Numan Kurtulmuş'dan gündeme dair önemli açıklamalar

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Musul operasyonu, personel alımı, Başkanlık sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, eskisi kadar personel alımı yapılmayacak açıklamalarına karşılık "Kamuda asla personel açığı olmayacak. " açıklamasını yaptı.

Numan Kurtulmuş'dan gündeme dair önemli açıklamalar
17 Ekim 2016 Pazartesi 14:01

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu sonrasındaki basın toplantısında gündeme dair önemli konularda açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin en önemli meselelerinden biri olan Musul operasyonu için "Musul'da mezhep çatışmaları üzerinden siyaset yapılmamalı" diye konuşan Kurtulmuş, kamuda personel açığının asla olmayacağını vurguladı.

Kurtulmuş'un açıklamalarından önemli başlıklar:

Bu bir insanlık meselesidir

Bölgedeki krizin bitmesi bakımından kilit şehir Halep'tir. Bu bir insanlık meselesidir. Biz bundan sonraki toplantılarda da ilgili muhataplarımızla tavrımızı net bir şekilde paylaşmaya devam edeceğiz. 

Musul'da koaliyon güçleri DEAŞ'ı sahadan süpürür ama hala sivil insanların içerde bulunduğu bir kent. Oradaki mezhebi dengeleri de bozmamak adına hassas davranılması gereken bir yer. Orada DEAŞ'a karşı savaşacak unsurların yerel unsurlar olmasını savunuyoruz. 

Musul'da mezhep çatışmaları üzerinden siyaset yapılmamalı

Başika kampı, merkezi hükümetin daveti ile kuruldu. 4 bine yakın Musul'un yerli unsurlarından, Araplar, Türkmenler, Kürtler, Ezidiler eğitildi. Bunlara Ninova Kurtuluş Ordusu adını veriyorlar. Bu gruptan 3000 kişi Musul operasyonuna katıldı. Ağırlıklı olarak Peşmergeler alandadır, daha sonra Irak ordusu işin içine katılacaktır. Musul'da mezhep çatışmaları üzerinden siyaset yapılmamalı. 

Bölgedeki ikinci önemli şehir Musul’dur. Burada ortaya çıkacak sonuç, bölgedeki siyasi sonucu da etkileyecek olan önemli gelişmelerdir. Biz başından itibaren Musul’un DEAŞ’tan kurtarılması için eğitilmesi ve Musul halkı tarafı tarafından yönetilmesinin altını çizdik.

Oradaki dengeleri de, mezhebik dengeleri de bozmamak bakımından hassas davranılması gereken bir yer. Türkiye, uluslararası koalisyonun destek vermesini, DEAŞ’a karşı savaşacak unsurların ağırlıklı olarak yerel unsurlar olmasını savunuyor.

Türkiye'nin eğittiği 3 bin kişi de DEAŞ’le mücadelede

Biliyorsunuz Başika kampı, o zamanki merkezi hükümetin talebi, Musul valisinin talebiyle Türkiye bir eğitim kampı kuruldu. 4 bine yakın Musul’un yerli unsurlarından, çok sayıda insan eğitildi. Bunlara Ninova adını, Ninova mücahitleri adını veriyorlar. Bunların içerisinden 3 bin kişi peşmergelerle birliktedir. Peşmergeler ağırlıktadır, Irak ordusu işin içine katılacaktır. Türkiye’nin eğitim verdiği 3 bin kişi de DEAŞ’a karşı mücadelenin içerisindedir.

Bölgede çok ciddi bir oyun oynanıyor

Bölgede çok ciddi bir oyun oynanıyor. Devam eden savaşların işgallerin vekalet savaşlarının arkasındaki esas niyet, bölgenin etnik bakımdan daha çok bölünüp parçalanmasıdır. Musul Musullularındır.

Şii milis, Sünni milis gibi lafları bir kenara atmalıyız

Musul’daki demografik dengeleri değiştirmek, vahim sorunları ortaya çıkarır. Şii milis, Sünni milis gibi laflar kullanıyoruz ya bunların hepsini bir kenara atmak lazım. Bölgedeki mesele bir siyasi alt üst oluş meselesidir. Ve buradan bütün bölge halkları olarak siyasi çözümler bularak sonuçlar elde edeceğiz.

Türkiye kendi kırmızı çizgilerini koydu, ısrarla Musul'un başka bir örgütün eline teslim edilmesindeki sakıncalar üzerine konuşuyor. Herkesle bunlar konuşuluyor. Şu ana kadar Türkiye'yi zorlayacak bir durumda devam etmiyor operasyon. 

Dolardaki hareketlenme geçici

Dolardaki hareketlenmenin geçici olduğunu görüyoruz. Çok endişe edecek bir durum yoktur. Türkiye ekonomisi 15 Temmuz sarsıntısını atlatmıştır. Dövizdeki dalgalanmalar konjonktürel. 

Kamuda asla personel açığı olmayacak

Kamuda bir arındırma sürecindeyiz. Çalışma Bakanlığı 60 bin yeni personelin 2017'de alınacağına ilişkin açıklama yaptı. Kamuda asla personel açığı olmayacak. 

FETÖ ile mücadelede ne gerekiyorsa yapılacak

FETÖ ile mücadelede elimizde 2-3 maddelik bir anahtar var diye bir şey yok. 40 yıl devlete sızmış, her yere girmiş. Uzun bir süre kendisini gizlemeyi başarmış ve belki hala varlığını koruyan bir çeteden bahsediyoruz. Bunların devletten arındırılması uzun süre alacaktır. Ne gerekiyorsa o yapılacaktır. 

Bağdat ile sıcak temas

Hava sahasının açılması için izinler sağlandı. Önümüzdeki saatlerde Dışişleri Müsteşarımız Bağdat'ta olacaktır.

İdam konusu gündemde değil

Şu aşamada idam konusun TBMM'nin gündeminde değildir. Kamuoyunda böyle bir beklenti var, siyaset beklenti üzerine yapılmaz, atmak üzere olduğumuz bir adım bulunmuyor. 

Esas formül de başkanlık sistemidir

Tek başına AK Parti'nin bir anayasa değişikliği yapma imkanı yok. Bizim birinci tercihimiz bir başkanlık sistemi. Zaten fiilen halk tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanımız var. Hem seçilmiş başbakan hem cumhurbaşkanımız var. Bu Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olmadan önce sistemi tıkayanların bir ara formülüdür şimdi bunun değiştirilmesi zamanıdır, esas formül de başkanlık sistemidir. 


 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.