Skandal bildiriden imzalarını geri çektiler!

Skandal bildiriye imza atan bazı akademisyenler imzalarını geri çekmeye başladı.

Skandal bildiriden imzalarını geri çektiler!
16 Ocak 2016 Cumartesi 01:40

"Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" adıyla yayınlanan bildiri 1128 akademisyen tarafından imzalandı. Bildiride güvenlik güçlerinin terörle mücadele çalışmaları ve sokağa çıkma yasakları bahane edilerek, "kasıtlı ve planlı kıyım yapıldığı" öne sürülmüştü. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün katıldığı bir açılışta bildiriye imza atan akademisyenlere ilğişkin açıklamada bulundu. Erdoğan'ın açıklamasında, "Şimdi buradan ben ilgili kurumlarımıza sesleniyorum. Dün seslendim, bugün de sesleniyorum. İlgili kurumlarımızın da anayasamıza ve yasalarımıza göre açık suç teşkil eden bu ihanet karşısında, anayasal ve yasal gereklerini yapacaklarına inanıyorum. Buradan asla taviz verilemez." ifadeleri kaydedildi.

Ayrıca, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca, bildiride imzası bulunan akademisyenlerden kendi yargı alanında bulunan üniversitelerde görev yapan ve bu bildiriye imza atan akademisyenler hakkında, TCK’nın 301. maddesinde hükme bağlanan, "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ve devletin kurum ve organlarını aşağılamak" suçu ile TMK’nın 7. maddesinde belirtilen "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından re’sen soruşturma başlatıldı.



Prof. Dr. Zeki Ertuğ



Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Ertuğ, yazılı bir açıklama yaparak "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin bildirisindeki imzasını geri çektiğini bildirdi.

Ertuğ, yazılı açıklamasında, bildiriye, barıştan yana bir akademisyen olarak, "barış çağrısı" düşüncesiyle imza attığını ve yoğun mesaisi nedeniyle içeriğini okuma ve inceleme fırsatı bulamadığı ifade etti.

Gelen tepkiler üzerinde bildirinin içeriğinden haberdar olduğunu belirten Ertuğ'un, açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Büyük tehdit ve tehlikelere maruz bulunan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bölünmez bütünlüğünü korumaya ve halkımızın güvenliğini sağlamaya yönelik mücadeleye ilişkin söz konusu bildiride ileri sürülen düşünce ve iddialara katılmam mümkün olmadığından imzamı geri çektiğimi ve bu olay nedeniyle hakkımda açılacak adli ve idari soruşturmaya hazır olduğumu kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarım."



Doç. Dr. Kemal İnal


Kemal İnal, açıklama yaparak bildiriye imza attığı için öğrencilerinden tepki gördüğünü ve bu duruma üzüldüğünü kaydetti. İnal açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bildirideki imzamı çekiyorum. Bildiride bazı ifadeler sert olabilir ancak bizim amacımız sadece sivil hak ihlallerine dikkati çekmekti. Ne güvenlik güçleri ne asker ne de hiçbir sivilin ölmesini istemiyoruz. Barış, kardeşlik ve dostluktan yanayım. Örgütün şiddet eylemlerine, bombalama eylemlerine de karşıyım. Sadece kimsenin ölmesini istemiyoruz" 



Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen


Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen hakkında önce idari soruşturma, ardından da Cumhuriyet Savcılığı tarafından da adli soruşturma başlatıldı. Bildiriye imza atan, sonra bu imzasını geri çeken ve hatta sosyal medya hesabından da geri çektiğini duyuran Akyeşilmen konuya ilişkin açıklama yaparak:

"Barış Akademisyenleri güvendiğim bir çalışma grubuydu. Yoğun bir zamanımda güvendim bir akademisyen aradı. Ben de bildiriye destek olacağımı söyledim. Ancak bildiri yayınlandıktan sonra ilk okuduğumda bildirinin dilinin barış dili olmadığını gördüm ve imzamı geri çektim. Hatta Facebook sayfasından da imazımı geri çektiğimi açıkladım" şeklinde konuştu.



Yrd. Doç. Dr. Zübeyit Gün


Gediz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zübeyit Gün'de skandal bildiriden imzasını geri çeken akademisyenlerden. Avukat Mehmet Gün, yazılı bir açıklama yaparak, müvekkili Yrd. Doç. Dr. Gün'ün bildirideki imzasını geri çektiğini kaydetti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 "Her ne kadar bugün çeşitli basın yayın kuruluşlarında Gediz Üniversitesinde çalışan müvekkilim Yrd. Doç. Dr. Zübeyit Gün hakkında 'imzacı akademisyen' sıfatıyla çeşitli haberler yapılmış olsa da aslında müvekkilim 15.01.2016 tarihinde Sabah saat 10.00'da imzasını geri çekmiştir" 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Murtaza. ULUBAY - 8 yıl önce
Bu akademisyenlerin bir çoğu eminim okumadan imzalanmıştır. Ne olursa olsun onca asker ve polis şehit olurken neredeydiniz o zaman ses yok hükümeti zaafa uğratma adına imza at öylemi. YÖK görevini yapmalı savcılık üzerine düşeni yapmalıdır.
Avatar
Selim - 8 yıl önce
Okumadan imza atanlar için. Okuma zamanı geçiyorgeçiyor.