Bilirkişilik Kanunu Tasarısı: sahte rapora 7 yıl hapis!

Adalet Bakanlığı tarafından Başbakanlık'a gönderilen Bilirkişilik Kanunu Tasarısı'na ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ açıklamada bulundu. Tasarının Bakanlar Kurulunda görüşüldükten sonra TBMM'ye gönderileceğini ifade etti.

Bilirkişilik Kanunu Tasarısı: sahte rapora 7 yıl hapis!
08 Şubat 2016 Pazartesi 09:50

Sahte rapor hazırlayanlara verilen cezalarda yeni düzenleme yapılıyor. Gerçeğe aykırı rapor düzenleyen bilirkişilere verilen hapis cezalarında alt sınır 1 yıldan 3 yıla, üst sınır ise 3 yıldan 7 yıla çıkartılacak. Tasarının bugün Bakanlar Kurulu'nda görüşülmesi planlanıyor. 

Bilirkişilikle ilgili ilkelerin sıralandığı Bilirkişilik Kanunu Tasarısı'nda, şu ifadelere yer verildi:

'Bilirkişi, görevini dürüstlük kuralları çerçevesinde bağımsız, tarafsız ve objektif olarak yerine getirir. Bilirkişi, raporunda çözümü, uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hususlar dışında açıklama yapamaz. Hukuki nitelendirme ve değerlendirmelerde bulunamaz.'

Tasarıyla, bilirkişilik hizmetlerinde temel ve alt uzmanlık alanlarını tespit etmek, temel ve alt uzmanlık alanlarına göre bilirkişilerin sahip olması gereken nitelikleri belirlemek üzere müstakil bir kurum oluşturulması planlanıyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabı üzerinden Bilirkişilik Kanun Tasarısı hakkında açıklama yaptı.

Bakan Bozdağ, Bakanlar Kurulunda görüşüldükten sonra TBMM'ye gönderileceğini bildirdiği Bilirkişilik Kanunu Tasarısı'na ilişkin, "Bilirkişilik Kanun Tasarısı'nın yasalaşması halinde Türkiye, ilk defa müstakil Bilirkişilik Kanunu'na sahip olacaktır. Bilirkişilik Kanunu ile ilk defa bilirkişilik konusunda kurumsal bir yapı kurulmakta, bilirkişilerin nitelikleri, bilirkişiliğe kabulleri, bilirkişilerin uyacağı kurallar, bilirkişilik sicili, bilirkişilerin denetimleri, bilirkişilere uygulanacak müeyyideler düzenlenmektedir" açıklamasında bulundu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.