YGS'ye çeyrek kala YGS sonucunu değiştirecek YGS taktikleri, son günlerde nasıl çalışırım?

YGS'ye (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) bir ay gibi bir zaman kaldı. 2 milyon 100 bin öğrencini ilgilendiren YGS'ye iki ay kala nasıl çalışılır? YGS'de başarılı olmak için nasıl bir taktik izlenir? Son ay YGS'ye hazırlanmak için neler yapılır? Son ay deneme çözülür mü? Tüm sorularınızın cevabı YGS taktikleri yazımızda.

YGS'ye çeyrek kala YGS sonucunu değiştirecek YGS taktikleri, son günlerde nasıl çalışırım?
25 Şubat 2016 Perşembe 23:35

YGS'ye 2 aydan az bir zaman kalması bu sınava çalışan öğrencilerin daha stratejik davranmasını gerektiriyor. Zaman daraldıkça daha da yoğun kaygı yaşayan öğrencilerin bu kaygılarını sınava taşımaları onların sınva başarılarını olumsuz etkiliyor. Peki son 2 ay YGS'ye nasıl çalışılır? YGS için neler yapılır, nelerden kaçınılır? Eğitim uzmanımız Kaan Fakılı'nın YGS taktikleri neler? Bundan sonra YGS için ne yapmalıyım? Artık YGS'ye nasıl çalışmalıyım? 

1. 2 ayda mükemmele ulaşılmaz

Bu sınav çok zekilerin değil sistemli çalışanların kazandığı bir sınavdır. Bu sebeple şu 2 ay karamsarlığa düşmemek gerekiyor. Tabii bu 2 ayda mükemmeli yakalayacağınız anlamına da gelmiyor. Siz haziran veya temmuzdan beri sistemli bir şekilde çalışmaya başladıysanız bu 2 ay size ilaç gibi gelecektir. Ancak çalışmaya kasım aralık gibi başladıysanız bu 2 aydan mükemmel sonuç beklemeyin.

2. Kaygılarınızı çöpe atma zamanı geldi

Sınavda başarıyı en çok etkileyen sebeplerden bir tanesi de aşırı kaygıdır. Aşırı kaygı sınav stresinden kaynaklanır. Çok çalışan öğrencinin başaramama korkusuna sınav kaygısı denir. Çalışmayan öğrencinin duyduğu sınav kaygısı değil sınav sonucu korkusudur. Sınav kaygısını gecesini gündüzüne katan öğrenci hisseder.

Her şeyi bir kenara bırakıp hayatını sınava odaklayan, sınavdan başka bir yaşam yokmuş gibi düşünen öğrencilerde sınav kaygısının görülme sıklığı daha fazladır.

ygs taktikleri

YGS, LYS gibi sınavlarda başarılı olmak için orta düzeyde kaygı taşımak gerekir. Yani ne çok az ne çok fazla. Tam kararında. Bu kaygıları sınava girerken bir kenara bırakmayı bilmek gerekir. Bunun için sınav yaklaştıkça sınava değil kazanmak istediğiniz üniversitenin güzelliklerine odaklanabilirsiniz. Böylece hem güzel düşünür hem de sınavdan kopmamış olursunuz.

3. Eksikleri kapatma mevsimi

Birçok öğrenci ocak ayı gelmeden tam anlamıyla sınava konsantre olamadıkları için eksiklerini fark etmezler. Ancak ocak ayıyla birlikte eski konulardaki eksiklikler ve yanlış öğrenmeler gün yüzüne çıkar. Bu sebeple özellikle yarıyıl tatilini eksik tamamlamak için bir fırsat olarak görmeli ve bu eksikliklerinizi gidermelisiniz. Konu eksiğini halletmeden sınava girmek kalkanını almadan savaşa girmek gibidir.

4. Sınava aileniz değil siz gireceksiniz

Sınava ailenin beklentilerini karşılayamama korkusu ile giren öğrenci kapasitesinin altında başarı gösterecektir. Evet bu sınav için sizi anne-babanız finanse ediyor olabilir, onların emeği çok olabilir ama bu sınav sizin geleceğinizi etkiliyor. Bunu düşünün.

5. Deneme sınavlarını ihmal etmeyin

Deneme sınavları hem sizin bilginizi, yorumlama kabiliyetinizi ölçecek hem de gerçek sınavın provalarını yapmanızı sağlayacaktır. Bu sebeple her deneme sınavını YGS'ye giriyor gibi bir ciddiyetle karşılayın.



6. Deneme kitapçığını yalayıp yutun

YGS deneme sınavlarının en güzel tarafı tüm konuların bir arada toplandığı bir sınav olmasıdır. Haliyle kitapçıktaki soruları sınav sonrasında doğru yanlış analizine tabi tutun. Yanlış yaptığınız konu eksiğinizin olduğu konu anlamına gelir. O konuya daha çok ağırlık vermeniz gerektiğini anlarsınız.

En güzel ve en hızlı öğrenme yanlışın üzerine gitmekle olur. Bildiğiniz soruları çözmektense bilmediğiniz, yapamadığınız sorulara yönelirseniz bu size daha çok net kazandıracaktır.

7. LYS'den kopmayın

Birçok YGS adayı öğrenci YGS'ye hazırlanırken LYS'yi gözardı ediyor, 13 Mart'tan sonra nasıl olsa 3 ay gibi bir zaman var, o zaman diliminde hepsini hallederim diyor. Ancak bu büyük bir yanılgıdır. LYS YGS'ye göre daha çok birikim isteyen bir sınavdır. Haliyle LYS hazırlıklarınızı asla aksatmayın. Evet azaltabilirsiniz ama asla bırakmayın.

8. Düzeninizi bozmayın

Sınava yaklaştıkça yedikleriniz, içtikleriniz ve günlük yaşantınızın dışına çıkmayın. Hastalanmamaya gayret edin.

ygs önerileri

9.  Paragraf candır

Sınava girecek her öğrenci için paragraf çözmek olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır. Paragraf soruları süreç içerisinde öğrenilen sorulardır. Haliyle düzenli paragraf çalışmalarını ihmal etmeyin. Her gün en az 20 paragraf sorusu çözün. Ayrıca uzun paragraftan korkmayın. Uzun paragraflar genelde fikir yazıları değil olay yazılarıdır. Olay yazılarını hafızada tutmak daha kolaydır. Haliyle bu tarz sorular daha kolay sorulardır.

10. Çalışmayı asla bırakmayın

Canınız bazen hiç çalışmak istemiyor olabilir. Bu gayet normaldır. Ancak böyle zamanlarda bile çalışmaktan asla vazgeçmeyin. Her gün 300-400 soru çözüyorsanız böyle günlerd bu soru sayısını 100'e indirebilirsiniz. Ama asla hiç çalışmamazlık yapmayın.

11. Arkadaş seçimi

Moralinizi bozan, canınızı sıkan, kaygınızı arttıran arkadaşlarınızla görüşmeyi sınav sonrasına erteleyin.

Benim YGS önerilerim bu kadar, peki sizin önerileriniz neler ?

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.