Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, "Kudüs için verilen bu karar insanlık ortak değerine karşı işlenen suçtur"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim’in ziyaretinde Kudüs’ün ABD tarafından İsrail’in başkenti olarak tanınması üzerine konuştu.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, "Kudüs için verilen bu karar insanlık ortak değerine karşı işlenen suçtur"
08 Aralık 2017 Cuma 11:10

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim’in ziyaretinde Kudüs’ün ABD tarafından İsrail’in başkenti olarak tanınması üzerine konuştu.

“KUDÜS İÇİN VERİLEN BU KARAR İNSANLIK ORTAK DEĞERİNE KARŞI İŞLENEN SUÇTUR” 

“Kudüs üç semavi dinin kutsalıdır. Demokrasiye, temel insan hak ve özgürlüklerine, uluslararası hukuka, birleşmiş milletler kararına aykırı bu gelişmeyi dünya kabul etmeyecek ve sağduyu galip gelecektir. ‘Şer gördüğümüz hayır olacak’ kanaatiyle sağduyu ile her zamankinden fazla birliğe ihtiyacımız var. Müslüman, Hıristiyan, sağduyulu Yahudiler bu hukuksuz karar karşısında ezilmeyip hukuklarını muhafaza edecek. Kudüs için verilen bu karar insanlık ortak değerine karşı işlenen suçtur.”

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Topçu Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine de değinerek  “Azerbaycan Türkiye’mizin ikiz kardeşidir. Cumhurbaşkanlarımız sayesinde kültürel, ekonomik, sosyal, siyasi ilişkilerimiz artarak devam ediyor. Bakü- Tiflis-Kars demiryolu, Bakü-Ceyhan boru hattı iki liderin çabalarıyla hem bölgeye hem insanlığa çok şeyler kazandırmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

12 Aralık’taki Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ulu önderi Haydar Aliyev’in vefat yıldönümüne değinen Yalçın Topçu “can Azerbaycan'ımızın ulu önderi rahmetli Haydar Aliyev Türk dünyasının da önemli bir devlet adamıydı, kendisini rahmetle anıyoruz. Onun Azerbaycan Türkiye ilişkilerindeki bilgeliğini daima şükranla yâd edeceğiz. 12 Aralık’taki ölüm yıldönümünde Türkiye'de de anma günleri düzenlenecek ve bu Azerbaycan'ımızın ulu önderi Haydar Aliyev gibi bir Türk’ü Anadolu insanına hatırlatma fırsatı olacaktır” dedi.

BÜYÜKELÇİDEN İADE-İ ZİYARETİ VE TEŞEKKÜR

Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği görevine başladığı kısa süre içinde Yalçın Topçu’nun kendisine desteğini hiç esirgemediğini belirten Hazar İbrahim “Yalçın Bey’in ikiz kardeş ülkelerimiz ilişkileri için çabaları çok önemlidir. Bana destekleri için şahsım adına, çalışmaları ve katkıları için de Azerbaycan halkı adına teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak kabul edilmesi hadisesi üzerine konuşan büyükelçi hazar İbrahim meselenin kesinlikle sulh yoluyla çözülmesi gerektiğini belirterek"1980 yılında alınan Birleşmiş Milletler kararlarında İsrail’in Doğu Kudüs’ü ilhak ederek başkent ilan etmesi geçersiz sayılmıştır ve öyle de kalmalıdır. Konuya Azerbaycan'ın bakış açısı budur ve hep de böyle olmuştur" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in vefatının 14 yılı sebebiyle Ankara’da düzenlenecek anma törenlerine değinen Haydar İbrahim Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ulu önderi haydar Aliyev’in Türk dünyasının büyük bir şahsı olduğunu belirtti ve “her zaman onun yüksek hatırasını yaşatmaya çalışırız. 12 Aralık'ta Ankara'da Haydar Aliyev Parkı'nda ve Haydar Aliyev Ortaokuluna gideceğiz. Ayrıca ihsan Doğramacı haydar Aliyev için çok mühim bir şahsiyettir bu sebeple Bilkent Üniversitesi'ni de ziyaret edeceğiz. Orada da bir anma töreni olacak. Sevenleriyle birlikte kendisini anacağız” diye ekledi.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.