Lise öğrencileri görme engellilere okuma kolaylığı sağlayan bileklik geliştirdi!

İstanbul Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesinden 4 öğrencinin geliştirdiği bileklik, görme engellilerin braille alfabesi yardımıyla oluşan titreşimleri hissetmesini sağlayıp yazıları okumasını ve renkleri anlamasını kolaylaştırıyor.

Lise öğrencileri görme engellilere okuma kolaylığı sağlayan bileklik geliştirdi!
09 Mayıs 2016 Pazartesi 13:50

İstanbul Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesinden 4 öğrencinin görme engelliler için geliştirdiği bileklik, dokunmatik ekranı bulunan bilgisayarlara yüklenen braille alfabesi aracılığıyla yayılan titreşimleri kişinin hissetmesini, böylece yazıları daha kolay okuması ve renkleri algılamasını sağlıyor.

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesinden öğrencilerin hazırladığı proje, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) Türk Hava Yollarının (THY) ana sponsorluğunda Merinos Parkı'nda gerçekleştirdiği "THY 5. Bursa Bilim Şenliği" kapsamında "Genç Mucitler" kategorisinde finale kaldı.

Elektronik bileklik, engelli bireylerin titreşimler sayesinde yazıları hissedip okumasını kolaylaştırıyor. Cihaz, kişinin renkleri de aynı sistemle algılayabilmesine yardımcı oluyor.

Görme engelli bireylerin hayatı kolaylaşacak

Öğrencilerden Ahmet Said Göksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projede kendisi dahil 4 kişilik ekibin görev aldığını söyledi.

Göksu, projeyi görme engelli bireylerin daha rahat ve kolay hayat sürebilmesi amacıyla hazırladıklarını ifade etti.

Projenin zamanla geliştirilebileceğini vurgulayan Göksu, şöyle konuştu:

"Geliştirdiğimiz sistemde, önce okuma yapacak kişi bilekliği eline geçiriyor. Görme engelli birey, ekrandaki herhangi bir yazıya dokunduğu zaman bu bileklikte braille alfabesini temsil eden 6 noktadaki motorlar çalışmaya başlıyor. Kişinin elini dokunduğu yazının braille alfabesindeki hali, titreşimli olarak kişinin bileğinde hissediliyor. Böylece herhangi bir kabartmaya gerek kalmadan elektronik ortamda yazıyı elini sürterek okumuş oluyor. Eğitimin yüzde 80'i görmeyle yapıldığından, görme engelli bireylerin daha iyi bir eğitim almasını istediğimiz için böyle bir proje hazırladık."

Göksu, projenin prototipini 30 liralık maliyetle ürettiklerini ve seri üretime geçildiğinde bu miktarın azalabileceğini sözlerine ekledi.

(AA)

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.