Doğal yöntemlerle güneşten korunun

Tek başına yeterli olmasa da beslenmemize dikkat ederek yaz sıcaklarında cildimizi güneş hasarına karşı korumamız mümkün. Güneşten korunmanın doğal yolları için haberimizin devamını okuyunuz.

Doğal yöntemlerle güneşten korunun
27 Haziran 2017 Salı 19:11

Yaz mevsiminde ciltte çoğunlukla güneş lekeleri, alerjiler ve kırışıklıklar çıkmaya veya çoğalmaya başlıyor.  

Uzman Ceyda Erenoğlu'nun, Ekindeki köşe yazısına göre cilt kuruluğu ve uzun süre güneşte kalmaya bağlı olarak deri hasarı ve soyulmalar olabiliyor. Bunların sebebi hassas ciltler, yanlış saatlerde korunmasız olarak güneşe çıkmak ve hatta hatalı beslenme bile olabiliyor.

Hatalı beslenme nedeniyle antioksidan alımı azalıyor ve bu da dokuların hasar görmesine, kırışıklık, kızarıklık ve yaşlanma belirtilerine sebep oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan, “Tek başına yeterli olmasa da beslenmemize de dikkat ederek cildimizde oluşan güneş hasarına karşı korunmanız mümkün” diyor. 

İşte güneş hasarından koruyan besinler! 

KAYISI

Beta-karotenden en zengin meyvelerden biridir. Karotenoidler güneşin fazla ve zararlı ışınlarından korunmaya yardımcı oluyor. Bu etkilerini derinin UV ışını geçirgenliğini azaltarak gösteriyorlar. UV ışınlarının neden olduğu cilt kızarıklıklarına, alerjilere karşı koruyucu etkiye sahipler. Günde 4 kayısı güneşten korunmanıza yardımcı olabiliyor.

DOMATES

Likopen açısından oldukça zengin bir sebze. Likopen, UVA ve UVB ışınlarının olumsuz etkilerine karşı hücrelerin korunmasına yardımcı oluyor. Kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada, 12 hafta süreyle 55 gram domates püresi tüketen kadınların güneşe karşı deri korunumunun yüzde 30 arttığı belirlenmiş. Salatalarda ve kahvaltıda mutlaka domatese yer verin.

ÇİLEK

Yüksek C vitamini içeriğiyle vücudu ve cildi, hücre hasarına karşı koruyor. Kollajen yapımını uyararak UV ışınlarına bağlı kırışıklık oluşmasını önlüyor.

BÖĞÜRTLEN

Hem A hem de C vitamini içeriyor. Antioksidan özellikli vitaminleri bolca içermesiyle doku hasarını önlüyor, deri geçirgenliğini azaltıyor. Günde 8-10 adet böğürtlen tüketimi antioksidan alımınıza katkı sağlıyor.

ÇEKİRDEKLİ SİYAH ÜZÜM/KIRMIZI ÜZÜM 

Antioksidan özellik gösteriyor. Güneş ışınlarının zararlı etkileri nedeniyle oluşabilecek kanser riskini azaltırken, cilt lekelerinin önlenmesinde ve azaltılmasında katkı sağlıyor. Günlük 1 su bardağı üzüm, UV ışınlarına karşı koruyabiliyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.