Memura ve öğretmene performans sistemi doğru mu? Öğretmene performans kriterleri nasıl olacak?

MEB Bakanı İsmet Yılmaz'ın öğretmene performans kriteri açıklamasının ardından, binlerce öğretmen öğretmene performans kriterlerinin nasıl olacağını merak ediyor. Peki kamu ve öğretmene performans sistemi doğru bir uygulama mı? İşte performans değerlendirme kriterleri ve sistemi detayları haberimizde.

Memura ve öğretmene performans sistemi doğru mu? Öğretmene performans kriterleri nasıl olacak?
25 Ekim 2016 Salı 11:05

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, öğretmenlere performans kriterlerinin geleceğini ifade etmişti. Peki öğretmene performans kriterleri nasıl yapılacak? Yüzbinlerce öğretmeni yakından ilgilendiren performans kriterleri ile ilgili merak edilenleri siz değerli okuyucularımız için derledik. Kamuda ve öğretmenlere performans sistemi yararlı olacak mı? İşte detaylar.

2. Eğitim Kongresinin ardından gazetecilerin sorularına cevap veren MEB Bakanı İsmet Yılmaz, öğretmenlere performans sistemi üzerine çalışmaların başlayacağını ifade etmişti. Yılmaz, yerine göre öğrencilere ´öğretmeninizden memnun musunuz?´ şeklinde sorular ve veliye de soruların yer alacağı performans kriterlerinin olabileceğini söylemişti. Yılmaz, "Öğretmenlere performans kriterleri geliyor inşallah." dedi. Performans sistemine ne zaman başlanacağı yönündeki soru üzerine de Yılmaz, "Herhalde bu yıldan itibaren başlarız." şeklinde konuştu.

MEB Bakanı İsmet Yılmaz'ın Performans kriteri ile ilgili açıklamasını görüntülemek için TIKLAYINIZ


Sosyo ekonomik seviyeye göre performans kriterleri belirlemek mümkün değildir

MEB Bakanı İsmet Yılmaz'ın açıklamaları sonrasında Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Konçuk, öğretmene performans sisteminin hatalı olduğunu ifade etti. Konçuk, "Yapma Sn Yılmaz, mülakattan sonra öğretmene performans hatasına da düşme. Başarı, bölge imkanları, aile, öğrenci vb kriterlere göredir. Dolayısıyla her bölge, her il, her ilçe ve hatta her okulun sosyo ekonomik seviyesine göre performans kriterleri belirlemek mümkün değildir. Neye mal olursa olsun yeni bir şey yapayım anlayışı bizi çok daha gerilere götürecektir. " dedi.

Performans sistemi kamuda asla sonuç vermez

Performans sisteminin kamuda hiçbir işe yaramayacağını ifade eden Konçuk, "Önemli olan kalıcı ve huzur verici şeyler yapmaktır. Performans sistemi kamuda asla sonuç vermez. Öğretmen veya memurun başarısını nesnel verilerle ölçemezsiniz. Bu anlayış kamuda kaos yaratır. Evinde özel ders alan bir öğrencinin başarısı ile, kahvaltı yapamadan okulagelen öğrenci başarısı öğretmene yansıyınca, çıkan sonuç ne olur? Sırça köşkte oturup, şömine başında memleket ya da eğitim hakkında ahkam kesmekle doğruyu bulmak mümkün olmuyor maalesef.Tabana inin, sorun." dedi.

Kamuda ve öğretmenlere performans sistemi doğru mu?

Kamuda performans sistemi sıkça tartışılan bir konu. Öğretmenlerin ve diğer kamu personelinin performansının değerlendirilmesi bir kesim tarafından olumlu karşılanırken, değerlendirmenin taraflı olabileceği iddiasında bulunanlar, performans değerlendirmesine karşı duruyor. Siz değerli okuyucularımızda sayfa sonunda bulunan "Yorum" kısmına performans sistemi ile ilgili görüşlerinizi yazabilirsiniz. 

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.