Zika Virüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bir anda dünya gündemine bomba gibi düşen zika virüsü Türkiye'nin bazı bölgelerine ulaştı. Büyük korku ve paniğe yol açan bu virüs özellikle hamileleri tehtit ediyor. Peki zika virüsü nedir, nasıl bulaşır? Zika virüsünün belirtileri nelerdir? Virüs Türkiye için de bir tehtit oluşturuyor mu? Tüm merak edilen bu soruların cevabına haberimizden ulaşabilirsiniz

Zika Virüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir?
12 Ocak 2018 Cuma 17:25

Bir anda dünya gündemine bomba gibi düşen zika virüsü Türkiye'nin bazı bölgelerine de ulaştı. Brezilya’da binlerce kişiyi esir alan ve 20'den fazla ülkeye yayılan Zika virüsü büyük korku ve paniğe yol açıyor. Peki zika virüsü nedir, nasıl bulaşır? Zika virüsünün belirtileri nelerdir? Virüs Türkiye için de bir tehtit oluşturuyor mu? İşte zika vürüsüyle ilgili tüm merak edilenler...

Zika Vürüsü Nedir?

Zika virüsü ilk kez 1947 yılında Uganda’daki Zika Ormanında maymunlarda tespit edilmiş, adını buradan almıştır. İnsanlarda ise ilk kez 1968 yılında Nijerya’da hastalık yaptığı tespit edilmiştir.

Sivrisinek sokması ile bulaşan bu virüs, gebelik için tehlike oluşturarak henüz doğmamış bebeklerin beyinlerinde küçülme ve hasara, hatta ölüme neden oluyor.

Zika virüsü, özellikle gebe kadınlara bulaşırsa sakat doğumlara neden oluyor. Yeni doğan bebeklerde görülen Mikrosefali (küçük kafa) olarak da tanımlanan bu hastalık, “Aedes aegypti” cinsi sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı Zika virüsü ile yayılıyor.

Bebeklerin yaşam süresini kısaltan virüs, beyin fonksiyonlarında da bozukluklara ve beynin yetersiz gelişime neden oluyor. Mikrosefali ile doğan bebeklerin kafaları normalden 31.5-32 santimetre daha küçük olarak dünyaya geliyor ve ne yazık ki Mikrosefali ilerde düzelebilecek bir hastalık değil, doğumsal bir anomalidir.

Zika Virüsü, bilinen en önemli etkisini anne karnındaki bebeğe göstermektedir. Bunun dışında bireye korkutucu düzeyde bir etkisi yoktur.

Zika Virüsü Bebekleri Nasıl Etkiliyor?

* Beyinde hasar
* Nöbet geçirme
* Eklemlerde sorunlar
* Kafada küçüklük (mikrosefali)
* Görme ve duyma zorlukları
* Yeme ve yutkunma zorlukları

Zika Virüsün Belirtileri ve Semptomları Nelerdir?

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), Zika’ya ilişkin açıklamasında virüsün bulaştığı kişilerde semptomların yaklaşık bir hafta içinde ortaya çıktığını ve kanda birkaç gün duran virüsün bazı kişilerde daha da uzun kaldığını ifade etti.

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Zika virüsü “ateş, baş ağrısı, cilt kızarıklığı, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, kas ve eklem ağrısı” gibi belirtiler gösteriyor.

Zika Virüsünün yanı sıra; Sarı Humma, Batı Nil Ateşi, Deng humması gibi hastalıklar da var bunlar da aynı familyanın üyeleri. Bu hastalıklar birbirlerine benziyor ve gribal şikayetlerle seyreden halsizlik, döküntü, ateş ve gribal şikayetler yapabiliyor.

Peki Zika Vürüsünden Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

Hastalık için özgün bir tedavi ya da önleyici aşılar, henüz geliştirilemedi. Ancak yetkililer, virüsle mücadelenin tek yolunun, sivrisineklerin ürediği durgun suları ilaçlamak ve kurutmaktan geçtiğinin altını çizdi.

Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre tedavi için dinlenme, sıvı alımının arttırılması, ateş düşürücü ve ağrı kesiciler kullanılması gerektiği belirtilerek, “Tüm virüs enfeksiyonlarında olduğu gibi antibiyotiklerin virüse herhangi bir etkisi yoktur. Enfeksiyondan korunmak için hastalığın görüldüğü bölgelerde sivrisinek ısırıklarından korunmak esastır. Klimalı, sivrisineklerden korunmuş mekanlarda kalmaya özen gösterilmeli, açıkta kalan cilt için sivrisinek kovucular kullanılmalıdır. Açık mekanlardayken sivrisinekleri çeken içi su dolu kaplar boşaltılmalıdır. Uzun kollu gömlek ve uzun pantolon gibi kapalı giysiler giyilmelidir.” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca, sineklerden arındırılmış mekanların seçilmesi önerisinde bulunularak Dünya Sağlık Örgütünün yeni salgın hastalık bildirimlerinin de 'Seyahat Sağlığı' internet sitesinden yayınlandığı ve buna göre bu bölgelere seyahatlerin gerçekleştirilmemesi konusunda özen gösterilmesi istendi.


 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.