MEB’de işgüzar müdürlerden kılık kıyafet dayatması

"Sivil itaatsizlik" veya diğer adıyla "kılık kıyafet serbestliği" eylemine destek veren öğretmenler okul müdürlerinin keyfi uygulamaları sonucu haksız yere cezalandırılmaktadır. Öğretmenler bu konuda yetkililerden çözüm beklemektedir.

MEB’de işgüzar müdürlerden kılık kıyafet dayatması
11 Ekim 2015 Pazar 11:12

2 yıl evvel, 28 Şubat mağduru başörtülü öğretmenlere destek amacıyla Eğitim Bir-Sen tarafından başlatılan, akabinde Türk Eğitim-Sen’in de -üyelerini mağdur etmemek adına- dahil olduğu “Sivil İtaatsizlik” veya diğer adıyla “Kılık Kıyafet Eylemi” başörtü kazanımından sonra da uygulanmaya devam etmişti.

Askeri vesayet Anayasası’na tepki vermek, herhangi bir yasal zemini olmayan “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik”e karşı bir duruş sergilemek ve kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin kendi kıyafetini özgürce seçebilmelerine destek vermek amacıyla Eğitim Bir-Sen ve Türk Eğitim-Sen “Sivil İtaatsizlik” eylemine devam etmiş ve onlara “Eğitim-Sen” sendikası da katılmıştı.

2 senelik süreç içerisinde gelinen noktada birçok okul ve kamu kurumunda aslında bu yönetmeliğin fiilen delindiği, erkek öğretmenlerin kot pantolon, sakal ve uzun saçla görev yaptığı gözlenmişti. Sendikaların aldığı bu kararı olumlu bulan öğretmenler ve diğer kamu personelleri, kıyafet seçiminin onların verimini düşürdüğünü, kendilerini baskı altında hissettiklerini ve artık daha verimli ve mutlu çalıştıklarını dile getirdiler.

Sivilleşme sürecinde yaşanan bu olumlu gelişmelere karşı direnen bazı okul müdürleri okullarında görev yapan öğretmenlere baskı uygulayarak bu eyleme verdikleri destekten vazgeçmelerini sağlamaya çalışmaktadır.

Tüm sendikaların bu yönde aldıkları karara aldırış etmeyen; ayrıca Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın televizyon programlarında sarf ettiği “Öğretmenlerin kıyafetlerine karışmayalım.” sözlerine ve Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin’in “Kılık kıyafet konusunda sendikalar gibi düşünüyorum.” sözlerine karşı bir tutum sergileyen okul müdürleri öğretmenlere baskı uygulamaya devam etmekte ve birçok öğretmeni mağdur etmektedirler.

Ankara Gölbaşı Şehit Sebahattin Koçak Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde görev yapan Sosyal Bilgiler Öğretmeni İsmail Yıldız bağlı olduğu sendika kararı gereği okula sakallı ve kravatsız şekilde gitmiş ancak okul müdürlüğü,  14.10.2015 tarih ve 936543420.900/586 sayılı yazıda Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik’in “b” fıkrasına atıfta bulunarak ihtar etmiş ve İsmail Yıldız’ın sakalını kesmesi ve kıravat takarak okula gelmesi istenmiştir.

Bir başka baskı örneği de Çamlıdere Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde gerçekleşmiştir. Sivil kıyafet eylemine destek veren Ayhan Kazan isimli öğretmen okul müdürü tarafından öğretmenin var olan nöbetinin dışında ikinci bir  nöbet koymak gibi adil olmayan “keyfi” uygulamalarla cezalandırılmaktadır.  

Yaşanan tüm bu karmaşanın 1 Kasım seçimlerinden sonra kurulacak hükûmet tarafından giderilmesi adına memur ve öğretmenlerin mağduriyetinin giderileceği bir çalışma yapılması beklentiler arasındadır.

Kamusaati.com olarak tüm memur ve öğretmenlerimizin bu süreçte yaşadığı sorunları dile getirmeye devam edeceğiz.

Kamu Saati Özel Haber

UYARI! : Bu yazının tüm hakları Kamusaati.com'a aittir. "www.kamusaati.com" biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.