Gürcistan'dan 40 yıl sonra toprağımızı geri aldık!

Türkiye ile Gürcistan heyetleri, Gürcistan ile sınırımızı çizen ve 40 yıl sonra yatağını değiştirmesi nedeniyle Çaksu Deresi'nin Gürcistan'da kalan 15 dönümlük arazi için başlatılan mücadelede sona erdi. Gürcistan ile yapılan protokolle 15 dönüm arazi geri alındı.

Gürcistan'dan 40 yıl sonra toprağımızı geri aldık!
26 Nisan 2016 Salı 12:42

Türkiye ile Gürcistan heyetleri, Gürcistan ile sınırımızı çizen ve 40 yıl sonra yatağını değiştirmesi nedeniyle Çaksu Deresi'nin Gürcistan'da kalan 15 dönümlük arazi için başlatılan mücadelede sona erdi. Gürcistan ile yapılan protokolle 15 dönüm arazi 40 yıl sonra geri alındı.

Arazi için yapılan ilk görüşmede Türk heyetine Posof Kaymakamı Ufuk Özen Alibeyoğlu, Gürcistan heyetine ise Gürcistan Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşleri Departmanı, Sınır Tespiti ve Sınır İlişkileri Bölüm Başkanı İveri Melaşvili başkanlık yaptı. Geçen hafta yapılan ikili görüşmelerin ardından dere yatağının bulunduğu Posof'a bağlı Yurtbekler köyüne gidilerek, yer tespiti yapıldı. Yapılan çalışmalar sonunda Çaksu Deresi'nin yatak değiştirmeden önceki yerine alınması ve 15 dönümlük arazinin Türk tarafına verilmesi kararlaştırılarak protokol imzalandı.

Gürcistan ile yapılan protokole göre, Çaksu Deresi bölgesindeki çalı- çırpı, maki, ottan oluşan bitki örtüsü temizlenecek, orman ağaçlarının 2 metreye kadar olan dalları kesilecek. Ayrıca tek taraflı olarak ilave harita ölçüm çalışmaları yürütülecek. Araziyi gösterir krokide bazı yerlerde mevcut dere yatağı 90 metre geri çekilecek. Dere, bundan sonra kesik kırmızı çizgilerle gösterilen eski yatağından akacak.

Arazinin sahibi Yurtbekler Köyü'nden 78 yaşındaki Süleyman Çelik, toprağının Gürcistan tarafında kaldığını kaydederek, "Toprak kaybetmek bana büyük acı veriyordu. Yıllar önce Devlet Su İşleri Müdürlüğü'ne durumu bildirdim ama yeterince ilgilenmedikleri için iş bu zamana kaldı. Ben de, Ankara'ya bakanlıklara dilekçe göndererek durumu bildirdim. Bunun üzerine 2013 yılında bir heyet gelerek ilk tespit çalışmasını yaptı. Gürcü ve Türk yetkililerinden oluşan komisyon, bu konu üzerinde çalışarak topraklarımızın geri verilmesine yardımcı oldular. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Allah devletimize zeval vermesin. 40 yıl sonra toprağıma kavuştum." diye konuştu. Süleyman Çelik, 40 yıldır işlenmeyen toprağının çok verimli olduğunu belirterek, içindeki yabani ot ve ağaçları temizleyip ekip- biçeceğini söyledi.


Etiketler; #gürcistan
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.