Başbakan Binali Yıldırım'dan anayasa değişikliği ve başkanlık açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişikliği ile ilgili önemli açıklamada bulundu. Yıldırım, 3 partinin 7 maddede uzlaştığını söyledi. Yıldırım'dan başkanlık ve anayasa değişikliği açıklaması ile ilgili detaylar haberimizde.

Başbakan  Binali Yıldırım'dan anayasa değişikliği ve başkanlık açıklaması
30 Ekim 2016 Pazar 17:13

 AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti İl Başkanlığı Genişletilmiş Danışma Meclisi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım son günlerde sıkça konuşulan Anayasa değişikliği ile ilgili önemli açıklamada bulundu. 

Başbakan Binali Yıldırım, 1980 darbe anayasasının değişmesi gerektiğini ifade ederek, seçim öncesinde siyasi partilerin söz verdiğini ve daha sonra ağız değiştirdiğini ifade etti. Yıldırım, milletin AK Parti, CHP ve MHP'ye bu görevi verdiğini ifade ederek, 3 parti temsilcilerinin bir araya geldiğini ifade etti.

3 partinin ortak çalışması sonrası 7 maddede ortak karar alındığını ifade eden Binali Yıldırım, partilere seslenerek, bu 7 maddeyi değiştirelim dedi. 

Yıldırım asıl milletin beklediği hükümet sistemi ve yeni anayasa ile ilgili dikkatin çekilmesi gerektiğini ifade etti. Yıldırım mevcut durumun mevcut anayasa ile düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. 

Yıldırım, milletin seçtiği Cumhurbaşkanı'nın anayasal olarak da sorumlu olmalı gerektiğini söyledi. Yıldırım,  Başkanlık sistemi ile ilgili adım atılması gerektiğini ifade etti. 

Başkanlık sistemi Federal sistem değildir

Başbakan Binali Yıldırım, başkanlık sisteminin federal ve eyalet sistemi olmadığını ifade etti. Yıldırım, Başkanlık sisteminin tek vatan, tek bayrak ve tek devlet ülküsünün alındığı sistem olduğunu ifade etti. Yıldırım, "Teklifim şudur, anlaşılan 7 maddeyi Ak parti MHP ve CHP olarak birlikte geçirelim. Ancak bu yetmez." dedi.

Binali Yıldırım, başkanlık sistemi ile belediye başkanlığı arasında fark olmadığını belirtti.  Yıldırım, "Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmiştir. Siyasi sorumluluğu vardır. Mevcut durum anayasa ile uygun hale getirilmelidir.Başkanlık dahil ihtiyaç duyulan değişiklikleri birlikte yapalım.Ama bu da yetmez işi sahibine götürelim."

Başkanlık gelmezse Türkiye bölünür

Başbakan Binali Yıldırım Başkanlık sistemi ile ilgili "Asıl başkanlık gelmezse Türkiye'nin bölünme riski vardır. Türkiye tek başına iktidar çıkarmalı her seçimden. Bunun da yolu başkanlık sisteminden geçiyor. Türkiye'nin bölünmez bütünlüğünü önceleyen üniter yapıya sahip çıkan modern bir anayasadan bahsediyoruz." şeklinde konuştu. 

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.