YÖK Anadolu'da üniversite kurmayı kolaylaştırdı

Yükseköğretim Kurulunca, vakıf üniversitesi kurulması için gerekli şartlarda değişiklik yapıldı. Yeni düzenleme ile vakıf üniversitesi kuracaklar için asgari mal varlığı ölçütleri ile birlikte bir takım yeni kriterler getirildi.

YÖK Anadolu'da üniversite kurmayı kolaylaştırdı
07 Mart 2017 Salı 16:30

Yükseköğretim Kurulunca, vakıf üniversitesi kurulması için gerekli şartlarda değişiklik yapıldı. Yeni düzenleme ile vakıf üniversitesi kuracaklar için asgari mal varlığı ölçütleri ile birlikte bir takım yeni kriterler getirildi. Buna göre, daha önce il ayrımı yapılmadan vakıf üniversitesi kurulabilirken, yeni düzenleme ile üç yükseköğretim bölgesi için ayrı ayrı koşullar belirlendi.
 
Türkiye'de bulunan toplam 71 vakıf yükseköğretim kurumunun 47'si İstanbul'da kurulmuş durumda. Bu yığılma ve mevcut talepler değerlendirilerek hem nitelik hem de nicelik açısından "kalite ve sürdürülebilirlik" amacı ile "Vakıf Yükseköğretim Kurumları Kuruluş ve İşleyişine Dair Usul ve Esaslar"da değişiklik yapıldı.
 
Bu kapsamda, daha önceki düzenlemede vakıf üniversitesi açılması için il bazında herhangi bir ayrım yapılmıyordu.
 
"Üç bölge" kriteri getirildi
 
YÖK Genel Kurulunda, vakıf üniversitelerinin kuruluşu için Türkiye genelinde üç yükseköğretim bölgesi belirlendi. Bölgelerin belirlenmesinde, mevcut yükseköğretim kurumlarının niceliği, niteliği ve bölge nüfusu gibi kriterler dikkate alındı. Asgari mal varlığı ölçütleri ile birlikte bir takım yeni kriterler de getirildi.
 
YÖK'ün A grubu vakıf yükseköğretim bölgesi olarak belirlediği il sadece İstanbul oldu. İstanbul'da kurulacak vakıf yükseköğretim kurumları için vakıf mal varlığı bedeli diğer gruplara göre en yüksek oranda belirlendi.
 
B grubu vakıf yükseköğretim bölgesi olarak da İstanbul dışındaki büyükşehirler dikkate alınacak. Bu illerde kurulacak üniversiteler için vakıf mal varlığı değeri olarak A grubu bölgesinden daha az bir miktar belirlendi.
C grubu vakıf yükseköğretim bölgesi olarak ise büyükşehirler dışındaki il ve ilçeler belirlendi. Bu bölgede kurulacak üniversiteler için vakıf mal varlığı değeri diğer gruplara nazaran en düşük miktar olarak belirlendi ve bir takım avantajlar sağlandı.
 
Vakıf üniversiteleri ülkenin bütününe yaygınlaşacak
 
Yeni düzenleme ile bölgesel tasnif yapılarak yükseköğretim kurumlarının ülkenin bütününe yaygınlaşması için özellikle İstanbul dışında üniversite kurmak isteyen vakıflara kolaylıklar sağlandı. Bu kapsamda Türkiye'de en fazla vakıf üniversitenin bulunduğu İstanbul'da yeni bir üniversite kurmak zorlaşırken, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirler dışındaki iller için ise kolaylaşacak.
 
Eğitime yaklaşımları en önemli kriter olacak
 
Vakıf yükseköğretim kurumlarının kuruluş dosyalarında daha ayrıntılı, gerçekçi, rasyonel fizibilite çalışmaları raporları istenecek. Diğer belgelerin yanı sıra kurulması planlanan akademik birimler, öğretim elemanı ve üyesi sayıları, öğrenci sayıları, gelir ve gider dengesini gösteren ayrıntılı bütçe, mali durumu gösterecek belgeler, açık ve kapalı alanlar, yurt, kütüphane, burs imkânları, öğrencilere sağlanacak sosyal olanaklar en az 5 yıllık süreyi kapsayacak şekilde belgelenecek. Bu çerçevede üniversite kuracak vakıfların yalnızca malvarlıkları değil eğitim ve öğretime ilişkin yaklaşımları en önemli şart olacak.
 
Ek değişiklikler için çalıştay planlanıyor
 
Yakın zamanda YÖK tarafından, vakıf yükseköğretim kurumlarının durumlarının görüşüleceği bir çalıştay yapılması planlanıyor. "Yeni YÖK" olarak nitelik ve nicelik açısından ülkemizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak bu tarz değişikliklerin yapılmasına devam edilecek.

Kaynak:AA

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.