Ramazan'da Oruç Tutulacak mı 2020, Teravih namazı Kılınacak mı?, Koronavirüste oruç tutulur mu? Diyanet İşleri Başkanlığından Oruç Cevabı!

Ramazan ayı Ne zaman başlayacak? Ramazan ayı öncesi en çok merak edilen konuların başında koronavirüs salgını varken oruç tutulup tutulması gerektiği geliyor, 2020 RAMAZAN AYI NE ZAMAN? Ramazanda oruç yasağı olacak mı? Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuyla ilgili ne diyor? DİYANET Corona Virüs Toplantısı YAPACAK, 2020 Teravih namazı kılınacak mı? Bağışıklık sistemi zayıf olanlar oruç tutar mı? Kronik hastalığı bulunanlar oruç tutmalı mı? Kimler Oruç Tutamaz? Koronavirüs salgınında Diyanet İşleri'nden oruç cevabı!...

Ramazan'da Oruç Tutulacak mı 2020, Teravih namazı Kılınacak mı?, Koronavirüste oruç tutulur mu? Diyanet İşleri Başkanlığından Oruç Cevabı!
Kamusaati
Kamusaati
06 Nisan 2020 Pazartesi 11:41

Ramazan'da Oruç Tutulacak mı 2020, Teravih namazı Kılınacak mı?, Koronavirüste oruç tutulur mu? Diyanet İşleri Başkanlığından Oruç Cevabı!

Ramazan ayı Ne zaman başlayacak? Ramazan ayı öncesi en çok merak edilen konuların başında koronavirüs salgını varken oruç tutulup tutulması gerektiği geliyor, 2020 RAMAZAN AYI NE ZAMAN?  Ramazanda oruç yasağı olacak mı? Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuyla ilgili ne diyor? DİYANET Corona Virüs Toplantısı YAPACAK, 2020 Teravih namazı kılınacak mı? Bağışıklık sistemi zayıf olanlar oruç tutar mı?  Kronik hastalığı bulunanlar oruç tutmalı mı? Kimler Oruç Tutamaz? Kimler Oruç Tutar? Koronavirüs salgınında Diyanet İşleri'nden oruç cevabı!...

 

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kuruluna sorulan, koronavirüs nedeniyle Ramazan'da oruç tutulmasında bir sakınca olup olmayacağı, orucun tutulmaması yönünde bir tavsiyede bulunulup bulunulmadığı yönündeki soruya cevap verdi.

Diyanet İşleri'nden oruç cevabı! Koronavirüs salgınında...

Kamusaati.com olarak Din İşlerine sorduğumuz soruda, "Uzmanlar koronavirüse karşı bağışıklık sisteminin güçlü olması gerektiğini söylüyor. Bu hastalık geçmezse Ramazan ayında oruç tutulmaması (tavsiye olarak) yönünde bir fetva verilebilir mi?" şeklinde bir soru yönelttik.

İşte Din İşleri kurulunun korona virüs geçmezmese sorusuna verdiği cevap: "Oruç ile korona salgını arasında sözünü ettiğiniz anlamda bir ilişki bulunduğuna dair yetkili makamlarca herhangi bir açıklama yapılmış değildir. Vucüt direncini iftar ve sahurda iyi ve dengeli beslenmek suretiyle korumak mümkündür. Diyanet İşleri Başkanlığı konu ile ilgili çok geniş kapsamda görüs alışverişinde bulunarak şuan hali hazırda sürekli olarak toplantı halindedir, Toplantıdan çıkacak Oruç sorusunun cevabı Diyanet işleri başkanı tarafından kamuoyu ile paylaşılacaktır."

TERAVİHLER YASAK

Ramazan ayı süresince camilerde teravih namazı kılınmayacak. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Bey, koronavirüs salgın hastalığı ile ilgili üst düzey çok geniş kapsamlı bir istişare toplantısı gerçekleştireceklerini ancak Ramazan Ayı boyunca camilerde teravih namazlarının kılınmayacağını söyledi.

Ramazanda oruç tutulacak mı? Oruç koronavirüs nedeniyle yasaklanacak mı?

Sağlık Bakanlığının dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan korana virüs salgın hastalığına dair  5 Nisan tarihli bilançoyu halk ile paylaşmış ve toplam  vaka sayısı 27,064 olarak açıklanırken ölü sayısı ise 574 oldu. Türkiye'de son günlerde hızla yayılan korovirüs salgını nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığı tarafınca alınan karalarda camilerde toplu şekilde namaz kılınmasını yasaklamıştı. On bir ayın sultanı Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Ülkemizde Topyekün Koronavirüsle mücadele devam ederken vatandaşlar bu yıl Ramazanda oruç tutulacak mı? Oruç koronadan dolayı yasaklanacak mı? Bağışıklık sistemi zayıf olanlar oruç tutabilir mi? sorularına cevap aramaya başadı.

Ramazanda oruç tutulacak mı? Oruç koronavirüs nedeniyle yasaklanacak mı?

2020 Ramazan Ayı Ne zaman Başlayıp Ne zaman Bitiyor? 2020 RAMAZAN AYI NE ZAMAN?

On bir ayın sultanı 2020 yılı Ramazan ayı 24 Nisan 2020 günü başlayacak. 24 Nisan 2020 Cuma günü vatandaşlar sahura kalkacak ve ilk Ramazan ayı için oruç tutacak. Orucumuzu tuttuğumuz Mübarek Ramazan ayı 24 Nisan 2020 Cuma günü başlayıp, 23 Mayıs 2020 Cumartesi günü sona erecek. Bu sene Ramazan Bayramı Arefesi: Cumartesi günü, 23 Mayıs 2020, Ramazan Bayramı – 1. Gün: Pazar günü, 24 Mayıs 2020’de idrak edilecek. Vatandaşlar koronavirüs nedeniyle Ramazan ayında orucun tutulup tutulmayacağını merak ediyor. Gazeteci yazar Mehmet Akif Ersoy, bugünkü köşesinde bu konuyu ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'a da sorduğu "Bu Ramazan'da oruç tutacak mıyız?" sorusunu ve aldığı cevabı kaleme aldı. Mehmet Akif Ersoy köşesinde şunları yazdı: “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'a Ramazan Ayı ile alakalı bir çalışmalarının olup olmadığını sordum.

Ramazan Orucu İçin Korona Kararı-İlk Açıklama Geldi

Son dakika haberi: Koronavirüs salgını bilançosu gün geçtikçe daha da ağırlaşırken , Ramazan ayında oruç tutulup tutulmayacağı, teravihlerin yasaklanıp yasaklanmayacağı merak edildi. Konu ile ilgili Diyanetten ilk açıklama geldi.

Bağışıklık sistemi zayıf olanlar oruç tutar mı?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Bey, koronavirüs salgın hastalığı ile ilgili üst düzey çok geniş kapsamlı bir istişare toplantısı gerçekleştireceklerini ancak Ramazan Ayı boyunca camilerde teravih namazlarının kılınmayacağını söyledi. Bağışıklık sistemi düşük olanların ve zaten hasta bireylerin oruç tutmayabileceklerini iletti. Covid-19 ile ilgili de ramazan öncesi bir istişare toplantısı yapacaklarını ve bu konudaki kararlarını önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını söyledi."

Ramazanda oruç yasağı olacak mı?

Koronavirüs salgını Türkiye 'de etkisini sürdürüyor. Şimdiye kadar 27 binden fazla vatandaşımız koronavirüse yakalanırken , hayatnı kaybedenlerin sayısı 579 oldu. Diyanet işleri başkanlığı oruç tutlacak mı yoksa yasaklanacak mı sorusuna şuan için kesin bir yanıt vermedi fakat konu hakkında iştişere toplantısının ardından bir açıklama yapılacağını söyleyen diyanetin bu hafta bir açıklama yapması bekleniyor..

Diyanet, Ramazan tartışmasına noktayı koydu

Diyanet İşleri Başkanlığı, koronavirüs sebebiyle Ramazan ayının ertelenmesi konusunda açıklama yaptı.

Diyanet, Ramazan tartışmasına noktayı koydu

Diyanet İşleri Başkanlığı, koronavirüs salgını nedeniyle oruç tutmanın ertelenmesi yönündeki tartışmalara son noktayı koydu.

Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan yapılan açıklamada, Ramazan'da sağlıklı her müminin oruç tutmasının Allah'ın emriyle farz olduğu hatırlatıldı.

"TOPYEKÜN ERTELENMESİ..."

Açıklamada, "Bu ibadetin topyekun ertelenmesi mümkün değildir." denildi.

Alanında uzman kişilerden bilgi alındığına işaret edilen açıklamada, sağlıklı bireylerin oruç tutmalarının, hastalığın yayılması bakımından özel bir risk oluşturmadığı kaydedildi.

"HASTALIK HALİNDE ORUÇ, DAHA SONRA KAZA EDİLEBİLİR"

Diyanet'in duyurusunda, "Kur'an'da oruç tutmamayı mübah kılan temel mazeretlerden biri olan hastalık halinde orucun, daha sonra kaza edilmesine izin verilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Diyanet, Ramazan tartışmasına noktayı koydu

Diyanet'in açıklaması şu şekilde:

"Yüce dinimizin ilkelerine göre her ibadetin ifa edileceği zaman, mekân ve şartlar vahiyle belirlenmiştir. Ramazan ayında sağlıklı olan her müminin oruç tutması Allah Teâla’nın emriyle (el-Bakara, 2/183-185) farz kılınmıştır. Bu ibadetin topyekûn ertelenmesi mümkün değildir.

"ORUCUN, BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÜZERİNDE OLUMLU ETKİLERİ VAR"

​Alan uzmanlarından alınan bilgilere göre sağlıklı bireylerin oruç tutmaları, hastalığın yayılması bakımından özel bir risk oluşturmamaktadır. Ayrıca oruç tutmanın bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğine dair kanıta dayalı tıbbi bir tespit bulunmazken aksine oruç tutmanın bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler meydana getirdiğine ilişkin bilimsel yayınlar mevcuttur.

İslam dini, emir ve yasakların ifasında kişileri güçleri nispetinde sorumlu tutmuş, güçlerini aşan veya sıkıntıya yol açan durumlarda kolaylaştırıcı hükümler koymuştur. Bu genel ilke uyarınca farz olan Ramazan orucunu, belli şartlara bağlı olarak kazaya bırakma konusunda bazı ruhsatlar tanınmıştır.

"KEYFİ DEĞERLENDİRMELERDEN KAÇINILMALI"

Dini vecibelerin yerine getirilmesinde müminlerin, ihlas ve samimiyetle Allah’a kulluk bilincini kaybetmeden doktorlarla istişare ederek bu kararı vermeleri ve keyfi değerlendirmelerden kaçınmaları önem arz etmektedir.

"AKRABA VE KOMŞULARLA İFTAR YEMEKLERİ DÜZENLEMEYİN" ÇAĞRISI

​Salgın devam ettiği müddetçe sosyal izolasyon kuralı çerçevesinde başkalarıyla temastan kaçınmalı, bu doğrultuda akraba, komşu ve dostlarla beraber iftar yemekleri düzenlemekten kesinlikle uzak durulmalıdır.

"YETKİLİLERİN KOYDUĞU KURALLARA UYULMALI"

Halkımızın, toplum sağlığını korumakla görevli yetkililerin koyduğu kurallara uymaları, kendilerinin ve başkalarının hayatını tehlikeye atabilecek tutum ve davranışlardan uzak durmaları medeni bir sorumluluk olduğu gibi dini bir vecibedir.

"YARDIMLAŞMAK, PAYLAŞMA BİLİNCİMİZİ CANLI TUTACAKTIR"

​Yaşadığımız bu zor süreçte ortaya çıkabilecek yeni sıkıntıları da göz önünde bulundurarak ihtiyaç sahibi kardeşlerimize bağışlarımızı ulaştırmak ve yardımlaşmak, infak ayı olan Ramazan’ı hakkıyla idrak etmeye ve paylaşma bilincimizi canlı tutmaya hizmet edecektir.

TERAVİH NAMAZLARI...

Camilerden uzak kalmamızın hüznünü yaşadığımız şu günlerde, teravih namazlarımızı, mukabelelerimizi evimizde ifa etmek, dualarımızı ve istiğfarlarımızı hep birlikte hanemizden Rabbimize yöneltmek, Ramazan ayının maneviyatından azami derecede istifade etmeye vesile olacaktır."

Diyanet, kimlerin oruç tutamayacağını açıkladı

Diyanet İşleri Başkanlığı, yaklaşan Ramazan ayı dolayısıyla kimlerin oruç tutmama kapsamında olduğuna dair maddeleri bildirdi.

Ramazan ayına sayılı günler kala Diyanet İşleri Başkanlığı, kimlerin oruç tutamayacağıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamasında, koronavirüs hastası olup doktoru tarafından oruç tutması sakıncalı görülenlerin, bu ibadeti terk etmesinin uygun olduğu belirtildi.

KİMLER ORUÇ TUTAMAZ AÇIKLAMASI

Bakara Suresi'nin 185. ayetine işaret edilen açıklamada, Kur’an-ı Kerim’de Ramazan orucunu tutmamayı mübah kılan temel mazeretlerden biri olan hastalık halinde, orucun daha sonra kaza edilmesine izin verildiği hatırlatıldı.

DİYANET'TEN 7 MADDE

İslam alimlerinin, oruç tutulması halinde hasta olunması, hastalığın uzaması veya artması ihtimalini de bu kapsamda değerlendirdiği kaydedildi.

Diyanet, kimlerin oruç tutamayacağını açıkladı

Diyanet'in yaptığı açıklama şöyle:

​"Kur’an-ı Kerim’de Ramazan orucunu tutmamayı mubah kılan temel mazeretlerden biri olan hastalık halinde, orucun daha sonra kaza edilmesine izin verilmiştir (el-Bakara 2/185). İslam âlimleri, oruç tutulması halinde hasta olunması, hastalığın uzaması veya artması ihtimalini de bu kapsamda değerlendirmişlerdir. Buna göre;

* ​Kovid-19 teşhisi konulmuş olup doktoru tarafından oruç tutması sakıncalı görülenler,

* Oruç tuttuğu takdirde hastalığı daha ağır geçireceği doktorlarca belirtilenler,

* ​Oruç tutamayacak derecede yaşlı olanlar,

* ​Oruç tutmaya engel kronik hastalığı bulunanlar,

* Oruç tutmaları hâlinde hem sağlıklarının bozulmasından hem de sağlık hizmetlerinin aksamasından endişe eden sağlık çalışanları,

* ​Hamile veya emziren kadınlar,

* ​Ağır ve meşakkatli işlerde çalışıp sağlıklarının bozulacağından endişe edenler, mazeretleri devam ettiği sürece daha sonra kaza etmek üzere oruç tutmayabilirler. Sağlık durumları hiçbir şekilde kaza oruçlarını tutmaya el vermeyenlerin, tutamadıkları her bir gün için fakirlere bir oruç fidyesi ödemeleri gerekir."

Lütfen sosyal medya da paylaşılan şu kadar vaka var,devlet saklıyor,ölüm oranı çok vb paylaşımlara inanmayınız!

kamusaati.com olarak doğrudan sağlam kaynaklardan ve resmi açıklamalardan bilgi edinerek gerekli haberleri yapıyoruz.Lütfen resmi olarak teyit edilmeyen haberleri hem paylaşmayınız hem de dikkate almayınız.

 

Haberleri doğrudan anında takip edebilmek için haber sayfamız için TIKLAYINIZ!!! 

Kamu Saati Sayfamızı Sosyal Medya Üzerinden Takip Ederek Güncel İş İlanları Memur ve İşçi Alım Haberlerine ve Son Dakika Haberlerine Herkesten Önce Ulaşarak Bir Adım Öne Geçebilirsiniz.

Kamu Saati Twitter Sayfamızı Takip Etmek İçin TIKLAYINIZ

Kamu Saati Facebook Sayfamızı Takip Etmek İçin TIKLAYINIZ

Kamu Saati İnstagram Sayfamızı Takip Etmek İçin TIKLAYINIZ

Kamu Saati Android Uygulamamız İçin TIKLAYINIZ

Bu yazının tüm hakları www.kamusaati.com'a aittir. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Telif hakları saklı tutulmuş bu yazının alıntılanması halinde yasal takip yapılacaktır. ©

 


Kaynak: Kamu Saati Özel
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Oktay - 4 yıl önce
Şimdi ramazan ramazan gibi yaşamak lazım şimdi bu virüs ten dolayı ramazan nin tadina varilmasi icin ilerleyen aya atilsa sanki iyi olacak mesala Kasım ayına felan hic yoktan ayni saatte denk gelir