Zeynel Bey Türbesi yeni yerine taşındı

Batman bugün tarihi bir olaya tanıklık etti. 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi bugün yeni yerine taşındı. Tarihi Türbenin yeni yeri artık Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı.

Zeynel Bey Türbesi yeni yerine taşındı
12 Mayıs 2017 Cuma 19:54

Batman Bugün tarihi bir olaya tanıklık etti. Hasankeyf İlçesi'nde, Ilısu Barajı tamamlanınca su altında kalacak olan 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi mevcut yerinden alınarak 2 kilometre uzaklıktaki yeni yerine yerleştirildi. 

Sabah saat 07.45'te başlayan taşıma işlemi, 8 saat sürmesi tahmin edilirken yaklaşık 3,5 saatte tamamlandı. Zeynel Bey Türbesi, 150 tekerden oluşan özel bir platform üzerindeki beton bloklar üzerinde tek parça halinde 2 kilometre uzaklıktaki yeni yerine yerleştirildi.

Türbenin yarından itibaren yeni yerine taşıma platformundan indirilerek yerleştirileceği belirtildi. Orman  ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Zeynel Bey Türbesi'ni özellikle Artuklu Türkleri'nden kalan bu türbeyi taşımanın mutluluğunu yaşıyoruz. Muhteşem bir duygu. Yüreğim kıpır kıpır adeta. Sabah erkenden güneş doğarken, taşıma işlemleri başladı. Orada birtakım işlemler yapılacak. Pazartesi sabahı da Sayın Başbakan'ımıza da haber verdim eğer uygun görürse uygun bir yerde, Başbakan'ımızın katılımıyla aktaracağız. Nihai yerine yerleştirme işlemleri pazartesi günü yapılacak. Manzara, dünyaya ayrıca bir örnek. İstersek yaparız biz" diye konuştu.

Zeynel Bey Türbesi'nin taşınması için taşımayla alakalı dünyadaki bütün sistemlerin incelendiğini dile getiren Eroğlu, şunları söyledi: " Bin 100 ton ağırlığındaki Zeynel Bey Türbesi'ni taşımak için dünyanın en ileri teknolojilerini kullandık. Bu, dünyada bir ilk olacaktır. Türkiye'nin nereden nereye geldiğinin açık göstergesidir. Bunun için hem teknolojimiz hem gücümüz hem de bütün tarihi eserlerimizi koruyacak şevk ve heyecanımız var. Alt tarafta 30 cm yüksekliğinde bir betonarme inşa ederek, kaldırma temeli inşa ederek, ayrıca duvarların alt kısmında 28 adet kaldırma kirişi imalatı yapıldı. Ayrıca 90 cm yüksekliğinde alt germe uygulanarak, kaldırma plağı tamamlandı ve 44 adet kriko yerleştirildi. Neticede kaldırmak suretiyle çok özel hazırlanmış bir taşıma aracıyla uzaktan kontrolü muhteşem bir araç, bin 150 ton ağırlığı taşıyor. Bu ağırlığı taşıyacak bir yol yapmamız gerekiyordu. Yol inşaatı da mükemmel şekilde yapıldı. Bu şekilde taşımaya karar verdik."

Bakan Eroğlu, ayrıca Zeynel Bey Türbesi'nin dışında 7 tarihi eserin daha taşınacağını açıkladı.

Tarihi Türbenin yeni yeri artık Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı. Ilısu Baraj Gölü alanından çıkarılan türbenin yeni yerine oturtulmasının 3 gün sürmesi bekleniyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.