Dünya Bankası Ham Petrol fiyat tahmini düşürdü

Dünya Bankası yayımladığı raporda, bu yıl ham petrol fiyat tahminini 51 dolardan 37 dolar/varine revize ettiğini açıkladı.

Dünya Bankası Ham Petrol fiyat tahmini düşürdü
26 Ocak 2016 Salı 21:35

Dünya Bankası her üç ayda bir yayımladığı  "Emtia Piyasaları Görünüm Raporu" 2016 Ocak sayısında petrol fiyat tahminini yaptı. Dünya bankası tahminlerinde, ekonomilerde görülen yavaşlama, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) üretim direncinin koruması, İran'ın ihracata başlama olasılığı gibi etkileri göz önünde bulundurarak 2016 yılı petrol fiyatı tahminini gerçekleştirdi.

2015 yılıda yüzde 47 değer kaybeden petrol varil fiyatının, 2016 yılında da yüzde 27 daha değer kaybedeceği tahmin edilirken, ham petrolün varil fiyatı 51 dolardan 37 dolar/varin'e revize edildi. Yayımlanan raporun yazarı Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti John Baffes, "Düşük petrol ve emtia fiyatları, muhtemelen bir süre daha bizimle olacak" açıklamasını yaptı.

Dünya Bankası petrol fiyat tahmininden başka diğer emtia ürünlerine yönelik fiyat tahminlerini de revize etti. Özellikle Çin ekonomiye büyük etki yaratan ülkelerin yükselen piyasalarındaki zayıflamaların etkisini gösterdiği belirtilirken, 46 emtiadan 36’sının 2016’ya ilişkin fiyat tahmini aşağı çekildi. Dünya Bankası Kalkınma Beklentileri Grubu Direktörü Ayhan Köse "Düşük emtia fiyatları iki uçlu kılıç gibi, ithalatçı ülkelerdeki tüketiciler fayda sağlarken, ihracatçı ülkelerdeki üreticiler zarar görüyor" değerlendirmesinde bulundu. Köse, ayrıca, ihracatçı ülkelerin düşük emtia fiyatlarının olumlu etkilerini ekonomik büyümeye çevirmesinin zaman aldığına ancak emtia ithalatçılarının zararı hemen hissettiğine dikkati çekti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.