Eğitim sistemi sil baştan değişiyor

TBMM'ye sunulan torba yasa kanun tasarısıyla okul öncesinden üniversiteye kadar eğitim sisteminde köklü değişiklikler geliyor.

Eğitim sistemi sil baştan değişiyor
24 Mayıs 2016 Salı 10:24

2016 Torba yasa tasarısıyla eğitim sistemi sil baştan değişecek. Okul öncesi eğitimden, üniversite eğitimine kadar birçok alanda yenilik ve değişimler yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile birçok eğitim düzenlemesi ve yükseköğretim mevzuatında büyük değişiklikler getirecek yasa tasarısı dün TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Bilindiği üzere geçtiğimiz haftalarda çıraklık eğitiminin ortaöğretime geleceği konuşuluyordu. Dün TBMM'ye sunulan tasarıya göre çıraklık eğitimi Ortaöğretim, ilköğretime dayalı 4 yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsayacak.

Yıl içerisinde akademisyenlerin teröre destek veren bildiriye imza atmasından sonra bir takım adımlar atılmıştı. TBMM'ye sunulan tasarıya göre akademisyenlere kısıtlamalar gelecek. Bir akademisyen hakkında ceza soruşturması yapılması veya dava açılmış olması, aynı eylemden dolayı disiplin soruşturması yapılmasına, ceza verilmesine engel oluşturmayacak. Ayrıca YÖK Başkanına doğrudan yetki verilecek.

Akademisyenler için cezaya bağlanan bazı eylemler şunlar: İntihal. Bölücü amaçlarla veya terör niteliğinde eylemlerde bulunmak veya desteklemek, kanunların izin verdiği haller dışında siyasi partilere üye olmak, fiili saldırıda veya cinsel tacizde bulunmak, yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak,hukuka aykırı olarak kurumun verilerini elde etmek, kaydetmek, kullanmak, depolamak, dağıtmak, değiştirmek veya yok etmek, kurumun bilişim sistemlerinin işleyişini kasten engellemek veya bozmak okuldan atılma gerekçesi.


- Tasarıya göre MEB Rehberlik ve Denetim Başkanlığı, Teftiş Kurulu Başkanlığı olarak yeniden yapılandırılacak. Müfettişler ve müfettiş yardımcıları, eğitim uzmanı kadrolarına alınacak.

- Kurumların organlarında yapılan konuşma ve alınan kararları dışarı yaymak ve siyasi parti propagandası yapmak da maaş kesme nedeni.

- Öğrencilerden borç para istemek kademe durdurması, yasaklanmış her türlü yayın, siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart asmak veya teşhir etmek, kınama gerekçesi oldu.

- Öğretim elemanları hakkında YÖK başkanı doğrudan soruşturma açabilecek. Soruşturmalar sonucunda kınama cezası YÖK başkanınca, kademe ilerlemesinin durdurulması veya birden fazla ücretten kesme cezası, üniversite öğretim mesleğinden çıkarma cezası ile kamu görevinden çıkarma cezası Yüksek Disiplin Kurulu'nca verilecek.

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.