Uzman Pedagog Dr. Güneş: ''Çocuk kitapları nasıl seçilmeli?''

Uzman Pedagog Dr. Adem Güneş, çocuk kitaplarının nasıl seçilmesi gerektiği hususunda anne ve babalara tavsiyelerde bulundu.

Uzman Pedagog Dr. Güneş: ''Çocuk kitapları nasıl seçilmeli?''
06 Mart 2017 Pazartesi 21:00

Her ne kadar çocuk kitapları çocuklar için alınsa da tercihi yapacak kişi yetişkinlerdir. Bundan dolayı yayın evleri, görsellik kısmı ebeveyne hitap edecek tarzda pazarlama stratejileri geliştirirler. Bir kitabın çocuğun gelişim dönemlerine katkı sağlayabilmesi için başlıca pedagojik kriterlere ihtiyaç duyulur.

* Her ne kadar çocuklar garip canlılara, anormal davranışlı insanlara ve sıra dışı olaylara karşı merak duyuyor olsa da içerik, güncel yaşamla örtüştüğü kadar çocuğun gelişimine katkı sağlar.

* Başarılı çocuk kitapları, güncel yaşam gerçekliğinden kopmadığı halde heyecan ve merak duygusu örüntülenmiş çocuk kitaplarıdır. Kitap alırken öyle kapağına bakıp, içindeki resimlere şöyle bir göz atarak seçim yapılmamalıdır.

* Çocuk için gerçek yaşamda merak uyandıran ayrıntılar, çocuğun yaşına uygun bilime dair ince ayrıntılardır. 

Örneğin kedinin bıyığıyla koku alıyor olması, bir köpeğin etrafı siyah beyaz görüyor olması, bukalemunun neyi görürse renginin ona dönüştüğü, kertenkelenin kuyruğu kopsa da yenileyebileceği, bir tırtılın kelebeğe dönüşmesi yaşına göre çocuğa heyecan vericidir. Küçük bir çocuğun yaşamda öğreneceği o kadar çok ayrıntı varken yaşamda olmayan şeylerle merak uyandırmaya çalışmak pedagojik değildir.

* Çocuk kitaplarında cümlelerde bağlaçlar olmamalı, hikayeler kısa ve güncel dil içermelidir.

* Korku, kaygı ve tiksinti ifade eden anlatımlarla kurgu oluşturulmaması gerekir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.