SRC soruları ve cevapları yayımlandı mı? 11 Haziran SRC Ulaştırma Bakanlığı

11 Haziran Cumartesi günü yapılan SRC sınavlarının üzerinden neredeyse 1 hafta geçti. Peki bu süreçte SRC soruları ve cevapları neden yayımlanmadı? Binlerce adayın katıldığı SRC sınavları SRC 1, 2, 3, 4 ve 5 ile UDY ve ODY alanlarında uygulandı. Peki SRC soruları yayımlandı mı? Adayların merakla beklediği SRC soruları ne zaman yayımlanacak?

SRC soruları ve cevapları yayımlandı mı? 11 Haziran SRC Ulaştırma Bakanlığı
17 Haziran 2016 Cuma 09:50

SRC soruları ve cevapları ne zaman yayımlanacak ? 11 Haziran 2016 tarihinde uygulanan SRC sınavına binlerce aday katıldı. Sınava katılan adaylar sınav sonrası SRC  nasıldı diye merak ediyor ve SRC sınav sorularının zor mu yoksa kolay mı olduğunu anlamak için diğer adayların durumuna bakmak için araştırma yapıyor. Ancak henüz 11 Haziran SRC soruları ve cevapları yayımlanmadı. 

Daha önce de SRC soruları sınavdan birkaç gün sonra yayımlanmıştı. Şimdi de 17 Haziran 2016 Cuma günü veya en geç 20 Haziran 2016 Pazar günü yayımlanacağını tahmin ediyoruz. 

Kamu Saati olarak SRC sorularının yayımlanmasını an be an takip ediyoruz. Ulaştırma Bakanlığının resmî iş günlerinde SRC soruları yayımlanasını bekliyoruz ancak 17 Haziran itibariyle henüz SRC soruları yayımlanmadı. Binlerce adayın merakla beklediği SRC soruları siz değerli okuyucularımızdan gelen yorumlarla buraya ekliyoruz.  Siz de SRC soruları ve cevaplarını yorumlarınızla bize iletebilirsiniz. 

SRC SORULARI VE CEVAPLARI 11 HAZİRAN 2016

SRC sınavı Ulaştırma Bakanlığı tarafından uygulandı. SRC 1 2 3 4 alanlarında, ODY 1 2 3 4 ve UDY 1 2 3 4 alanlarında uygulanan Mesleki Yeterlik SRC sınavları ve yönetici sınavları şu an itibariyle sona erdi. Sınavın sona ermesiyle birlikte adaylar sınavda çıkan soruları merak ediyor. Ancak Ulaştırma Bakanlığı sınav sorularıyla ilgili herhangi bir resmî açıklama yapmadı ve SRC sorularını yayımlamadı. SRC soruları ne zaman açıklanır konusunda resmî bir açıklama yapmayan Bakanlığın soruları tahminimizce 7 gün içerisinde açıklaması bekleniyor. Kamu Saati olarak 6 Şubat'ta yapılan SRC sınav sorularını an be an takip ettik ve yayımlandığı an ziyaretçilerimize bildirdik. Eğer siz de sınav sorularının açıklandığı an ücretsiz bildirim almak isterseniz Kamu Saati'nin Android uygulamasını indirebilirsiniz. Uygulamamızı indirerek SRC sınavı ile ilgili her türlü gelişmeyi daha hızlı takip edebilir, SRC sonuçlarının ne zaman açıklanacağını öğrenebilirsiniz. Uygulamamızı indirmek için tıklayınız.

Kamu Saati olarak sizlerden gelen soruları derleyerek bu sayfada yayımlayacağız. Siz de aklınızda kalan SRC sorularını sayfanın en altındaki yorum bölümünden yazarsanız bu sayfaya bu sorular eklenecektir. Herkesin birer soru yazmasıyla bir soru havuzu oluşturacağız. Yorumlarınızı bekliyoruz. 

SRC SORULARI (ÜYELERİMİZDEN GELENLER)

Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre, yurt içi taşımalarda, gönderilen eşya içindüzenlenen; eşyanın içeriğini, ağırlığını, hacmini, gösteren gönderenin beyanına dayanan belge aşağıdakilerden hangisidir?
 a-) Taşıma Senedi
 b-) Sevk İrsaliyesi
 c-) Taşıma Faturası
 d-) Taşıma Sözleşmesi
cevap :d şıkkı

Aşağıdakilerden hangisi arızalı bir aracı çekerken dikkat edilmesi gereken kurallardan biridir?
 a-) Çekilen aracın sürücü yönetiminde olması
 b-) Her iki aracın taşıma sınırlarının eşit olması
 c-) Her iki aracın dolu olması
 d-) Çekilen aracın dolu, çeken aracın boş olması
cevap olarak D şıkkı

Yan rüzgârların aracın yön değiştirmesine etken olduğu alanlarda sürücü nasıl hareket etmelidir?
 a-) Hızını arttırmalıdır
 b-) Kesinlikle fren yapmamalıdır
 c-) Hızını azaltmalıdır
 d-) Mümkün olduğunca yüksek viteste hareket etmelidir


Karayolları Yönetmeliğine göre SRC sınavına girip SRC1 belgesi alan adayın SRC2 belgesini, SRC 3 alan adayın da SRC 4 belgesini almış olduğu kabul edilir. Yani yurt dışı belgesini alan adayın bu belgesi yurtiçinde de geçerlidir. Ayrıca SRC5 belgesi ise tehlikeli madde ve atıkların taşınması ile ilgili araçları kullananların alması gereken belgedir. SRC 5 belgesi için SRC 3 ve 4 belgesinin alınmış olması gerekiyor.

SRC SINAVI HANGİ ALANLARDA UYGULANDI?

SRC sınavına adaylar 12 farklı alanda katıldı. Yurt içi ve yurt dışı eşya, kargo, insan taşımacılığı gibi farklı alanlarda sınava katılanların olduğu gibi yöneticilik sınavına katılan adaylar da oldu.  SRC belgesini almak isteyen adayların önce kullanacağı taşıtın normal ehliyetini alması ve ardından SRC Belgesi için müracaat etmesi gerekiyor.

İşte adayların katıldığı SRC sınavları ve alanları:

SRC 1 sınavı: Uluslararası yolcu taşımacılığı yapmak  isteyen adayların alması gereken belge. Bu belgeyi almak için önce ehliyetinizin olması gerekiyor. Otobüs kullanacakların en az 26, minibüs kullanacakların ise en az 19 yaşında olması gerekiyor.  Yurtiçinde veya uluslararası yolcu taşıyacaklar, servis şoförleri SRC1 belgesini kullanıyor. 

SRC 2 sınavı: Yurtiçi yolcu taşımacılığı yapmak isteyen adayların alması gereken SRC belgesi. Bu belge sadece yurtiçinde kullanılan SRC2 belgesidir. Yurtiçinde yolcu taşımacılığı yapan, öğrenci servisi süren veya herhangi bir şekilde ticari amaçlı servis, otobüs şoförlüğü yapanların alması gereken belgedir.  Her SRC belgesinde olduğu gibi SRC2 belgesinde de adayın psikoteknik raporuna ihtiyacı vardır. 

SRC 3 sınavı: Uluslararası eşya ve kargo taşımacılığı belgesi için yapılan sınav. Hem Türkiye sınırları içerisinde hem de yurtdışındaki herhangi bir ülkede eşya ve kargo taşımak isteyenlerin alacağı belge SRC3 belgesidir. Bu belgeyi alanlar SRC4 belgesini de almış ayılırlar. Kamyon, çekici, TIR kullanmak isteyenlerin bu belgeyi alması zorunludur. Bu belgeyi almak için 19 yaşından gün almış olmak ve kullanacağı aracın normal ehliyetini almış olmak gerekir. 

SRC 4 sınavı: Yurtiçi eşya ve kargo taşımacılığı için adayların katılması gereken sınav. Bu belge de SRC3 belgesinin sadece Türkiye sınırlarında kullanılacak halidir.

SRC 5 sınavı: Tehlikeli madde ve tıbbi atık taşıyan araçları kullanmak isteyenlerin alması gereken SRC5 belgesidir. Diğer belgelere göre alım şartları biraz daha zordur. SRC5 belgesini almak için 19 yaşından gün almak ve 63 yaşından büyük olmamak gerekiyor. Ayrıca SRC 3 veya SRC 4 belgesini almış olmak gerekiyor.

ODY 1: Uluslararası yolcu taşımacılığı orta düzey yönetici sınavı

ODY 2: Yurtiçi yolcu taşımacılığı orta düzey yönetici 

ODY 3: Uluslararası eşya-kargo taşımacılığı orta düzey yönetici 

ODY 4: Yurtiçi eşya kargo taşımacılığı orta düzey yönetici 

UDY 1:  uluslararası yolcu taşımacılığı üst düzey yönetici 

UDY 2: Yurtiçi yolcu taşımacılığı üst düzey yönetici sınavı

UDY 3: Uluslararası eşya-kargo taşımacılığı  üst düzey yönetici sınavı

UDY 4: Yurtiçi eşya-kargo taşımacılığı  üst düzey yönetici sınavı

SRC SINAV KONULARI

Asıl adı Mesleki Yeterlik Belgesi olan SRC Belgesinin adı "SüRüCü" sözcüğünün sessiz harflerinden oluşmaktadır. 4925 Sayılı Taşıma Yönetmeliği'ne göre ticari araç kullanan herkesin SRC belgesi alması zorunludur. Bu belgeyi almayan adaylar trafikte yakalandığında hem aracı kullanan kişiye hem de araç sahibine ceza kesilir. 

SRC sınavına katılan adaylara İlkyardım, Davranış Psikolojisi, Harita Okuma Bilgisi, İletişim Teknolojileri, Trafik Kazalarının Önlenmesi, Güvenlik Sürüş Teknikleri, Trafik Kuralları, Ulaştırma Mevzuatı, Çalışma ve Dinlenme Süreleri, Yasal Sorumluluklar ve Sigorta, Gümrük, Turizm Taşımacılığı, Düzenli Yolcu Taşımacılığı, Araç Bilgisi ve Ekonomik Araç Kullanımı, Tehlikeli Madde Taşımacılığı, Tır ve Kaçakçılık Mevzuatı gibi alanlarda sorular soruldu.

Karayolları Taşıt Yönetmeliği, kış şartlarında lastiklerin havasının nasıl duracağı, sürücülerin öfke kontrolü, araç takip mesafesi, araçların alabileceği azami yolcu sayısı ve yük ağırlığı, sağlıklı sürücü davranışı, buzlu yollarda fren nasıl yapılır, turniye uygulaması nedir gibi farklı sorularla adayların Mesleki Yeterlik bilgileri ölçüldü.

SRC SINAV TARİHLERİ VE SINAV BAŞVURULARI

Şubat, haziran ve ekim aylarında uygulanan SRC sınavlarına binlerce aday katılıyor. Adaylar SRC soruları ve cevapları çözerek bu sınava hazırlanıyor. Adaylar her sınav öncesi Ulaştırma Bakanlığının belirlediği tarihler arasında SRC sınavı için başvuruda bulunuyor ve sınav ücreti olarak 35 TL yatırıyor. Sınavla ilgili tüm resmi işlemler adayların T.C. kimlik numarası veya mobil imza ile girebildiği e-devlet Ulaştırma Bakanlığı sayfasından yapılıyor. 

SRC sorularıyla ilgili tüm gelişmeleri Kamu Saati Facebook sayfasından takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza ulaşmak için tıklayınız.

SRC Belgesiyle ilgili haber videomuzu izleyebilirsiniz:


SRC SINAV TARİHLERİ

SRC sınavının yapılacağı gün: 6 Haziran 2016
SRC sınav saati: 10.00 (Ulaştırma Bakanlığı bu saatte oynama yapabilir)
SRC sınav soruları kaç adet: 50 soru
Geçme notu: 60
Sınav süresi: 60 dakika
Kaç soru yaparsam başarılı olurum, sınavı geçerim: 30 soru yaparsanız sınavı geçersiniz.
Yanlış doğruyu götürür mü: Hayır, götürmez.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
emre - 8 yıl önce
Yan rüzgârların aracın yön değiştirmesine etken olduğu alanlarda sürücü nasıl hareket etmelidir?
a-) Hızını arttırmalıdır
b-) Kesinlikle fren yapmamalıdır
c-) Hızını azaltmalıdır
d-) Mümkün olduğunca yüksek viteste hareket etmelidir
Misafir Avatar
Baran balım - 8 yıl önce @emre
Slm arkadaşlar sorunun cevabı c şıkkıdır hızını azaltmalıdır
Misafir Avatar
Baran balım - 8 yıl önce @emre
Slm arkadaşlar sorunun cevabı c şıkkıdır hızını azaltmalıdır
Misafir Avatar
fatih - 8 yıl önce @emre
C Şıkkı Doğru cevap
Misafir Avatar
davut ateş - 8 yıl önce @emre
c şıkkı
Avatar
ayhan - 8 yıl önce
Birinci sorunun cevabı sevk irsaliyesi olacaktı gecmis olsun
Avatar
Hamza - 8 yıl önce
11haziran src sınav sonuçları
Misafir Avatar
erkan - 8 yıl önce @Hamza
yukarıda 3 soru var bunların 2 tanesine d şıkı demısınız de neye dayanarak :)) oncelıkle 1 cısı sevk ıhsalıyesı 2 cisi cekılen aracın surucu yonetımınde olması ulan hangı kafayla d dıyorsunuz anlamıyorum ceken dolu cekılen bos dıyor adam malmısın olum sen :D salak
Avatar
selim - 8 yıl önce
ody4 sınavına giren yokmu
Avatar
serpil - 8 yıl önce
ody4 sınavında a kitapçığı 18.soru yanlisti
Avatar
emre - 8 yıl önce
Yan rüzgârların aracın yön değiştirmesine etken olduğu alanlarda sürücü nasıl hareket etmelidir?
a-) Hızını arttırmalıdır
b-) Kesinlikle fren yapmamalıdır
c-) Hızını azaltmalıdır
d-) Mümkün olduğunca yüksek viteste hareket etmelidir
Avatar
arif teke - 8 yıl önce
Aşağıdakilerden hangisi arızalı bir aracı çekerken dikkat edilmesi gereken kurallardan biridir?
a-) Çekilen aracın sürücü yönetiminde olması
b-) Her iki aracın taşıma sınırlarının eşit olması
c-) Her iki aracın dolu olması
d-) Çekilen aracın dolu, çeken aracın boş olması
cevap olarak D şıkkı
Misafir Avatar
davut ateş - 8 yıl önce @arif teke
a şıkkı
Avatar
arif teke - 8 yıl önce
Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre, yurt içi taşımalarda, gönderilen eşya içindüzenlenen; eşyanın içeriğini, ağırlığını, hacmini, gösteren gönderenin beyanına dayanan belge aşağıdakilerden hangisidir?
a-) Taşıma Senedi
b-) Sevk İrsaliyesi
c-) Taşıma Faturası
d-) Taşıma Sözleşmesi
cevap :d şıkkı