SGK bir yılda ilaca 18 milyar lira ödedi

Türkiye Tıbbi Cihaz Kurumu verilerine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geçen yıl tüketilen iki milyar kutu ilaca yaklaşık 18 milyar lira geri ödeme yapıldı.

SGK bir yılda ilaca 18 milyar lira ödedi
09 Mayıs 2016 Pazartesi 11:50

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sağlık hizmetine erişimin artmasıyla birlikte bir yılda tüketilen iki milyar kutu ilaca yaklaşık 18 milyar lira ödedi.

Türkiye'de, fiyat açısından en yüksek geri ödeme yapılan ilaçlar içinde ilk iki sırayı nadir görülen hastalıkların tedavisinde kullanılan yetim ilaçlar ve doğuştan gelen metabolik hastalıklarla ilgili ilaçlar aldı. Bunları onkoloji ve merkezi sinir sistemi (MS) hastalıkları tedavisinde kullanılan ilaçlar takip etti.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Osman Nacar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık hizmetine erişiminin Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte hızlandığını belirtti.

Sağlık merkezlerine, hastanelere, ilaca, tarama ve tanıda kullanılan yüksek teknolojik cihazlara erişimle birlikte, hizmetten faydalanan kişi sayısının da arttığını ifade eden Nacar, bu çerçevede ilaç tüketiminin de doğru orantılı olarak yükseldiğini bildirdi. Nacar, "Türkiye'de yapılan muayeneye eşdeğer olarak kullanılan ilaçlar kutu bazında artma eğilimi göstermektedir. Son verilere göre, bir yılda yaklaşık 2 milyar 182 bin kutu ilaç tüketimi oldu. Bu 2014 yılında iki milyar 33 milyondu." diye konuştu.

Nacar, söz konusu artışın, tespit edilen değişkenlere uygun bir oran olduğunu vurgulayarak, "Tüm ilaçların satışını gösteren IMS verilerine göre, geçen yıl ilaç kutu adedi olarak tüketilen yaklaşık iki milyar ilaç için ilaç firmalarına 18 milyar lira civarında bir para ödenmiştir." dedi.

"2023'te ilaçta değer bazında kendi tükettiğinin yüzde 60'ını üreteceğiz"

Nacar, şunları kaydetti:

"Türkiye, tükettiğinin kutu bazında yüzde 73'ünü üreten; değer bazında da yüzde 42'sini üreten bir ülke durumunda. Üretici gücümüzü her geçen gün artırmayla ilgili çok ciddi projelerimiz var. Bunlar, üst politika, eylem ve kalkınma planlarında, ilgili bakanlıkların strateji belgelerinde yer alıyor. 2023'te ilaçta değer bazında kendi tükettiğinin yüzde 60'ını, tıbbi cihazda da yüzde 30'unu üreten ülke olmayı hedefliyoruz.

(AA)


Etiketler; #sağlık #sgk
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.