BM Genel Kurulu'nda 'Suriye tasarısı' kabul edildi

BM Genel Kurulu'nda, Suriye’de ateşkesin sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması konularındaki karar tasarısı kabul edildi. Oylamada, Rusya ve İran'ın da aralarında olduğu 13 ülke hayır oyu kullanırken, 36 ülke de çekimser kaldı.

BM Genel Kurulu'nda 'Suriye tasarısı' kabul edildi
09 Aralık 2016 Cuma 22:39

BM Genel Kurulu'nda, Suriye’de ateşkesin sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması konularındaki karar tasarısı kabul edildi.

BM Genel Kurulu, Rusya'nın 6 kez, Çin'in ise 5 kez vetolarıyla BM Güvenlik Konseyi'nin bir kez daha kilitlenmesinin ardından, Kanada'nın öncülüğünde toplandı.

Genel Kurul'da yapılan oylamada, Suriye’de ateşkesin sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması konularındaki karar tasarısı 122 oyla kabul edildi.

Oylamada, Rusya ve İran'ın da aralarında olduğu 13 ülke hayır oyu kullanırken, 36 ülke de çekimser kaldı.

Kurulda kabul edilen karar tasarının bir bağlayıcılığı olmasa da, tasarıyı destekleyen ülkeler, BM Güvenlik Konseyi'ni vetoları ile tıkayan Rusya ve Çin'e güçlü bir birlik mesajı vermek istediklerini dile getirdi.

Kanada'nın BM Daimi Temsilcisi Marc Andre Blanchard, "Suriye'de insanlar açıklıktan ot yiyor. Kendinizi onların yerine koymayı deneyin. Bu savaş, çağın utancı oldu. Suriye halkına insani yardımlar götürebilelim ki hayatta kalabilsinler, Suriyeliler önceliğimiz olmalı ve dünya artık daha fazla sessiz kalmamalı." dedi.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft ise Genel Kurul'da Suriye rejimi, Rusya ve İran'ı eleştirerek, "Terörü yenmek için Halep'i harabeye çevirmek, hastaneleri bombalamak, insani yardımları engellemek mi gerekiyor? Hayır hiç zannetmiyorum." ifadelerini kullandı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise bu oylamayla Rusya ve Esed rejimine, Suriye'deki katliama son vermeleri çağrısında bulunduklarını belirtti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.