FED faiz kararı doları yükseltecek

Moody's Analytics Direktörü Sweet Ekim ayı tarımdışı istihdam verilerini değerlendir. Sweet "FED faiz kararının Aralık ayında gelmemesi sürpriz olur" dedi.

FED faiz kararı doları yükseltecek
07 Kasım 2015 Cumartesi 10:22

Ekim ayında ABD'de istihda artışı yaşanması ekonomistleri beklentilerini güncellemeye itti. Ekim ayı tarımdışı istihdam verilerini Eylül ayının aksine yüksek gelmesi ekonomi çevrelerinde faiz arttırım kararının beklenmesine neden oldu. 

Konuyu değerlendiren Moody's Analytics Direktörü Ryan Sweet, beklentileri aşan ekim ayı tarım dışı istihdam verisinin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışına aralık toplantısıyla başlama olasılığını yüzde 75'e yükselttiğini belirterek, "Fed yetkililerinin birçoğu, takvimlerinde aralık ayını zaten işaretlemişti. Bu güçlü verilerden sonra sıkılaştırmaya aralık toplantısıyla başlamamaları sürpriz olur" dedi. 

Sweet, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) son iki toplantısına ilişkin bildiride, üyelerin istihdamda bir parça daha iyileşme görmek istediklerinin belirtildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Fed, faiz artışı için istihdamda biraz daha iyileşme istiyordu. Bu güçlü rapordan sonra sıkılaştırmaya başlamak için çok daha rahat hissedecekler.Fed yetkililerinin birçoğu, takvimlerinde aralık ayını zaten işaretlemişti. Bu güçlü verilerden sonra sıkılaştırmaya aralık toplantısıyla başlamamaları sürpriz olur".

İstihdamda 68 aydır süren artışın ücretlere de yansıdığını aktaran Sweet, saatlik kazançlardaki sıçramanın enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşılacağına yönelik güveni güçlendirdiğini dile getirdi. 


 

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.