Türkiye'ye Şanghay'da ilk görev

Türkiye, Şangay İşbirliği Örgütü Enerji Kulübü'nün 2017 dönem başkanlığını üstlendi.

Türkiye'ye Şanghay'da ilk görev
23 Kasım 2016 Çarşamba 18:45

Avrupa Parlamentosu'nun Genel Kurul'da yarın yapacağı"Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri askıya alınsın" oylamasından önce Şangay İşbirliği Örgütü'nden Türkiye'ye görev verildi.

Türkiye, Şangay İşbirliği Örgütü Enerji Kulübü'nün 2017 dönem başkanlığını üstlendi. Şangay'da ilk kez ana üyeler dışında bir ülkeye başkanlık verildi.

 Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın 1966 yılında oluşturduğu yapı, Şanghay Beşlisi olarak biliniyor. Bu örgüt 2001'de Özbekistan'ın katılımıyla üye sayısı 6'ya çıkarttı. Türkiye bu örgütün üyelerinden olmazken, ilk kez kulüpte üyeler dışından bir ülkeye başkanlık verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB’nin yıllardır Türkiye’yi oyaladığını belirterek Şanghay Birliği'nin alternatif olarak göstermişti.

Örgütün enerji alanında sekreteryasını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı üstlenecek. Berat Albayrak da başkanlık görevini yürütecek. Başkanlığın süresi 1 yıl olacak.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ali Bayram USTA - 7 yıl önce
Şangay üyesi olacağız. Şangay genişleyip Rusya , Japonya gibi pek çok doğulu ülke üye olup güçlü bir ekonomik birlik olup. Gelecekte dünyaya yön veren kararlar alınacağını hissediyorum.