Fındıkta önemli gelişme - Alım tarihi belli oldu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, fındık alımı ile ilgili tarihi açıkladı. Kilosu kaç liradan alınacak? Fındık alımı ne zaman başlayacak? İşte Bakan Çelik'ten önemli bilgiler...

Fındıkta önemli gelişme - Alım tarihi belli oldu
19 Nisan 2017 Çarşamba 14:56

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, fındığa dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Çelik, fındık alımına 24 Nisan Pazartesi gününden itibaren başlanacağını söyleyerek müjdeli haberi üreticiler ile paylaştı. 

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından alınacak olan fındıkların kilogram fiyatı ise belli oldu. Giresun kalite fındığı kilogramı 10,5 liradan, Levant kalite fındığı ise kilogramı 10 liradan alınacak.

Fındığın özellikle  Orta Karadeniz'de temel geçim kaynağı olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, Türkiye'de 702 bin hektar alanda fındık üretimi yapıldığını kaydetti. Fındık üretiminin yapıldığı bu alanlarda  500 binin üzerinde üreticinin faaliyet gösterdiğine dikkati çeken Çelik, son 6 yıl içerisinde yıllık ortalama 550 bin ton fındık üretimi yapıldığına vurgu yaptı. 

Üreticilere fındıkla ilgili de çok ciddi destekler verildiğini söyleyen Çelik, sağlanan alan bazlı desteklerin fındık üretimindeki maliyetin yaklaşık yüzde 42'sine tekabül ettiğini vurguladı. 

Ülkenin dünya fındık ticaretinin yaklaşık yüzde 76'sını, üretiminin ise yüzde 60'ını gerçekleştirdiğine dikkat çeken Bakan Çelik, şunları söyledi:

"Bu da üreticilerimizi üzüyor. Bu dalgalanmaları izledik. TMO, piyasa düzenleyici bir kurum. O anlamda üreticilerimizin lehine olacak şekilde fındık alımını gerçekleştireceğiz. Bugün konuya ilişkin çalışmalarımızı tamamladığımızı sizin de aracılığınızla ifade etmek istiyorum. TMO, 24 Nisan Pazartesi gününden itibaren Giresun kalite fındığı kilogramı 10,5 liradan, Levant kalite fındığı ise kilogramı 10 liradan almaya başlayacaktır. Bütün üreticilerimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Buradaki amaç, alt eşik fiyatıdır. Bunun altında fındığın satılmasına müsaade etmeyeceğiz. Piyasada fındık fiyatlarının 10 liranın altına indiğini görüyoruz. Yukarı fiyat her zaman beklentimiz olacaktır."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.