15 Temmuz darbe girişiminde saat saat yaşananlar

15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ mensuplarının hain darbe girişimi gerçekleşti. Kahraman Türk vatandaşları, Kahraman Türk askerleri ve Kahraman Türk Polisi'nin darbe girişimine karşı duruşu sayesinde engellenen darbe girişimi, tarihe ''Demokrasi ve Milli Birlik Günü'' olarak geçti. Peki 15 Temmuz günü an ve an neler yaşandı?

15 Temmuz darbe girişiminde saat saat yaşananlar
14 Temmuz 2017 Cuma 20:30

15 Temmuz saat 22:00 sularında İstanbul'da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün askerler tarafından ele geçirilmesiyle başlayan darbe girişiminde ilk amaç Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ele geçirmekti. Türk Devleti'ni içten içten yavaş yavaş kemiren hain FETÖ/PDY örgütü, bu girişimde başarılı olamadı. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kurdukları kirli ve büyük bir organizasyonla, 15 Temmuz akşamı darbe ve işgal girişiminde bulunan teröristler, karşılarında milleti buldular. Cuntacıların silah sıktığı vatan evlatları, darbecilerin ele geçirmek istedikleri kritik yerlerde yaptıkları savunma ile tarihi değiştiren bir destan yazdı. Bu girişimin engellenmesi için şehit düşen asker, polis ve tüm sivillerimize Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyoruz. 

15 Temmuz darbe girişimi sürecinde saat saat yaşananlar:

  • 14:45:  15 Temmuz 2016 Cuma günü saat 14.45'te, Kara Havacılık Komutanlığında pilot olarak görev yapan A.H. isimli Binbaşı, Ankara’daki MİT binasına gelerek “MİT'e helikopterle saldırı olacağı” yönünde ihbarda bulundu. İstihbarat görevlileri tarafından acil koduyla sorgulanan Binbaşı A.H. kendisine “Hakan Fidan’ı kaçırma görevi verildiğini” söyledi. Binbaşının verdiği bilgiler anında MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile paylaşıldıDarbeciler ilk fiili hamleyi ele geçirdikleri TSK mesaj sistemi üzerinden yaptı.

  • 15:22: 15 Temmuz Cuma günü saat 15:22'de Genelkurmay’dan TSK mesaj sistemine giren FETÖ’cüler kontrollerinde olan birliklere "HarekatYıldırım Planı" başlığı ile 20 maddelik sıkıyönetim talimatı gönderdi. Tuğgeneral Mehmet Partigöç ve Kurmay Albay Cemil Turhan imzalı bildirinin eklerinde sıkıyönetim komutanlıkları, sıkıyönetim mahkemelerinde görevlendirilecek personel listeleri, Ankara ve İstanbul Asayiş ve Takviye Planı bulunuyordu. Saat 03.00 itibarıyla yönetime el konulacağının kaydedildiği talimatta sokağa çıkma yasağının ise 06.00'da başlayacağı belirtildi. 

  •  16.30:  MİT, Binbaşı A.H’den alınan bilgiler doğrultusunda harekete geçerek saldırının nasıl gerçekleşeceğine dair detayları Genelkurmay Başkanlığına kriptolu faksla iletti. MİT tarafından verilen bilgi, Genelkurmay Karargâhında; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in katılımıyla değerlendirildi. Saat 16.30’da ise MİT Müsteşar Yardımcısı Genelkurmay Karargâhına giderek 2’nci Başkanı Yaşar Güler ile görüştü.

  •  19.20:  Genelkurmay Başkanlığındaki toplantılar devam ederken saat 18.30 sıralarında MİT Müsteşarı Hakan Fidan karargâh nizamiyesinden giriş yaptı. Saat 19.20’ye kadar süren toplantılara MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı. Bu toplantıda birliklere acil kodlu üç emrin geçilmesi kararlaştırıldı.

  •  Genelkurmay Başkanlığından yapılan değerlendirme sonucunda, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın imzasıyla TSK’nın tüm kuvvetlerine şu talimatlar gönderildi:

- Türk hava sahasında ikinci bir emre kadar hiçbir askeri hava aracı havalanmayacak.

- Havada bulunanalar derhal üslerine dönecek.

- Tank ve zırhlı araçlar başta olmak üzere tüm araçların hareketleri durdurulacak.

  • 21:00:  MİT’te olağanüstü hareketlilik ve Genelkurmay Başkanlığında yapılan toplantı sonrası cuntacılar darbe planlarının deşifre olduğunu anladı. Cuntacılar 16 Temmuz saat 03.00’te gerçekleştirmeyi planladıkları darbe girişimini erkene alarak ‘Harekat Yıldırım’ planının bütün safhalarını başlattılar. 

  • 21:14:  Darbe planının bütün safhalarını hayata geçiren cuntacı askerler, darbe girişimini koordine etmek için WhatsApp'ta grup oluşturdu. Binbaşı Mehmet Murat Çelebioğlu tarafından kurulan grupta yapılan yazışmalarda sivil vatandaşlara yönelik vur emri "Ezin, yakın taviz yok" gibi ifadelerle verildi.

Köprüler askerler tarafından ele geçirildi

  • 22:00: 15 Temmuz 2016 Cuma gecesi saat 22:00 sularında İstanbul’da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü askerler tarafından geçişe kapatıldı. Aynı dakikalarda Adana’da bulunan İncirlik Üssü’nden ise 1 ve 2 numaralı tanker uçakları, darbeci askerlerin kullandığı F-16’lara yakıt ikmali gerçekleştirmek üzere art arda havalandı.

  •  22:15:  İstanbul Atatürk Havalimanı tanklarla gelen askerler tarafından ele geçirildi. 22:15 itibariyle havalimanına giriş çıkışlar kapatıldı. Yaklaşık aynı saatlerde Sabiha Gökçen Havalimanı’nda da benzer bir baskın yaşandığı ortaya çıktı.
  •  Ankara’da Gölbaşı’nda Polis Özel Harekat Eğitim Merkezi’nde patlama meydana geldi, İstanbul’da Vatan Caddesi’nde Emniyet binasının önünde askerle polis arasında çatışma yaşandı.
  • 22:25:  Topkule Kışlası’ndan hareket eden zırhlı araçlar ve tanklar Esenler civarında ilerlerken, sokağa çıkan vatandaşlar tarafından durdurulmak istendi. Zırhlı araçlar, vatandaşların üzerinden geçerek ilerledi. 6 kişi şehit oldu. Saatler 22.25’i gösterdiğinde İstanbul Atatürk Havalimanı tanklarla bölgeye gelen darbeci askerler tarafından ele geçirildi.

  • Eskişehir’deki Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Şanver’in kızının Moda Deniz Kulübü’nde düğün töreni beş helikopter ile gelen askerler tarafından basıldı. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve üst düzey komutanlar, havacı kamuflaj kıyafeti bulunan askerler tarafından rehin alındı. 
  • Donanma Komutanı Veysel Kösele’ye de ulaşılamadı. Kösele'nin rehin alındığı iddia edildi.

TRT'de darbe bildirisi okutuldu

  •  Türk Silahlı Kuvvetleri internet sitesinde, TSK Yurtta Sulh Konseyi imzalı bildiri yayınlandı. Bildiride yönetime el koydukları belirtildi.

  • 23:45: Bir grup asker  TRT’ye silahlarla girdi. TRT’de darbe bildirisi okutuldu. Milli Savunma Bakanı Fikri Şık bildirinin korsan olduğunu açıkladı.

  • Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan’ı arayarak darbelerin kabul edilemez olduğunu, hükümetin yanında olduğunu söyledi.
  • Ankara’da ilk olarak Genelkurmay Karargâhını ele geçiren darbeci askerler, saat 23.45’te TSK’nın akredite gazetecilerle iletişim için kullandığı e-posta hesabından gönderdiği mesajda darbecilerin "kontrolü tam olarak eline aldığını" öne sürdü.

    Saat 21.00’den sonra darbecilerin Genelkurmay Karargâhına yapılan baskınıyla derdest edilen Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar, Akıncı Üssü’ne götürülmüştü. Anadolu Ajansı 23.48’de Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın rehin alındığını duyurdu.

  •  00.25: sularında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cep telefonundan görüntülü yayınla bağlandı. “Silahlı Kuvvetler içindeki azınlığın kalkışma hareketi. Paralel yapılanmanın teşvik ettiği harekettir” diyen Erdoğan halkı kent meydanlarına ve havaalanlarına çağırdı.

  •  Erdoğan’ın çağrısının ardından birçok kentte insanlar Türkiye bayraklarıyla AKP binaları önünde toplandı.

ABD'den ilk açıklama

  • Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü Ned Price, Başkan Obama'nın Türkiye'de askeri darbe girişimi hakkında bilgilendirildiğini söyledi.
  • 01:00 sularında sivillerin sokağa çıkıp havalimanına gitmesi üzerine Atatürk Havalimanı’nı ele geçiren askerler, geri çekildi.
  • 01:10 sularında 1. Ordu Komutanı Org. Ümit Güler, CNNTürk televizyonuna telefonla bağlanarak: “Küçük bir grubu temsil ediyorlar. Diğer birliklerle birlikte gerekli tedbirleri alıyoruz” açıklamasını yaptı.
  • 01:20 TSK sitesinde ikinci bir açıklama yapıldı saat 01.20’de sokağa çıkma yasağı açıklaması yapıldı: “Türk Silahlı Kuvvetleri ülke sathında kontrolü ve güvenliği sağlamaktadır. Tüm ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Vatandaşlarımızın güvenliği ve can sağlığı için evlerinde kalmaları, sokağa çıkmamaları ve milletin hizmetinde olan Türk askeri ile işbirliği içinde olmaları yüksek öneme haizdir.”

Camilerden ezan ve sela sesleri, Türk Halkı sokağa çağrıldı

  •  02:00: Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı’na saldırı sonucunda 17 polis hayatını kaybetti.
  •  02:15: Boğaziçi Köprüsü’nde asker kitleyi taradı, çok sayıda yaralı var.
  •  02:22: CNNTürk televizyonu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne girmeye çalışan üçü rütbeli 13 asker gözaltına alındığını bildirdi.
  •  02:30: Bir askeri helikopter TBMM, Deniz ve Hava Kuvvetleri binası yakınlarına ateş açtı. Meclis ve Genelkurmay binasından dumanlar yükseldi.
  •  İstanbul’da Harbiye’deki TRT Radyo binasının önü askerler tarafından çevrildi.
  •  02:44: canlı yayında Genelkurmay binasına bir helikopterin indiği ve bir patlamanın yaşandığı görüldü.
  •  03:00: Meclis binasına askeri bir helikopterden ateş edildi.
  •  Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı “1 üstteğmen, 1 astsubay, 7 asker gözaltında adliyeye getirildi. 3 tank muhafaza altına alındı” açıklaması yaptı.
  •  03.15: Harbiye’de polis TRT İstanbul Radyosu önüne geldi; binayı çeviren askerle çatışma çıktı. Polisin zırhlı araçtan askerlere “Ateş açmayın” anonsu yaptığı bildirildi.
  •  03:15: Meclis’te olağanüstü toplanan milletvekillerinden binaya yapılan saldırılarda meydana gelen hasarı gösteren fotoğraflar gelmeye başladı. Vekillerin Meclis sığınağına indirildiği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da

  •  03:25: Marmaris’te tatil yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Atatürk Havalimanı indi. Erdoğan yaptığı açıklamada kendisinin ayrılmasının ardından kaldığı otele saldırı düzenlendiğini açıkladı.
  •  03:30: Haydarpaşa Hastanesi’nde 6 sivil ölü çok sayıda yaralı var.
  •  03:30: Asker CNNTürk binasına girdi. Canlı yayında askerin yayını durdurmaya çalıştığı bilgisi verildi. Gazeteciler 10 dakika kadar haber vermeyi sürdürdü. Ardından gazeteciler binadan çıkarıldı. CNNTürk yayını kesmedi boş stüdyo görüntü kaldı. Binanı içinde askerlerle gazeteciler arasındaki tartışmalar duyuldu.
  •  03.30: Fatih’teki İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde asker ve polis arasında çatışma yaşandı.
  •  Gölbaşı’ndaki TÜRKSAT binasına saldırı yapıldığı bildirildi

Ankara Emniyet Müdürlüğü vuruldu

  • 03.40 Ankara Emniyet Müdürlüğü, savaş uçağı ve helikopter tarafından vuruldu.
  • TBMM binasına ateş açıldı.
  • 04:20 Askerler Hürriyet binasını bastı. 
  • 04:30 CNNTürk yayını yeniden başladı.
  • 04.50 Digitürk yayını askerler tarafından durduruldu.
  • 05:00 Polisin Genelkurmay binasını çevrelediğini ve darbe girişiminde bulunan askerlere “Teslim olun” çağrısı yaptığı bilgisini geçti.
  • 05:15 Hürriyet binasını basan askerler gözaltına alındı, Atatürk Havalimanı’nda binadaki tüm askerler dışarı çıkartıldı. Uçuşlar 45 dakika sonra başladı.
  • 05.45 Harbiye’deki TRT İstanbul Radyosu’nda bulunan askerler teslim oldu. Binada yaklaşık 10 asker olduğu belirtiliyor.
  • 06.00 İstanbul Boğazı deniz ulaşımına kapatıldı.

Başbakan Yıldırım: Meclis toplanacak

  • Binali Yıldırım Meclis’in öğle saatlerinde toplanacağını açıkladı. Toplantı daha sonra CHP lideri Kemal Kılıçdaoğlu'nun Ankara dıyşında olması nedeniyle yetişemeyeceğini açıklaması üzerine önce 15:00'a ardından 17:00'a ertelendi.
  • 06:10 Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin iki F-16 tarafından bombalandığı duyuruldu.
  • 06.35 Mersin Garnizon Komutanı ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan gözaltı alındı. 
  • 06.50 Genelkurmay Başkanlığı’na vekaleten 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar atandı.
  • 07:10: İstanbul’daki Türk Telekom santralindeki askerler teslim oldu.
  • 07.30 Marmaray seferleri ikinci bir emre kadar durduruldu.
  • 07.35: 3. Ordu Harekat Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar, Erzincan’da gözaltına alındı.
  • 07:40 Sabiha Gökçen Havalimanı’nda uçuşlar yapılmaya başlandı.
  • 07:45 CNNTürk televizyonu 29 albay, beş generalın görevden uzaklaştırıldığını duyurdu
  • 08:00 İstanbul’da deniz ulaşımı yapılmaya başlandığı açıklandı, ancak ulaşımda aksamalar var.
  • 08:10 Boğaziçi Köprüsü kısmen trafiğe açıldı.
  • 09:00 Boğaziçi Köprüsü terk edilen tankların geri çekilmesi için çift yönlü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü tek yönlü olarak trafiğe kapatıldı.
  • 09:10 Beştepe Jandarma Genel Komutanlığı’nda askerler teslim oldu. Askerler teslim olmadan önce üniformalarını çıkararak soyundu.
  • 10.17 Ankara Valiliği’nden açıklama: “15.07.2016 Cuma günü saat 22.00 sıralarında Ankara ilimiz başta olmak üzere bazı illerimizde darbe teşebbüsünde bulunan bazı askerlerin bu teşebbüsü güvenlik güçlerinin çabaları ve vatandaşlarımızın demokrasiye kuvvetle sahip çıkmasıyla boşa çıkarılmıştır. Ankara ilimizde farklı noktalarda vatandaşlarımız darbe teşebbüsünde bulunan askerleri güvenlik güçlerine teslim etmiştir. Aziz milletimizin demokrasiye olan inancı ve devletine olan bağlılığıyla tüm bu girişimler sonuçsuz kalacaktır. Bu duygularla ülkesine ve demokrasisine sahip çıkan tüm Ankaralı hemşerilerimize teşekkür ederiz.”
  • 10.30 Gaziantep’te 5. Zırhlı Tugay çıkışı iş makineleriyle kapatıldı.
  • 10.39 Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın sağ kurtarıldığını ve Çankaya’da kriz merkezinde görevinin başında olduğunu açıkladı.
  • 11:30 Şırnak’ta Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan ile iki binbaşı, üçü yüzbaşı 309 asker gözaltına alındı.
  • 12.00 Jandarma Genel Komutanlığı’nda da çatışmalar yaşandı. Binadan yoğun bir şekilde dumanlar yükseldi.
  • 13:00 Yunanistan devlet televizyonu ERT, içinde 8 kişi olan bir Türk polis helikopterinin Dedeağaç’a indiğini bildirdi.
  • 13.31 Donanma Komutanı Veysel Kösele’nin Gölcük’e döndüğü bildirildi.
  • 13:40 British Airways, İstanbul gidiş dönüş uçuşlarını iptal etti.
  • 14.07 Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı: Kara Şahin tipi Türk askeri helikopterinin ivedilikle Türkiye’ye iade edilmesi planlanmaktadır.
  • 14:10 Marmaris İlçesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir süre kalıp ayrıldığı otele ağır silahlarla helikopterlerden ve karadan ateş açtığı iddia edilen Kara Pilot Albay Murat Dağlı tutuklandı. Saldırıya katıldığı iddia edilen askerler İzmir Çiğli'deki 2. Ana Jet Üs Komutanlığına götürüldü.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.