YÖK'ten kapatılan üniversitelerin öğrencileri için açıklama!

YÖK, kapatılan üniversite öğrencilerine ilişkin açıklamada bulundu. Buna göre, kapatılan üniversitelerin öğrencileri, 'Özel Öğrenci Statüsü' hakkını kullanabilecek.

YÖK'ten kapatılan üniversitelerin öğrencileri için açıklama!
12 Ağustos 2016 Cuma 08:54

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kapatılan üniversitelerin öğrencileri için açıklama yaptı. 15 Temmuz 2016 FETÖ darbe girişiminin bastırılmasının ardından yapılan operasyonlar kapsamında bazı üniversiteler kapatılmıştı. Herkes kapatılan üniversitelerin öğrencileri için nasıl bir çözüm sunulacağını merakla beklerken YÖK'ten açıklama geldi. Kapatılan üniversitelerin öğrencilerine yeni bir hak tanındı. Buna göre, kapatılan üniversitelerin öğrencileri, 'Özel Öğrenci Statüsü' hakkını kullanabilecek.

YÖK Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada "Dileyen öğrenciler aynı ilde 'özel öğrenci statüsü' hakkını kullanabilecek. İsteyen vakıf yükseköğretim kurumlarına, kapatılan üniversitesindeki 'not ortalaması' ile yatay geçiş yapabilecek" ifadelerine yer verildi.

YÖk açıklamasında, 10 Ağustos tarihinde düzenlenen toplantıda, kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin durumlarının görüşüldüğünü ve söz konusu öğrenciler için önemli bir karar alındığını kaydetti. Toplantıda kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin özellikle aynı ilde kalma talepleri değerlendirildi. 

Toplantı sonrasında alınan karara göre kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrenciler önce ÖSYM tarafından kayıt olduğu yıldaki puanları esas alınarak merkezi olarak yerleştirilecek. Sonra öğrenciler eğer isterlerse kapatılan üniversitenin bulunduğu ildeki devlet veya vakıf yükseköğretim kurumlarında ‘özel öğrenci’ statüsünde ders alabilecekler.Öğrencilerin aldığı bu dersler yerleştirildiği üniversite tarafından sayılacak. Bu öğrenciler, ‘özel öğrenci’ olarak ders aldıkları üniversitenin diplomasını değil, yerleştirildiği üniversitenin diplomasını alacak.

İsteyen öğrenciler yatay geçiş yapabilecek!

İsteyen öğrenciler vakıf üniversitelerine not ortalaması ile yatay geçiş yapılabilecek. Toplantıda alınan diğer bir karara göre de kapatılan üniversitelerin öğrencileri kurumlararası yatay geçiş yönetmeliği kapsamında, isteyen vakıf yükseköğretim kurumlarına, kapatılan üniversitesindeki "not ortalaması" ile yatay geçiş yapabilecek. YÖK, kurumlararası yatay geçiş başvurularını bu kapsamda 31 Ağustos 2016 tarihine kadar uzattı.

Tercikler gelecek hafta yapılacak!

Tercih süresi ise gelecek hafta içinde başlayacak ve belirlenen tarihler daha sonra duyurulacak. Öğrencinin tercih ettiği programlardan birine yerleşememesi durumunda ilgili yılda adayın puanından düşük veya adayın puanına eşit puanla öğrenci alan program olması durumunda, taban puanı öğrencinin puanına en yakın olan programa yerleştirilecek. Öğrencinin puanının ilgili yıldaki programların taban puanlarından düşük olması durumunda ise ilgili yıldaki en düşük taban puanlı programa yerleştirilecek. Bu durumdaki öğrenciler, yerleştirileceği üniversiteye eski ücreti ne ise ödemeye devam edecek. Özel öğrenci statüsündeki öğrencilerin, yerleştirildiğine mi yoksa ders alacağı üniversiteye mi ücret ödeyeceği konusunu iki üniversite kendi aralarında kararlaştıracak. Tüm öğrenciler, yerleştirildikleri üniversitenin diplomasını alacak. Diplomalarında ilk kazandıkları üniversitelere dair bilgi yer alacak.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.