Referandumda oy kullanmak için 2 Şubat son tarih mi?

Ailelerinden uzakta, farklı şehirlerde okuyan milyonlarca üniversite öğrencisi Anayasa değişiklik referandumunda oy kullanabilmek için ne yapacak? Okudukları şehirde oy kullanmaları için 2 Şubat son tarih mi? Detaylar haberimizde.

Referandumda oy kullanmak için 2 Şubat son tarih mi?
01 Şubat 2017 Çarşamba 19:41

Anayasa referandumu için henüz net bir tarih yok ancak uyarılar başladı. Uyarılardan en önemlisi üniversite gençliğine yapılıyor. Üniversite okuduğu ilde oy kullanmak isteyen gençlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar var.

1 Kasım seçimlerinden sonra adres değiştiren vatandaş ne yapacak? Tüm bu sorularını Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) CHP’li üyesi Mehmet Hadimi Yakupoğlu şu şekilde cevapladı;

2 ŞUBAT SON TARİH Mİ?

Hayır. Çünkü henüz referandum için seçim takvimi işlemeye başlamadı. Referandum kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra Yüksek Seçim Kurulu (YSK), referandum süreci için 60 günlük seçim takvimini açıklayacak.

NEREDEN ÇIKTI BU 2 ŞUBAT?

Anayasa değişikliği referandumu için üç tarih gündemde. 2 Nisan, 9 Nisan ve 16 Nisan. 2 Nisan’a yetişebilse, ki bu zor görünüyor, o zaman YSK seçim takvimi 2 Şubat’ta başlayacaktı. Referandum 9 Nisan olursa, takvimin başlangıcı 9 Şubat olur, seçmen listeleri de 11 Şubat’ta askıya çıkar ve 19 Şubat’a kadar askıda kalır. Referandum 16 Nisan’da yapılırsa bu tarihleri 1 hafta ileri almak gerekir. Yani şu anda bu tarihlerin hepsi değişken.

ÜNİVERSİTEYİ BAŞKA ŞEHİRDE OKUYAN MİLYONLARCA ÖĞRENCİ NE YAPACAK?

Üniversite öğrencisi, oyunu resmi ikamet adresinde değil de okuduğu şehirde kullanmak isterse ne yapacak? Bu soruya yanıt verebilmek için öğrencinin nerede kaldığı önemli. 

Kiralık bir evde kalıyorsa, kira sözleşmesi veya elektrik, su, abonelik faturasıyla birlikte ilçe nüfus müdürlüğüne başvuracak.

Öğrenci belgesine gerek yok, hemen başvurmak mümkün. Bir akrabasının, yakının yanında kalıyorsa, o evin sahibiyle birlikte yine ilçe nüfus müdürlüğüne gidecek. Evin sahibi, ‘bu benim yeğenimdir, kardeşimdir’ deyip beyanname verecek. Burada da öğrenci belgesine gerek yok, hemen başvuru yapılabilecek.

YURTTA KALANLAR DİKKAT!

Ancak öğrenci yurtta kalıyorsa o zaman durum farklı. Onlar YSK seçim takvimini açıklamadan adres değişikliği için başvuramayacaklar. 

Seçim takvimi yayınlandıktan sonra seçmen listelerinin askıda kaldığı 10 gün süresince yurtlarda kalan öğrenciler, yurt müdürlüklerinden ve okudukları okulun öğrenci işlerinden alacakları yurtta kaldığına dair ıslak imzalı belge ve okuduğu üniversiteden öğrenci olduğuna dair ıslak imzalı öğrenci belgesi alması gerekiyor. Bu belgelerle, yurtlarının bulundukları yerdeki ilçe nüfus müdürlüğüne başvuracaklar.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.