Bursa'da “Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi“

Projeyle, kat malikleri 3 farklı finansman modelinden birini seçerek binalarını dönüştürebilecek

Bursa'da “Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi“
17 Mayıs 2016 Salı 13:55

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteği çerçevesinde Garanti Mortgage'ın, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile geliştirdiği "Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi", Bursa'da da uygulanacak.

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, bir otelde düzenlenen "Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi" imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye genelinde 100 bin binanın riskli yapı olarak tespit edildiğini belirtti.

Bu binalarda dönüşümün başladığını anlatan Öngören, şöyle konuştu:

"Ama bu arada imar artışı olmayan yani 5 kat olarak yapılmış binanın 5 kat olarak yenilenmesi anlamında bir ek finansman ve organizasyon modeline ihtiyaç duyuluyor. Bu açıdan bakanlığın bir faiz desteği olduğu için bu modelin üzerine kurduk. Burada müteahhit binayı kat karşılığı değil, yüklenici olarak para karşılığı yapıyor ve genel organizasyonu banka yapıyor. Kat malikleri bankaya müracaat ediyorlar ardından müteahhit seçimini gerçekleştiriyorlar. Müteahhitle kat malikleri bankanın organizasyonu içerisinde, eğer kendi finansmanlarını karşılayacak paraları varsa onu bankaya koyuyorlar. Yoksa da bankadan bir kredi alarak bu finansmanı çözüyorlar. Bu şekilde binanın hızla dönüşümünü gerçekleştirmiş oluyor."

"Ortaklarımızla kat maliklerinin yanında olacağız"

Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayesinde Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile bir araya gelerek 3 farklı finansman modeli geliştirdiklerini belirtti.

Modeller hakkında bilgi veren Atay, "Birinci modelin adı 'kat karşılığı kentsel dönüşüm', ikincisi 'kendin yap kentsel dönüşüm', üçüncüsü de bu iki modelin karışımı olarak adlandırabileceğimiz 'karma model kentsel dönüşüm." dedi.

Atay, projeyle kat maliklerine süreç boyunca destek olacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu modeller kapsamında, kentsel dönüşüm çerçevesinde evlerini yenilemek isteyen Bursa'daki kat malikleri, İMSİAD gibi saygın bir kuruluşun süzgecinden geçen müteahhitlerle ya da bizim yönlendirmemizle evlerini yenileme şansına sahip olacaklar. Sürecin en başından itibaren biz proje ortaklarımızla kat maliklerinin yanında olacağız. Hedefimiz kat maliklerinin anahtar teslim olarak evlerine kavuşabilmelerini sağlamak."

"Riskli binada yaşamak en büyük risk"

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu da sistemin güven verdiğini söyledi. Mescioğlu, şöyle devam etti:

"Kentsel dönüşümde olmazsa olmazlardan biri bakanlıksa, bu sistemde kamu var. Hukuk açısından gerekli işlemlerin yapılması gerekiyorsa o da var. Finansal takip ve sorumluluk alma noktasında güvenilir bir banka var. Müteahhit ve yatırımcı da burada kendisini güvende hissedecek çünkü bunu kontrol eden bir mekanizma var. Burada artık vatandaşlarımızın bu sistemi iyi anlamaları ve site yönetimleriyle bir araya gelerek kendi aralarında hesaplarını yapıp bu sistemden faydalanan site olmaları gerekiyor çünkü riskli binada yaşamak en büyük risk. Bu riskten kurtulmak için en çabuk hareket eden bu sistemlerden yararlanacak."

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Öngören, Garanti Mortgage Genel Müdürü Atay ve İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mescioğlu, daha sonra projeyi imzaladı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.