'Yasa dışı göçü insanlık perspektifiyle değerlendiriyoruz'

Göç İdaresi Genel Müdürü Toros, 'Yasa dışı göçle mücadeleyi Türkiye'de, insanlık perspektifiyle değerlendiriyoruz' dedi.

'Yasa dışı göçü insanlık perspektifiyle değerlendiriyoruz'
11 Ekim 2015 Pazar 11:12

İZMİR (AA) - Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros, "Yasa dışı göç konusunda 'Botları nasıl batırırız, bunları nasıl engelleriz' diye tartışan Avrupa'nın kıyısındaki Türkiye'de, yasa dışı göçle mücadeleyi bir insanlık perspektifiyle ve kendi güvenliğimizi dikkate alarak değerlendiriyoruz" dedi. 

İzmir Valisi Mustafa Toprak, Genel Müdür Toros, emniyet ve askeri yetkililerin katılımıyla kentteki yasa dışıgöçmen sorununun ele alındığı toplantı düzenledi. 

Toros, toplantı sonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, Akdeniz kıyılarında son 5 yılda 22-25 bin kişinin Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken yaşamını yitirdiğinin tahmin edildiğini, Türkiye'nin ise yasa dışı göçmenlerin ölümüne izin vermeyecek şekilde her türlü tedbiri aldığını söyledi.

Toplam 40 bin yasa dışı göçmenin Avrupa ülkelerine nasıl paylaştırılacağının dahi tartışma konusu olduğunu belirten Toros, şöyle devam etti:

"Yasa dışı göç konusunda 'Botları nasıl batırırız, bunları nasıl engelleriz' diye tartışan Avrupa'nın kıyısındaki Türkiye'de, yasa dışı göçle mücadeleyi bir insanlık perspektifiyle ve kendi güvenliğimizi de dikkate alarak değerlendiriyoruz. Ölen yasa dışı göçmenlere ilişkin sayılar ülkemiz açısından son derece azdır. 2013'te 40, geçen yıl 69, bu yıl sadece 43 olduğunu da paylaşmak isterim."

Türkiye'de kayıt altına alınan Suriyeli sayısının 1 milyon 905 bin 984 olduğunu ifade eden Toros, geçici barınma merkezlerinde ise 262 bin 134 kişinin kaldığını bildirdi.

Toros, İzmir'de Basmane ile başka sokaklarda bekleyen ve Yunanistan'a geçmek isteyen yasa dışıgöçmenler konusunda her türlü tedbiri almaya hazır olduklarını ifade etti.

 Atilla Toros, "Yunanistan tarafından yapılan geri itme olayları, bot delinmesi yaşandı. Son haberleri biz de inceliyoruz. Yasa dışı göçmen de olsa insan olduğunun unutulmamasını istiyoruz. 'Bir canın kurtuluşu bile insanlığın kurtuluşudur' diyoruz" ifadelerini kullandı.

'370 yasa dışı göçmen yönlendirildi'

Vali Toprak da öncelikle hedeflerinin organize suç şebekelerinin çökertilmesi, İzmir ve diğer sahil kentlerindeki yasa dışı göçmenlerin çadırkentlere yönlendirilmesi olduğunu söyledi.

Toprak, geçen yıl İzmir'de 8 bin 228 yasa dışı göçmen yakalandığını, bu senenin 7 ayında ise sayının 9 bin 903'e ulaştığını bildirdi.

Organize suç örgütlerinin Suriyelilere yönelik "üçüncü ülkelere girişlerin kolay olduğu" algısı yaratmaya çalıştığını anlatan Vali Toprak, şunları kaydetti:

"Basmane ve çevresindeki kalabalık, bu algının da etkisiyle gittikçe artıyordu. Parklarda, bahçelerde, duvar diplerinde yatan ve hepimizi insani manada rahatsız eden, bir taraftan da yasa dışı göçmen tacirlerine düşme ihtimali olan insanlara göz yummamız mümkün değildi. Tüm toplantılarımız önceden beri bunların izole edilmesi ve insani ortamlara gönderilmesi içindir."

Uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde çalışmayı sürdürdüklerini vurgulayan Toprak, "Atatürk Stadyumu'nu asla bir toplama ve birikme merkezi olarak görmüyoruz. İşlemleri yapılmak üzere önünde bekliyorlar, işlemleri bitenleri de insani bağlamda otobüslere bindirerek bekletmeden ilgili noktalara gönderiyoruz" dedi. 

 "370 yasa dışı göçmen statüsündeki kişiyi sınırlarda bize temin edilen çadırkentlere yönlendirdik" bilgisini veren Toprak, göçmenlerin milyarlarca dolarlık rantın döndüğü organize suç örgütlerinin eline düşmemesi için çalıştıklarını ifade etti. Toprak, göçmenlerin çadırkentlere yönlendirilmesi sırasında herhangi direnişle karşılaşmadıklarını belirtti.

Uygulamanın İzmir'de kayıtlı Suriyelileri kapsamadığına işaret eden Toprak, kentteki 11 noktada değişik kontrol noktaları oluşturulduğunu ve şehre girişlerin denetlendiğini söyledi.

Toprak, gazetecilerin "Çamdibi'nde ses bombası patlatılmasına" ilişkin sorusu üzerine ise "Yakın zamanda, bundan önceki olayların faillerinin yakalanıp adli mercilerin önüne çıkarıldığı gibi bu olayın faillerinin de yakalanacağını göreceksiniz. İzmir huzur ve güven şehridir" değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.