Ekinezya nedir? Faydaları nelerdir?

Bağışık sisteminin kuvvetlendirilmesini sağlayan Ekinezya, Türkiye'de pek bilinmiyor. Peki Ekinezya nedir? Ekinezyanın faydaları nelerdir? Ekinezya çayı nasıl yapılır? Nasıl kullanılmalıdır? İşte mucizevi bitki ile ilgili önemli bilgiler...

Ekinezya nedir? Faydaları nelerdir?
12 Mayıs 2017 Cuma 12:59

Ekinezya çiçeğinin farklı farklı adları bulunmaktadır. Erguvani kirpibaşı,  Kirpibaşı,  Kirpiotu,  İnce yapraklı eflatun koza çiçeği, Samson kökü, Echinacea angustifolia, Purple Coneflower adlarınada sahip olan Ekinezya, sayısız hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. 

Eski çağlarda Amerika'da hastalıkların tedavisinde kullanılan ekinezya, o dönemlerde zehirli yılan sokmalarında, ağrılı ve sancılı geçen hastalıklarda kullanılsa da 1950’li yıllardan sonra Avrupa’da özellikle şarbon hastalığının tedavisinde büyük katkılar sağmamıştır. Günümüzde çoğu tedavinin destekçisi olan bu bitki, çok sayıda faydası bulunmaktadır.

Ekinezyanın faydaları

Soğuk algınlığı, grip, herpes, sinüzit, saman nezlesi, solunum hastalıkları; anti iltihabi hastalıklarda çok faydalıdır. Nezlenin ilk belirtileri görüldüğünde kullanılmalıdır. Çeşitli virüs, bakteri ve hastalıkların neden olduğu enfeksiyonlara karşı koruma görevini yerine getiren ekinezya, kanserli hücreleri vücuttaki miktarını azaltmada bir etkisi olduğu saptanmıştır. 

Ekinezya çayı; soğuk algınlığına karşı iyi gelir, antiseptik özelliği vardır, boğaz ağrısına iyi gelir, kuru öksürüğü geçirir, boğaz şişkinliğini alır, kas ve eklem ağrılarına iyi gelir, kansere karşı korunma amacıyla kullanılır basur tedavisinde kullanılır, ateş düşürücüdür, qrta dereceli enfeksiyonların tedavisinde kullanılır, bağışıklık sistemini güçlendirir, idrar yolu enfeksiyonlarına karşı kullanılır, saman nezlesine iyi gelir, migren nedeniyle oluşan baş ağrısını hafifletir, alerji belirtilerini hafifletir.

Ekinezyayı kimler kullanmamalı

Otoimmün rahatsızlığı olan bireyler kesinlikle kullanmamalıdır.

Bağışıklık sistemini güçlendiren ekinezya yeni doğmuş bebeklere verilmemelidir. Çünkü bebeklerin o süre zarfında daha bağışıklık sistemleri gelişimini tamamlamamıştır. Kesinlikle hamile bayanlar ve emziren annelerin kullanmamalıdır. Çocukların ise 12 yaşına kadar bu bitkiyi kullanmaması tavsiye edilir.

Ekinezya nasıl kullanılır

Taze ekinezya kökü kullanacaksanız çeyrek kap kökün üstüne 1 kap kaynar su ekleyin. Çayın iyice demlenmesi için demliğin kapağı kapalı halde 5-10 dakika bekleyin. Eğer, kuru ekinezya kökü kullanacaksanız 1 kap suya 1-2 çay kaşığı ekinezya ekleyebilirsiniz. Bu durumda da demleme işlemini aynen uygulamalısınız.

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.