Kenger bitkisi şifa saçıyor

Türkiye'nin çeşitli yörelerinde ilkbaharda doğal olarak yetişen, dikeni, tohumu ve kökleri farklı şekillerde tüketilebilen şifa kaynağı kenger bitkisi, yöre halkının katkısıyla tüketiciye ulaştırılıyor.

Kenger bitkisi şifa saçıyor
15 Nisan 2017 Cumartesi 20:05

Çoğunlukla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki dağlık kesimlerde yetişen kengerin otundan yemek, tohumlarından kahve ve kökündeki sıvıdan da sakız elde ediliyor.
Safra kesesi, kulak zarı yırtılmalarına iyi geldiği, ayrıca sakızının diş ve diş eti rahatsızlıklarını giderdiği düşünülen kenger, Şanlıurfa'nın Karacadağ bölgesinde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar için de geçim kaynağı oluyor.
BAHARIN MÜJDECİSİ KENGER BİTKİSİ

Baharın müjdecisi kabul edilen kenger bitkisi için araziye çıkan kadın ve çocuklarla hayvanlarını merada otlatan çobanlar, gün boyunca binbir emekle topluyor. Semt pazarlarını süsleyen kenger, kilosu 6-10 liradan satılıyor.

Diyarbakır-Şanlıurfa karayolunun kenarında hem koyun otlatıp hem de kenger satan 14 yaşındaki Süleyman Arık, yaptığı açıklamada, yılın bu aylarında kengerlerin çıkmaya başladığını anlattı.
Hayvanlarını otlatırken çevreden de kenger topladığını belirten Arık, "Günde iki kova kenger topluyorum ve buradan geçen sürücülere satarak para kazanıyorum." dedi.

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Akan, başta diş hastalıkları olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği bilinen kenger sakızının hoş kokusu ve kendine özgü tadıyla yöre insanının vazgeçilmezleri arasında yer aldığını aktardı. Akan, şöyle konuştu:
"Kenger bizim bölgede nisan ayından itibaren satışı sunulmaya başlıyor. Önemli bir besin bitkisidir, besin değeri oldukça yüksektir. Bitkiden elde edilen kenger sakızı da doğal olması sayesinde uzun yıllardır Anadolu'da kullanılıyor. Yapılan bilimsel araştırmalara göre ve halk arasında bitkilerle ilgilenen vatandaşlara baktığımızda da özellikle diş eti rahatsızlıklarında, patlayan kulak zarı tedavisinde, safra kesesindeki taşların düşürülmesinde kenger sakızıyla ilgili bilgilerin ve bulguların olduğunu biliyoruz. Özellikle mayıs ayından itibaren kenger sakızı elde edilebiliyor. Yapısında süt barındıran gövdesini kestiğinizde buradaki beyazımsı sıvıyı yöre insanı toplar, doğal olarak kurumaya bırakır ve sakız elde edilir. Tabii sert bir sakız. Özellikle ağız ve çene bağlamında egzersiz yapılmasını sağlar. İsteğinizi zaman bu sakızı çiğneyebilirsiniz sonrasında suda bırakıp tekrar çiğneyebilirsiniz."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.