Terör madurları için 36 bin konut yapılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, terörden etkilenen bölgelerde 36 bin konut yapılacağını açıkladı.

Terör madurları için 36 bin konut yapılacak
11 Kasım 2016 Cuma 23:47

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bakanlığı'na ilişkin sunum yaptı. Özhaseki, 2017 yılında Bütçe Tasarısı'nda Bakanlık için bir milyar 823 milyon 914 bin TL, bağlı kuruluş olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü için 919 milyon 482 bin TL olmak üzere Merkezi Yönetim Bütçesinden toplam 2 milyar 743 milyon 396 bin TL ödeneğin öngörüldüğünü kaydetti.

"2017 YILINA KADAR PLANSIZ ALAN KALMAYACAK"

Özhaseki, Ülke Mekansal Strateji Planı çalışmalarının başlatıldığını söyleyerek, "Bu sayede, kalkınma planı ve strateji belgeleri mekana yansıyacak, sektörel kararların mekansal organizasyonu sağlanacaktır. 2017 yılı sonuna kadar Ülke Mekansal Strateji Planı başta yatırımcı Bakanlıklar olmak üzere tüm paydaşların katılımıyla tamamlanmasını hedefliyoruz. Ayrıca ülkemizde Çevre Düzeni Planlarının yüzde 97'sini tamamladık. 2017 yılı sonuna kadar plansız alan kalmayacak" ifadelerini kullandı.

Kıyı alanları planlamasına ilişkin olarak Özhaseki, önemli mesafeler kaydettiklerini söyleyerek, Türkiye'nin kıyılarının planlı gelişimini sağlamaya yönelik olarak İskenderun ve İzmit Körfezleri ile Antalya, Samsun ve Bursa Bütünleşik Kıyı Alanları Planlama çalışmalarının sonuçlandığını belirtti.

Özhaseki, "8 bin 591 kilometre olan Türkiye kıyılarının yüzde 20'sinde Bütünleşik Kıyı Alanları Planları tamamlanmıştır. Aydın-Muğla ve Balıkesir-Çanakkale Bütünleşik Kıyı Alanlar Planı çalışmaları 2016 yılı içerisinde başlatılmış olup, 2017 yılı sonunda tamamlanması hedeflenmektedir" şeklinde konuştu.


TERÖRDEN ETKİLENEN BÖLGELERDE 30 BİN KONUT HAZIR

Özhaseki terörden etkilenen bölgeler için şunları söyledi:
"İmar planına esas jeolojik-jeoteknik ve mikrobölgeleme etüt raporları ile afet tehlikelerinin belirlenmesi, yerleşim durumunun ortaya konması ve afete duyarlı planlama yaparak afet risklerinin azaltılması sağlanmaktadır.2011-2016 yılları arasında Bakanlığımızca 13 bin 388 adet jeolojik etüt raporu onaylanmıştır. Bakanlığımızca 29 ayrı bölgeye ait yaklaşık 110 bin hektarlık alanın mikrobölgeleme etüt raporunu onayladık."

İstanbul Finans Merkezi alanında altyapı ve inşaat çalışmalarını 2018 yılında tamamlamayı hedeflediklerini belirten Özhaseki, "Bölgenin, başta nüfus yapısı olmak üzere tüm ulaşım ve metro aksları etüt edilerek tasarlanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, trafik karmaşasından tümüyle yalıtılmış şekilde, ileriye dönük yeni metro bağlantıları ve çevre yollarıyla birlikte planlanmış olup, yeni yaya geçişleri ile desteklenmiştir. Riskli alan veya rezerv yapı ilan edilen alanlarda, sosyal donatıları sağlanmış, mekan kalitesi yükseltilmiş yeni imar planları süratle onaylanıyor. Kentsel Tasarım Projeleri şehir estetiği ve silüeti göz önüne alınarak yürütülüyor" diye konuştu.

Terörden etkilenen bölgelerde 30 bin konutun kullanılacak hale geldiğini söyleyen Özhaseki, "Bölgedeki Belediyeler asli faaliyetleri yerine Kandil'e hizmet etmeyi birinci iş gördüklerinden dolayı vatandaşlar altyapı hizmetlerinden mahrum bırakılmışlardır. Bölgede güvenlik sağlandığı gibi, huzur ve barış kalıcı olarak tesis edilmiş olup şimdi sıra yaraların sarılması zamanıdır. İmar çalışması sürdürdüğümüz yerleşimler; Sur, Şırnak İl merkezi, Cizre, Silopi, İdil, Nusaybin ve Yüksekova'dır. Bu 7 bölgede zarar tespit çalışmalarına bitirdik, ağır hasarlı yapıların yıkım ve enkaz kaldırma işlemleri büyük ölçüde tamamlandı. Vatandaşlarımızı bilgilendirmek için irtibat ofisleri kuruduk. Ayrıca o bölgeyi riskli bölge ilan edip, yeni yapacağımız rezerv alanlar belirledik. Bu bölgede bu amaçla 10 milyar TL'nin üzerinde yatırım gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu şehirlerde altyapı ve sosyal donatı alanlarıyla birlikte 36 bin konut yapılacak. Diyarbakır Sur ilçesinin tarihi dokusu korunarak şehir yeniden imar edilecek" dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.