Ali Yalçın: 28 Şubat'ta 33 bin öğretmen soruşturuldu, 6 milyon insan fişlendi

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 28 Şubat’ta Türkiye'nin ve öğretmenlerin yaşadıklarını “28 Şubat’ta Sivil Toplumun Rolü” başlıklı bir konferansta anlattı.

Ali Yalçın: 28 Şubat'ta 33 bin öğretmen soruşturuldu, 6 milyon insan fişlendi
08 Mart 2018 Perşembe 16:33

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen “28 Şubat’ta Sivil Toplumun Rolü” başlıklı bir konferans verdi. Konferansta konuşan Yalçın, 28 Şubat’ın yol açtığı hukuksuzluklara ve ekonomik giderlere dikkati çekti.

28 Şubat döneminde dünyada ve Türkiye’de yaşanan gelişmelere hatırlatan Yalçın, “Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra, emperyalist zihniyet yeni bir düşman bulmuştur, komünizm tehlikesi yerine siyasal İslam tehlikesi... Türkiye’de ise faili meçhuller, yolsuzluk ve çete olayları, ekonomik krizler, Güneydoğu’da terör olayları. Gizli bir el adeta toplumun sinir uçlarına dokunuyordur. Gözaltında cezalandırmalar, kayıplar ve ölümler, Madımak, Başbağlar, Gazi olayları, cezaevi isyanları; taşeron örgütler eliyle ülkede büyük bir oyun sahneye konulmaya çalışılıyordu. Alevi-Sünni, Türk-Kürt, dindar-laik ayrımı yapılıyor ve ayrımı derinleştirecek reaksiyonların fitili ateşleniyordu” dedi. 

Erbakan’ın siyasi etki alanının büyüteçle incelenecek duruma kadar gelindiğine değinen Yalçın, darbenin hazırlanma zeminini oluşturan ilk olaylardan birinin, başını ‘Beşli Çete’nin çektiği 50 bin kişilik bir grubun Anıtkabir’e yürüyüş eylemi olduğunu dile getirdi. Basının birçok olguyu, ‘şeriat geliyor, kör testereler hazırlanıyor’ korkusuyla okuduğunu vurgulayan Yalçın, dönemin tüm olumsuz faaliyetlerinin Refah Partisi’ne mal edildiğini belirtti.

28 Şubat’ın ülkeye maliyetinin 381 milyar olduğunu söyleyen Yalçın, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Bankaların devlete yükü 17,3 milyar dolar. Kamu bankalarından Kartel medyasına 3 milyar lira kredi. 1996-97’de iç borcun GSMH oranı yüzde 21 iken, 2001’de yüzde 69,2’ye çıkmıştır. 28 Şubat, sermaye çevreleri ile asker-sivil elitlerin ekonomik ve siyasi amaçlarına hizmet etmek için yapıldı.

Tefeciliğin yasaklanması, faiz harcamaları ve havuz sistemi. Refah Partisi’nin iç borçlanmaya gitmeme kararı alması. Tüm bunlar paranın rantiyeye değil, üretime gitmesi için yapılmıştı. Sonuç, tekerlerine çomak sokulan finans sektörü, onların ortakları olan medya patronları ve bankaların CEO’su askerler bu durumdan çok rahatsız oldu ve 28 Şubat’ı gerçekleştirdi.

Resmi kayıtlarda enflasyonun yüzde 75 olduğu bu dönemde memur emeklilerine yüzde 110, işçi emeklilerine yüzde 125, memur maaşlarına ilk altı ay yüzde 50, ikinci altı ay yüzde 30, 1 Nisan’da yüzde 20 daha zam yapılarak ikinci altı ayda kümülatif olarak yüzde 56 zam yapılmıştır. Dönemin ekonomik şartlarına göre ücretlerde yapılan bu iyileştirme sendikaların gündemi bile olmamıştır.

Gazete manşetleri

Emperyalizmin müdahil olduğu ülkelere, yatırımlar, yardımlar ya da yaptırımlarla hükmettiğini biliyoruz

96’da AB bürokratları Refah Partisi ekonomi kurmaylarıyla görüşür. Hükûmet kurulduktan 2 ay sonra, tek bir sorusu vardır: ‘İktidara geldiniz ve paraya ihtiyacınız var. Para IMF’de var. Nasıl alacaksınız?’ İktidar, ekonomi yaklaşımlarının farklı olduğunu, borçlanmaya gitmeyeceklerini söyler ve akabinde The Wall Street Journal gazetesinde ‘Batı hâlâ Türkiye’ye güvenebilir mi?’ diye bir manşet… Tabi iç basın da geri kalmaz. ‘RP’nin ekonomi yaklaşımı şaka değilse son derece ürkütücü’ denir. Küresel finans ve yerli iş birlikçileri rahatsız olmuştur. Rant ekonomisi ve faiz lobisine savaş açacak bir iktidar oldukça tehlikeli görülür.

Milyonlarca insan ifşa edildi

Kılık ve kıyafet sebebiyle 33 bin 271 öğretmen soruşturuldu, 11 bin öğretmen istifa etti, 3 bin 527 öğretmenin görevine son verildi. İrtica gerekçesiyle 21 vakıf kapatıldı. 210 vali/kaymakama rapor tanzimi yapıldı. Bin 635 TSK personeli ihraç edildi. 6 milyon civarında insan fişlendi.

Bunun demokratikleşmeyi sağlamakla yükümlü olan STK’lar eliyle gerçekleştirilmiş olması son derece talihsiz bir şeydir. Bunun sonucunda kaybeden, ülkemiz, milletimiz, işçimiz, memurumuz olmuştur.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Gözüm - 6 yıl önce
Bin yıl sürecekti. 10 yıl sürmeden çöktü. Çünkü yanlış hesap Bağdat'tan döner. 28 Şubat'a zemin hazırlayan, yüreten ve ülkeyi soyan tüm insanlar yargılanmalı ve cezalandırılmalıdır. Vesselam.