BAĞIŞLAMA BAHTİYARLIĞI


Arif Bük

Arif Bük

27 Ekim 2016, 18:02

   Hayatın içinde birlikte olduğumuz insanlarla çoğu zaman sorunlar yaşar, çatışırız. Aile içinde; anne, baba, çocuklar ve diğer akrabalarla, sosyal çevre veya toplum içinde; komşu, arkadaş ve diğer tanıdıklarla yaşadığımız, kırgınlık derecesine varan kırılmalar karşısında ne yapacağız? İçsel huzur ve barış için, doğru olan, yaşanılan sıkıntıyı unutmak mı yoksa bağışlamak mı? 



  Günümüzde, genellikle, kimse kimseyi bağışlamıyor aslında. Tüm yapılan, yaşanılanları unutmak. Bu yüzdendir ki ne aile içinde ne de toplumda istenilen kaynaşma, kucaklaşma, sarılma, iletişim yollarını açık ve sıcak tutma bir türlü gerçekleşmiyor. Takdir edersiniz ki unutmak, kırgınlığın sebebi olan şeyin farkında olmaktan vaz geçmek, boş vermektir. Oysa affetmek öyle değil! Tam tersine farkına varmaktır, bir nevi direniştir, kararlılıktır. Çünkü affetmek, bir yönüyle, bilinçle, bilerek, isteyerek yapılan aklî bir eylemidir. Bir diğer yönüyle de seve seve yapıldığı için kalbî ve vicdanî eylemidir. Kısaca, farkında olmadan asla affetmez insan, sadece unutur. Affeden insan, muhatabını her haliyle kabullenir, yani yargılamaktan vaz geçer. Araya koyduğu mesafeyi içtenlikle kaldırır. O mesafeye sebep olan korkuları terk etmek üzere muhatabının korkutmayan aydınlık tarafına odaklanır. 



  Hiç şüphesiz hayat bir sahne, bizler  ömür sermayesini harcarken düşüyoruz, kalkıyoruz, yanlışlık yapıyoruz, yanlışlıklarla karşılaşıyoruz. Affetmeyi istediğimiz kadar, affedilmeyi de umuyoruz, istiyoruz. Her birimimiz; bir diğerimiz için insanlığımızı sınama, deneme, göstermek için bir fırsat aslında. Kim bilir hayat affetmeye dair bir imtihan belki de. İşte size hz Yusuf kıssası. Kendisini bir kuyuda yalnızlığa, ölüme terk eden kardeşlerine, Kur’âni dille; “Bugün size kınama yoktur, Allah bağışlasın sizi, O’dur merhametlilerin en merhametlisi” demesi, bu ulvî imtihanı kazandığının göstergesi değil mi? Dikkat ederseniz, hz.Yusuf, affederken Rahman ve Rahîm’e yaslanıyor. Anlaşılıyor ki merhametliler merhametlisinin yanında olmaktır affetmek. Ve merhametliler merhametlisini yanında bulmaktır.          

 

- - - -

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Adil - 7 yıl önce
Merhametlinin yanında olmak için merhamet etmek, affetmek!
Avatar
ahmet genç - 7 yıl önce
Allah affeden ve affedilenlerden eylesin
Avatar
tahsin Özdemir - 7 yıl önce
Arif Bey güzel dokunmuşsun. Kalemine eline sağlık. Affetmek fedakarlıktır , cesaret ister. Bu gün bir tanıdığım yazınızı okuyunca birini affettiğini söyledi. Meyvelerden haberdar olasın
Avatar
kemal - 7 yıl önce
İnsana affetmek yaraşır. Tabi kibrini yenebilirse