PÖH

PÖH
16 Ocak 2018 Salı 11:50

1982 yılında kurulan kısa adı PÖH olan Polis Özel Harekat Emniyet Genel Müdürlüğünün terör eylemlerine müdahale, rehine, banka soygunu gibi acil durumlara müdahale eden en gözde birimlerden birisidir.  Özel Hareket polisleri kullandıkları silahları, yaptıkları görevle en üst birimlerde çalışıp, özellikle Devlet Büyüklerinin korumasında, miting gibi toplu gösteri alanlarında en önemli görevleri almaktadırlar. Çoğu zaman ekranlarda gördüğümüz PÖH’ler ev baskınlarında ellerinde uzun namlulu silahları ile ellerinde koçbaşları ile kapıları kırarken,  örgüt evleri baskınlarında en önde giden hep onlar olmuşlardır. Giydikleri kıyafetlerle, yaptıkları işlerlerle, önce Vatan diyerek yola çıkan PÖH’ler, herkesin ilgi odağındadır. PÖH olmak o kadar kolay değildir bunun için bazı şartların olması gerekmektedir. 

PÖH Olmanın Şartları

PÖH olmak isteyenler için en önemli olan şartlardan bazıları şunlardır.

· Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

· Erkek adaylar için 18 yaşını tamamlamış ve 28 yaşından gün almamış olması,

· Lise, Ön Lisans ve Lisans mezunu olmak,

· Erkeklerde 167 cm, bayanlarda ise 162 cm kısa olmamak,

· Boy ile kilo endeksinizin orantılı olması,

· Silahlı olarak görev yapmaya herhangi bir engelinin bulunmaması,

· Affa uğramış olsa dahi bir cezanızın bulunmaması ve hakkında herhangi bir soruşturma ve kovuşturmanın bulunmaması,

· Siyasi parti üyeliğinizin bulunmaması,

· Kamu haklarından yoksun bırakılmamış olması,

· Hakkınızda yapılan güvenlik soruşturmasında olumsuzluğa rastlanılmaması,

· Evli iseniz, eşiniz hakkında herhangi bir suçtan dolayı soruşturma veya kovuşturma bulunmaması gerekmektedir.

Bu şartları taşıyanlar arasında bazı fiziksel özelliklerinde bulunması gerekmektedir. Bu özelliklerden bazıları:

· Soğukkanlı olması,

· Disiplini ön planda tutması,

· Silah atışında başarılı olması,

· Her türlü çalışma koşuluna karşı dayanıklı olması,

· Yaptığı her işte azimli davranması,

· Belki de en önemlisi PÖH olmak için gönüllü olması gerekmektedir.

PÖH birimleri birçok görevi yerine getirmektedir. Bu görevleri saymakla bitiremeyiz ancak bazılarını belirtecek olursak;

· Terör eylemlerini engellemek ve Terör ile mücadele etmek,

· Her türlü rehine kurtarma operasyonunda yer almak,

· Devlet Büyüklerinin korumasını üstlenmek görevlerinin yanı sıra çeşitli eğitimlerde almaktadırlar. Bu eğitimler arasında:

· Keskin nişancılık ve atış eğitimleri,

· Kapalı ve açık alanlarda rehine kurtarma operasyonları eğitimi,

· Silah kullanma teknikleri,

· Yakın dövüş sanatları ve dağcılık eğitimi,

· Önemli kişileri koruma ve müzakere eğitimi,

· Acil müdahale ve insan hakları konularında eğitim almaktadırlar. Eğitimlerinin çoğu silah kullanımı ve binalarla ilgili operasyon faaliyetleri ile ilgilidir.  

PÖH Olmanın Çeşitli Yolları

Özel Harekâtçı olmak isteyenlerin önünde birkaç seçenek bulunmaktadır. Son yapılan değişiklikle lise mezunu olanlar KPSS sınavına girmeden belirlenen şartları taşıdıkları anda PÖH olma imkânları bulunmaktadır. Başvuru yapanlar fiziki yeterlilik sınavından başarı oldukları esnada istedikleri mesleğe sahip olurlar. Bunun yanı sıra PMYO ve POMEM okullarında okuyan polis adayları arasında gönüllük esasına dayalı olarak Özel Harekâtçı seçimleri yapılmaktadır. PMYO 2. Sınıfta bulunan öğrenciler arasında yapılan mülakat sonrasında gönüllük esasına göre seçilen adaylar Ankara’da bulunan Özel Harekât Daire Başkanlığında görecekleri 3 veya 4 aylık eğitim sonrasında, yine Polis olarak görev yapanların 28 yaşından önce Özel Harekâtçı olmak istediklerini söylemeleri üzerine fiziki yeterlilik ve mülakat sınavına girerek birim değiştirebilirler. 

 Daha önceki yıllarda KPSS P3 puan türünden 50 ve yukarı puan alan Lisans mezunlarının başvuru yaptığı Özel Harekât Polisliğine, 2016 yılında yapılan değişiklikle Lise Mezunu olan, askerlik hizmetini tamamlamış ve askerlik hizmeti üzerinden 36 ay geçmemiş kişilerde KPSS sınavı ve puanı gerek duyulmadan şartları uydukları zaman müracaat edebilmektedirler. Bu adaylar POMEM okullarında Balıkesir, Ankara’nın yanında Merzifon, Karabük, Kırşehir, Erzincan ve Niğde illerinde bulunan okullarda 6 ay süre ile kurs alarak mezun olduklarında kura sonucu çıkan illerde PÖH olarak göreve başlamaktadırlar. Genellikle doğu illerinde göreve başlayan PÖH’ler son zamanlarda terörle mücadele de etkin rol oynamaktadırlar. Genellikle tanınmamak için yüzü kapalı gören yaparak özellikle zırhlı araçlarla göreve çıkmaktadırlar. 

 PÖH olarak görev yapanlar yaklaşık olarak 4.000 TL ile 6.000 TL arasında maaş almaktadırlar. Maaşlar arasındaki farklılık görev yapılan ilin durumuna göre değişiklik gösterdiği için birinci ve ikinci terör bölgesinde maaşlarda farklılık göstermektedir. Doğu illerinde görev yapan Özel Harekâtçılar yaklaşık olarak 1.000 TL kadar terör tazminatı almaktadırlar. Buda maaşlarına büyük etki sağlayarak 15 yıllık bir PÖH’cü yaklaşık olarak 6.000 TL maaş almaktadır. Ancak görev yapanlar bu parayı hiç göz önünde bulundurmayarak tamamıyla görevlerini yaparken her zaman Vatan’ın çıkarlarını ön planda tutmaktadırlar. Bunun için alımlarda her zaman için gönüllük esası ön planda tutulmaktadır.  

Son zamanlarda PÖH alımı ile ilgili olarak açıklamalar sonucunda bu mesleğe girmek isteyenler Emniyet Genel Müdürlüğünün açıklamalarını takip etmektedir. Alımların ne zaman yapılacağı ile ilgili henüz bir netlik kazanmamakla beraber en yakın alımların 2018 yılının Mart veya Nisan ayı gibi olması beklenilmektedir. Alımların ya POMEM üzerinden yapılacağı tahmin edildiği gibi ayrıca Lise mezunlarından da alınarak POMEM okullarında eğitim görmeleri de beklentiler arasındadır. PÖH olmak isteyen bayan adaylar için verilmeyen kadro 2018 yılı içerisinde açıklanacak alımlarda bayan adaylara kadro tahsisi yapılacağı İçişleri Bakanlığı tarafından açıklama yapılmış, bayan adaylara da bu fırsat tanınmış olacaktır.     

https://polisnoktasi.com

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.