Diş Fırçalamak Orucu Bozar mı?

Ramazan'ın gelmesiyle en çok merak edilen soru hemen akıllara geliyor. Oruçluyken diş fırçalanır mı, din alimleri bu konuda neler söylüyor? Peki Diş Fırçalamak orucu bozar mı Nihat Hatipoğlu, Cübbeli Ahmet Hoca ve Diyanet'in cevapları haberimizde.

Diş Fırçalamak Orucu Bozar mı?
06 Haziran 2016 Pazartesi 12:52

Her yıl Ramazanın başlamasıyla birlikte, birçok insan orucu bozan durumların ne olduğunu merak ediyor. Özellikle Diş Fırçalamanın orucu bozup bozmadığı en çok merak edilen ve tartışma yaratan bir konusu. Peki diş fırçalamak orucu bozar mı? Diyanet, Cübbeli Ahmet ve Nihat Hatipoğlu oruçluyken diş fırçalama orucu bozar mı sorusuna nasıl yanıt veriyor?
 

Peki Diş Fırçalamak Orucu Bozar mı?


Diyanet'in konuya verdiği cevap şu şekilde:

"Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun, misvak parçalarının veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur."

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu çok merak edilen "diş fırçalamak orucu bozar mı" sorusuna cevap olarak;

"Oruç tutan bir kişinin dişlerini fırçalarken macun kullanması doğru değildir. Hz. Muhammed, oruçluyken misvak kullanmayı mekruh saymıştır. Bu nedenle dikkat etmek gerekir. Diş etleri kanayabilir, kullandığınız macunun tadı boğazınızdan aşağı inebilir... Ama en azından ağız kokunuzun azalması için, macun sürmeden hafif şekilde dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Ama benim tavsiyem, iftardan sonra ve sahurdan önce dişlerin fırçalanmasıdır." diyor.

 

Cübbeli Ahmet Hoca, oruçluyken diş fırçalamak orucu bozar mı sorusuna boğazdan aşağı diş macunu giderse bozacağını, gitmezse bozmayacağını belirtti. Ahmet Hoca bu tarz şeylerin mekruh olduğunu, oruçluyken macunla diş fırçalanmamasının uygun olacağını belirtti.

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.