği yazıda, 

“27 Nisan 2007 tarihli bildiri öncesi ve sonrasındaki tarihlerde karargâhta general düzeyinde bir toplantı yapılmadı. Herhangi bir icrai harekete ilişkin karar da alınmadı” ifadelerini kaydetti. 

Savcılık, eski AK Parti Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan’ı, 27 Nisan sürecine ilişkin 2012’de TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’nda verdiği ifadesi nedeniyle bilgisine başvurulmak üzere “tanık” sıfatıyla ifadeye çağırdı. Kandoğan’ın önümüzdeki günlerde ifadesinin alınması bekleniyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.