İsmet Yılmaz: Bundan sonra bütün öğretmenler mülakatla alınacak

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, öğretmen ataması, mülakat, mülakat soruları, KPSS gibi soruları cevapladı.

İsmet Yılmaz:  Bundan sonra bütün öğretmenler mülakatla alınacak
16 Ekim 2016 Pazar 10:28

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ataması yapılacak öğretmenlerin mülakata tabi tutulması, mülakat soruları gibi önemli konular hakkında sorulan sorulara yanıt verdi.

Kanal 7'ye açıklama yapan İsmet Yılmaz'ın konuşmasından önemli başlıklar:

En önemli unsur öğretmen

Milli Eğitim Temel Kanunu var, Kanunda diyor ki, öğretmen eğitimin temel unsuru, Bir alt yapının olması lazım, derslik, kara tahta, tebeşir olacak , bunun dışında müfredat, öğrenci olacak. Derslikte müfredata uygun şekilde birisinin bilgiyi aktarması lazım bu unsurlar içerisinde en önemlisi öğretmen.

Öğretmenin niteliğini arttırmak lazım

Eğer öğretmeniniz nitelikliyse, müfredatı en iyi şekilde öğrenciye aktarır. Geleceğinizi inşa eder. Eğitimde sayı 18 milyon, üniversite öğrencileriyle 25 milyon diyelim, bu nüfusun büyük bir çoğunluğunu oluşturuyor. Ama geleceği inşaa etmek tamamı diyelim. Öğretmen eğitimin kilit taşıdır. Ne yapmak lazım o zaman? Öğretmenin niteliğini arttırmak lazım. Eğitim fakültelerine öğrenci alımından başlayarak, eğitim fakültelerindeki eğitimin niteliğini arttırarak, eğitim fakültelerinden mezun olan öğrencilere kendi almış eğitimi uygulayacakları MEB ya da özel sektöre girerken iyi bir seçim yapılması lazım. 

Bu doğru bir atama usulü müdür?

Nasıl yapılıyordu daha önce? KPSS 'ye giriliyor, ondaki puandan Kimya öğretmenine ihtiyacınız varsa onda en yüksek puanlılardan atama yapılıyordu. Bu doğru bir atama usulü müdür? Eğitimin kalitesini arttırmak için, geleceğimizi teslim ettiğimiz öğretmenleri atama şeklimiz uygun mudur? Milli Eğitim Temel Kanunu'nda 43'üncü madde Der ki "Öğretmenlik mesleğine önce aday öğretmenleri alacaksınız, en az 1 yıl fiilen çalışacak, performansa göre başarılı olacak, sözlü sınava girmeye hak kazanırlar.

Sözlü sınava girebilmek için performansta başarılı olmalı

Burada sözlü sınava girebilmek için performansının başarılı olması lazım. Sözlü sınavda neyi ölçeceksin ? İfade kabiliyeti ve muhakeme gücü var mı? Önüne geleni işaretleyebilir , ama anladığını çocuğa anlatabiliyor mu? İletişim , özgüven ve ikna kabiliyeti var mı? Sözlü sınavda öğretmene ne soracaksın diyor? Bilimsel ve güncel konularda bilgili mi?

Bütün öğretmenler mülakatla alınacak

Eğitimdeki en önemli unsur öğretmen, Öğretmen eğitimin kilit taşıdır. Dolayısıyla öğretmenin niteliğini arttırmalıyız. Daha önce KPSS'den en yüksek puanı alan atanıyordu. Peki bu doğru bir atama usulü müdür? Geleceğimizi teslim ettiğimiz öğretmenler için doğru bir yöntem değildir. Bundan sonra bütün öğretmenler mülakatla alınacak. 90 puan alanı alırken hakkaniyete uygun da 91'i alırken neden hakkaniyete uygun olmasın.

Mülakat sorularındaki iddialara cevap

Kardeşimiz dahi olsa bu işi başaramıyorsa işi teslim edemeyiz. En nitelikli insanları almak ve başarılı olmak en önemli unsurumuzdur. Siyasi görüşü dikkate alınarak puan verilmiyor. Bu soruların sorulduğu iddia ediliyor; Son yüzyıla yön veren lider kimdir? Başkomutan kimdir? Gezi olaylarına katıldınız mı? Reis denince aklınıza ne geliyor? Tarık akan hakkında ne düşünüyorsunuz? Bunların sorulduğu iddia ediliyor ama bunlar soru havuzumuzda kesinlikle yok. 18 ilde 300 komisyon ve bine yakın görevli ile mülakatlar yapıldı. Öğretmenlere her yıl sözleşme yapılacak. 4 yılın sonunda performansı yeterliyse kadroya alacağız.


Devamı gelecek...

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ya bu deveyi güdersin yada bu diyardan gidersin - 8 yıl önce
Ya bu mülakatı kaldırın ya da herkese size oy vermemesini söyleriz