Türkiye'ye gelen petrol akışı durduruldu

Irak'ın Kerkük kentinden Türkiye'ye Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattından gerçekleştirilen petrol akışı dün akşamdan bu yana durduruldu.

Türkiye'ye gelen petrol akışı durduruldu
14 Mart 2017 Salı 19:50

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne yakınlığı ile bilinen Rudaw televizyonunda yer alan habere göre, açıklanmayan bir sebepten ötürü Kerkük petrolünün Türkiye'ye akışı durduruldu. Televizyona açıklamada bulunan Kerkük İl Meclisi Petrol ve Gaz Komisyonu Başkanı Ahmed Askeri, dün geceden beri Kerkük petrolünün Türkiye'nin Ceyhan Tereminali'ne akışının durdurulduğunu ancak sorunun Türkiye tarafından kaynaklandığının söylendiğini belirtti. Ahmed Askeri, "Durdurulma sebebiyle ilişkin bize herhangi bir bilgi verilmedi. Muhtemelen terminalin dolmasından dolayı böyle bir karar alınmış olabilir" dedi.

Kerkük petrolü, Kerkük-Yumurtalık boru hattı üzerinden Türkiye'nin Ceyhan rafinerisine, oradan da dünya piyasalarına ulaştırılıyor.

Kerkük'teki 5 petrol rezervinden 2'si Bölgesel Kürt Yönetimi, 3'ü ise Irak Petrol Bakanlığı'na bağlı Kuzey Petrol Şirketi'nin idaresinde bulunuyor.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Bay Hasan ve Havana rezervinden günlük 150 bin varil, Irak Hükümeti ise Kuzey rezervinden 150 bin varil petrol üretiyor. İç ihtiyaçlar “yakıt ve elektrik üretimi” haricinde 120 bin varil Kürdistan Bölgesi boru hattı üzerinden Ceyhan refinerisine ulaştırılıyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.