İhracatta lider İstanbul oldu, Kars sınırı bile aşamadı

İstanbul, 2015 yılında toplam ihracatın yüzde 53'ünü sırtlayarak lider oldu. Kars ise hiç ihracat yapamayan tek il oldu.

İhracatta lider İstanbul oldu, Kars sınırı bile aşamadı
02 Şubat 2016 Salı 13:05

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, İstanbul geçen yılın ihracat lideri oldu. 2015 yılında yüzde 53'lük oranla 77 milyar dolardan fazla ihracat gerçekletiren İstanbul, 2014 yılına göre gerileme gösterdi. İstanbul'un yanı sıra birçok ilin ihracat gelirinin düştüğü görüldü.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, 2015'te toplam ihracat bir önceki yıla kıyasla yüzde 8,7 azalarak 143 milyar 935 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bu dönemde en fazla ihracata 77 milyar 69 milyon dolar ile İstanbul imzasını atarken, ilin ihracatı 2014 yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 6 gerileme gösterdi. İstanbul'un toplam ihracat içindeki payı yüzde 53 olarak hesaplandı.

Siirt ihracatını katladı, Kars "sınırı" aşamadı

İstanbul'un yanı sıra Ankara, İzmir, Bursa, Adana gibi büyükşehirlerin de aralarında bulunduğu birçok ilin ihracat gelirleri bir önceki yıla göre düştü.

Buna karşın jeopolitik sıkıntılar, küresel krizin etkileri ve dolar-avro kurunun gerilemesi gibi olumsuzluklara rağmen bazı Anadolu illeri ihracatını artırma başarısı gösterdi.

Söz konusu dönemde ihracatını 8,2 katına çıkartarak 1,5 milyon dolardan 12,2 milyon dolara yükselten Siirt, Türkiye'de ihracatı en hızlı artan il oldu. Kars ise geçen yıl hiç ihracat yapamayan tek il olarak kayıtlara geçti.



Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
irfan - 8 yıl önce
ne üretiliyorki ihraç edşlsşn.