Kış hastalıkları nasıl korunulur?

Kış hastalıkları hakkında nasıl korunulacak olduğu yönünde aktif bilgiler elimize ulaştı.

Kış hastalıkları nasıl korunulur?
20 Ocak 2016 Çarşamba 23:55

Kış hastalıkları hakkında nasıl korunulacak olduğu yönünde aktif bilgiler elimize ulaştı.

Denizli Devlet Hastanesi diyetisyeni Erol Aktay, nezle, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemli olduğunu, bu sebeple de beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Havanın soğumasıyla birlikte başta grip olak üzere enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığının arttığına dikkat çekerek, "Vücudumuzun virüslere karşı savaşabilmesi için bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve özellikle belirli yiyeceklerin sıklıkla tüketilmelisi de gerekmektedir, çünkü yetersiz ve dengesiz beslenme alışkanlığı olan bireylerin, soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski çok daha yüksektir ve hastalıkları daha ağır seyreder." dedi.

Et ile birlikte portakal suyu tüketilmemeli
Hastalıklardan korunmada besin çeşitliliğinin sağlanması, doğru seçimlerin yapılması, yeterli ve dengeli beslenme konusunda sürekliliğin çok etkili olduğunu dile getiren Aktay, "Soğuk havalarda su tüketimi azalabilmekte ama vücudumuzun yaz kış suya ihtiyacı vardır. Gripten korunmak için günde 2,5 litre su tüketilmeli. Hem tüketimi kolaylaştırmak hem de antioksidan alımını arttırmak için içerisine limon veya zencefil ilave edilebilir. Sarımsakta bulunan allicin adlı güçlü antioksidan, vücudu serbest radikallerden korumaktadır. Sarımsak, bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli besinlerden bir tanesidir. Probiyotik gıdalar, bağırsak florasını destekleyerek bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynarlar. Yoğurt veya kefir gibi probiyotik özelliği olan besinlere, diyetimizde mutlaka yer vermeliyiz." şeklinde konuştu.

'ÇAY, NARENCİYE'

Polifenollerden zengin olan çayın da güçlü bir antioksidan olduğunu belirten Erol Aktay, "Yeşil veya siyah çayı, soğuk kış günlerinde mutlaka günlük olarak tüketmeliyiz. Vücudumuz tarafından üretilmeyen ve depolanmayan C vitaminini, günlük olarak çeşitli besinlerden almalıyız. Özellikle turunçgillerde bol miktarda, taze sebzelerde, maydanozda, kabakta, soğanda ve domateste bulunur. Metabolizmamızın ve kas dokumuzun çalışması, dokuların onarımı, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için ihtiyacımız ölçüsünde günlük proteinden zengin besinler tüketmeliyiz. Çinko, proteinlerin enerjiye dönüştürülmesi için çok önemlidir. Zihinsel fonksiyonlarda, vücudun kendi kendini iyileştirmesi ve yenilemesi gereken durumlarda, bağışıklık sisteminin gelişmesinde, hormonal dengede önemli yere sahiptir. Kuruyemişler, deniz ürünleri, et, karaciğer, süt ve yumurtada bulunur." diye konuştu.

Fazla şekerin bağışıklık sistemini baskıladığını gösterdiğini de vurgulayan Aktay, "Mümkün olduğu kadar şeker ve şekerli besinleri azaltmalıyız. Bu hem gripten hem de fazla kilodan korunmada etkili olacaktır. Bağışıklık sisteminin zayıflamasında stresin etkisi artık bilinen bir gerçek. Gribin yanısıra birçok hastalığın da oluşumunu tetikliyor." dedi. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.